Prop de 1.300 alumnes de primària i secundària de 23 centres escolars del Camp de Tarragona participen des d’avui i fins al 25 de novembre als tallers científics experimentals que se celebren a la Universitat Rovira i Virgili, amb el suport de l’AEQT, en el marc de la Setmana de la Ciència 2022.
Un any més, aquests tallers per a grups concertats d’estudiants de 9 a 18 anys, es fan al campus Sescelades i enguany s’ha programat un monogràfic sobre “El reciclatge de polímers: com tanquem els cercles?”. L’objectiu és doble, per una banda, desenvolupar consciència, coneixement i comprensió pública, i contrarestar perjudicis i desinformacions sobre els polímers i el seu reciclatge; i, per l’altra, fomentar vocacions i contribuir a atraure l’alumnat femení a les disciplines científiques i tecnològiques.
En els tallers els alumnes fan una seqüència d’activitats que il·lustren la producció i reciclatge de polímers. Es pretén que els assistents s’adonin de la importància de promoure la circularitat dels materials polimèrics a tots els nivells.
Des d’avui i fins el 25 de novembre es faran dues sessions diàries, amb dos o tres grups d’escolars per sessió, a la sala d’estudi del CRAI Sescelades.
En referència a la celebració de la Setmana de la Ciència, el rector de la URV, Josep Pallarès, ha destacat que “portem ja 27 edicions d’unes jornades molt consolidades que ens serveixen per motivar el jovent a cursar uns estudis que tenen una gran demanda al nostre territori”.
Per la seva banda, el president de l’AEQT, Ignasi Cañagueral, ha dit que “és important desenvolupar les vocacions científiques perquè són les que resoldran els problemes actuals de la nostra societat, com la necessitat d’implantar una economia circular a través del reciclatge químic”.
La Setmana de la Ciència, que va començar el passat dia 11 de novembre, és una de les cites anuals de divulgació científica més importants d’Europa. Durant gairebé dues setmanes, diverses entitats i institucions d’arreu del territori organitzen activitats per impulsar la ciència, fomentar-ne l’interès i apropar el coneixement a la ciutadania. La URV coordina les activitats a la demarcació.
El Campus de la URV fa possible que les activitats de la Setmana de la Ciència arribin també a altres punts del territori a través de les diferents seus, ubicades al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Aprendre a identificar els microplàstics, conèixer la funció de les llegendes, identificar les reaccions químiques que es poden trobar en una cuina o descobrir els insectes com a font de proteïna sostenible són algunes de les propostes de xerrades i tallers que es fan arreu de la demarcació.
Equip de redacció