.

Una imatge de les jornades professionals. Foto: Cedida

Una imatge de les jornades professionals. Foto: Cedida

La secció d’indústria del Festival REC encara, aquest 2022, una novena edició en constant creixement quant a propostes i sessions professionals així com reconeixement internacional. D’aquesta manera, el Laboratori Professional del REC, que es durà a terme de l’1 al 4 de desembre, es reafirma enguany com una plataforma d’èxit per als creadors emergents.

Un exemple d’aquest èxit són les pel·lícules ‘Suro’, de Mikel Gurrea, i ‘Ramona’, d’Andrea Bagney. La primera producció va passar pel RECLab 2021 -únic laboratori al qual va participar- i enguany retornar al Festival en la Secció Oficial a Concurs Opera Prima, després d’haver triomfat i obtingut grans reconeixements en diversos festivals d’arreu del món.

En el cas del segon film, guardonat al Primer Test de l’any passat amb el Premi Málaga Work In Progress i el Premi Deluxe Nacional, també formarà part de les Sessions Vermut 2022, després d’haver estat estrenada internacionalment al Festival Karlovy Vary. Per tant, amb propostes d’ADN REC com aquestes, queda palesa la tasca que s’ha dut a terme en les darreres edicions del Laboratori Professional.

D’altra banda, el programa professional dedicat a les possibilitats de desenvolupament i mercat per als nous projectes cinematogràfic inclouen un workshop professional i les reunions one-to-one. A més, com a novetat d’enguany, la secció d’indústria del REC obrirà les portes al públic per primera vegada amb un screening test (projecció de prova) entorn del cinema “en cru” a partir d’una producció encara no estrenada.

A més, el Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya i el Col·legi d’Arquitectes s’estrenen com a nous espais REC en acollir les diverses sessions d’indústria d’enguany.

El Festival Internacional de Cinema de Tarragona REC i Play Acció Cultural organitzen el RECLab amb el suport d’Acción Cultural Española, Cine ICAA -a través del Ministerio de Cultura y Deporte- i la Unió Europea, a través del programa de Fons Next Generation.

Un espai de desenvolupament i assaig per a projectes en postproducció
El principal focus d’atenció del Laboratori Professional del Festival REC és el Primer Test, que compta també amb la col·laboració de Catalan Films, el PÖFF Tallinn Black Nights Film Festival, el Festival de Málaga, l’Alternativa (Festival de Cinema Independent de Barcelona), Deluxe i el CineMart de Rotterdam. Aquest es tracta d’un espai de desenvolupament i assaig per a projectes cinematogràfics en fase de postproducció que busquen rebre l’assessorament d’una acurada selecció d’experts internacionals. 

Enguany, encara la seva novena edició, que es durà a terme els dies 2 i 3 de desembre, a porta tancada per tal que els programadors/es i agents de venta internacionals es puguin trobar amb directors/es i productors/es emergents de l’Estat espanyol. Les sessions del Primer Test consisteixen a la visualització de 8 projectes fílmics perquè siguin aconsellats de cara a afavorir el seu èxit i entrada al mercat cinematogràfic global. Alhora, permet als seus participants construir una xarxa de contactes dins d’un sector en constant transformació. 

Els projectes seleccionats per participar a les jornades del Primer Test d’enguany, de nou, fan èmfasi en els nous talents estatals i són fruit d’una convocatòria que ha assolit gairebé 30 treballs aspirants, fet que evidencia el reconeixement nacional i internacional creixent de la secció d’indústria del Festival REC.

A més de la gran presència de dones directores en la selecció, les propostes participants destaquen per una gran pluralitat lingüística -català, castellà, euskera i gallec- i, per un any més, incloure direccions col·lectives que provenen d’escoles cinematogràfiques del nostre país, innovant en formes de treballar més horitzontals allunyades de l’autor únic. 

