.

Els diputats tarragonins del PSC al Congrés, Francesc Vallès i Joan Ruiz

La guerra de xifres continua. El diputats del PSC de Tarragona, Francesc Vallès i Joan Ruiz, ha mostrat la seva desaprovació davant dels Pressupostos Generals de l’Estat. Després que el líder del Partit Popular de Tarragona, Alejandro Fernández, hagi defensat l’increment de la inversió dels pressupostos a la província de Tarragona, els representants del PSC han contradit la opinió del líder popular de Tarragona afirmant que aquests pressupostos “ignoren a Catalunya, passen de llarg per Tarragona, no plantegen cap renovació econòmicami deixen una dada preocupant quant a Seguretat Social”. Vallès ha destacat la disminució en la inversió a les infraestructures i ha afirmat que “aquests pressupostos generals són els pitjors de la història democràtica de Catalunya”.

Els PSC creu que aquest pressupostos són electoralistes i irrealitzables, afirmant que els més de 300 MEUR consignats pel Corredor del Mediterrani són “una gran mentida”, perquè dubten que s’acabi executant tota la inversió. Els diputats han admès que l’única bona notícia és l’¡impuls de l’A-27, on es destinaran 19,6 MEUR en dos trams, Morell-variant de Valls i variant de Valls. Igualment, altres infraestructures segueixen sense menció com seria el cas de la A-7 o la N-420

Crítica a les polítiques socials

En el tema de  inversió social, el PSC es queixa que, malgrat un augment del 21% en el pressupost de la Seguretat Social, amb una inversió de 1524 MEUR, no és una bona xifra. Per una banda,  les pensions només augmenten un 0.25% respecte els pressupostos anteriors; és a dir, el poder adquisitiu de les persones grans sofrirà una caiguda del 0.5%. D’altra banda, la resta de inversió en Seguretat Social es destinaria al pagament de subsidis per a persones sense treball. Per tant, aquest augment de la inversió preveu una crescuda considerable de l’atur.

Joan Ruiz ha explicat que la situació no ha variat gaire des de l’any passat on Tarragona ha seguit passant desapercebuda als Pressupostos Generals de l’Estat. Destaca uns temes pendents com serien les obres del Mercat Central, els Jocs del Mediterrani o la segona fase del pas a nivell de la Plaça dels Carros, que han vist que no són coberts en aquests pressupostos i que hauran de reclamar al partit en el govern.

Floria: ‘Els pressupostos menystenen Tarragona’

La portaveu de l’equip de govern de l’Ajuntament de Tarragona, Begoña Floria, ha mostrat “el seu desacord amb el projecte de llei dels pressupostos generals de l’estat del 2015, els quals, un any més s’obliden i menystenen  la ciutat de Tarragona”.

“No hi ha partides d’inversions per col·laborar en obres en les quals el govern central havia adquirit el compromís de fer-hi aportacions econòmiques  com són els Jocs del Mediterrani i  el Mercat Central. Tampoc recull la segona fase de la remodelació de l’estació de Renfe, per tant no  contempla la supressió de les barreres arquitectòniques de l’Estació, una situació lamentable que incompleix totes les normatives vigents, i continua sense solventar-se el pas soterrat per a vehicles de la plaça dels Carros. Els pressupostos passen de llarg de tots aquests projectes”.

“El govern municipal convida al conseller i diputat, Alejandro Fernández,  a demostrar el seu tarragonisme i que en el tràmit parlamentari  aconsegueixi  que en els pressupostos de l’any vinent hi hagi partides pressupostaries pels Jocs del Mediterrani del 2017, les infraestructures ferroviàries i el Mercat Central”.

ICV rebutja els càlculs de l’Estat

Per a la diputada ecosocialista, els comptes que ha presentat el govern central no responen a les necessitats de la demarcació, castiguen Catalunya i retarden encara més la sortida de la crisi. Segons Grau, l’únic aspecte positiu del projecte consisteix en el manteniment de la partida destinada a la descontaminació del pantà de Flix, “i això encara perquè respon a un acord que van negociar, en el seu dia, el conseller de Medi Ambient Salvador Milà i la ministra Cristina Narbona. Cal remarcar que enguany es compleix el desè aniversari d’aquell pacte, perquè estic segura amb els actuals governs de dretes a Barcelona i a Madrid mai no hagués estat possible”.

La diputada ecosocialista considera preocupant que, segons s’ha dit, el 70% de la inversió prevista al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre se l’endugui l’alta velocitat, perquè així “es deixen de banda les necessitats de transport de la majoria de la població. S’oblida la renovació de les estacions, algunes de les quals, com la de Tarragona, estan en un estat deplorable. Del baixador de Bellissens, a Reus, no se’n sap res, com tampoc de les inversions a la nostra xarxa de rodalies o les que ens calen per renovar els combois”. Les partides ferroviàries, a més, confirmen el retard en el tercer fil i la solució definitiva del traçat al voltant de Tarragona.

La Cambra, descontenta

La Cambra de Comerç de Tarragona apunta que la llista d’infraestructures del transport de les Comarques de Tarragona “agraciada” pels Pressupostos Generals de l’Estat pel 2015 arrossega demandes històriques, en molts casos inexplicables. La proposta d’inversió per l’any vinent “apaivaga, només en part, el retard en les obres del Corredor del Mediterrani: la connexió Tarragona-Castelló en alta velocitat es farà tres anys tard; i el tercer fil patirà una demora, com a mínim, fins el 2017. Aquests endarreriments resten competitivitat al Port de Tarragona, el sector industrial i logístic, i al conjunt de l’economia, injustificables en un moment de baix creixement econòmic com l’actual”.

Amb tot, la Cambra de Tarragona es mostra esperançada amb l’impuls previst pel Corredor del Mediterrani, perquè amb els Pressupostos Generals de 2015  Tarragona “va camí de deixar de ser la vergonya ferroviària d’Europa amb un coll d’ampolla de 40 quilòmetres i amb una sola via entre Tarragona i Vandellós: via fèrria situada en un dels deu corredors econòmics més importants del món. Però això no serà una realitat fins el 2019, si no hi cap més contratemps pressupostari”.

De moment, les licitacions d’obres realitzades a principis de 2014 per l’adaptació del tercer fil encara no s’han materialitzat “com a exemple de la dinàmica a que ens té acostumats el Ministeri de Foment”.