Workshop Professional
Les possibilitats d’absorció del mercat, de distribució i d’atracció de públics de totes aquelles noves propostes cinematogràfiques segueixen sent un camp d’àmplia reflexió dins de la indústria. Sota aquesta motivació, RECLab organitza un workshop preparatori per a les presentacions del Primer Test, el dia anterior a l’inici del laboratori (matí de l’1 de desembre). Aquesta jornada està destinada als projectes seleccionats del Primer Test, així com als participants de les trobades one-to-one. 

El workshop té una durada de quatre hores, aproximadament, i es pretén incidir en qüestions com el coneixement del propi projecte, la inserció en el context i el màrqueting del mateix, així com circuits disponibles i la creació d’audiències.

Les persones que podran assistir a aquest workshop són les que representin els projectes participants del Primer Test. Enguany, el RECLab ofereix la possibilitat als participants dels one-to-one d’assistir, previ pagament d’una quota de 25€, la qual dóna accés al workshop professional del matí, a la inauguració del RECLab el mateix dia 1 a les 20h, i a 4 tiquets per assistir a passis del Festival.

En el marc del RECLab també hi ha previstes les sessions one-to-one, co-organitzades amb Catalan Films. Es tracta de reunions breus de 15 minuts amb experts que aporten l’experiència de la seva trajectòria als nous projectes en diferents fases de desenvolupament. En aquest espai, i amb la voluntat d’ampliar el ventall, s’han seleccionat 20 projectes en diferents fases de desenvolupament (no necessàriament en fase de postproducció).

Els one-to-one es desenvoluparan el dia 1 de desembre, de 16h a 19h, al vestíbul del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya.

Screening Test: Saps guardar un secret?
Una altra novetat d’enguany és que, per primera vegada, el RECLab, la secció d’indústria del Festival REC, obre les portes al públic tarragoní. El pròxim 4 de desembre a les 18 hores, el Teatret del Serrallo serà l’espai d’una nova activitat que duu el nom d’screening test (projecció de prova) i que ofereix l’oportunitat de conèixer el cinema «en cru» a partir d’una pel·lícula encara no estrenada, participant del laboratori d’acompanyament Primer Test.

Els assistents podran descobrir tots els processos i perfils professionals que hi ha darrere d’una producció cinematogràfica. La sessió, de durada aproximada de dues hores, comptarà amb la participació de part de l’equip de direcció i producció del film, així com d’Álvaro Vega, fundador de l’agència de màrqueting i comunicació Doble Sentido, responsable de la promoció de 150 pel·lícules i de 2 candidatures espanyoles als premis Òscar.

Vega s’encarregarà de dinamitzar la jornada i de recollir les impressions dels assistents a la sala, que seran partícips d’una experiència pionera i única a l’Estat. El feedback del públic servirà als creadors i creadores del film a pensar en les seves audiències abans d’iniciar un recorregut en el circuit de festivals cinematogràfics -nacionals i internacionals-, a més d’arribar a les pantalles dels cinemes.

El títol, la temàtica, la durada i altres aspectes tècnics de la pel·lícula no es desvetllaran fins que els espectadors arribin a la sala, ja que es tractarà d’un dels projectes participants del Primer Test, que enguany encara la seva novena edició. De fet, un dels objectius de la projecció és donar a conèixer la secció d’indústria del Festival REC, la qual permet construir ponts entre directors novells i experts internacionals del sector del cinema: productors, directors, distribuïdors, programadors…

Aquells que vulguin participar d’aquesta innovadora experiència cinematogràfica -completament gratuïta- hauran d’omplir un formulari que estarà disponible a la web del Festival, especificant les seves dades de contacte i els seus interessos i motivacions per assistir a la projecció. Alhora, serà requisit indispensable signar un contracte de confidencialitat el mateix dia de l’activitat, per tal d’assegurar que res del que hagin vist surti de sala de cinema.

Vols formar part d’una activitat pionera i conèixer què hi ha a la rereescena d’una pel·lícula? Ets capaç de guardar un secret? Només uns quants afortunats podran assistir a l’screening test i gaudir en primícia de la pel·lícula.