El projecte d’enderroc de Cal Guirro i d’ampliació de la Plaça Drs. Gil-Vernet de Vandellòs, que ha redactat Figuerola-Gavaldà-Romera Arquitectes SCP, té en compte el sostrat històric de la Plaça, un espai emblemàtic del poble on s’aixeca la torre medieval i la casa pairal annexa; i els requeriments donats per l’Ajuntament, tenint en consideració les opinions majoritàries dels veïns del poble, presentades a l’estiu i el passat mes de març a l’oficina municipal d’atenció ciutadana i a través de la pàgina web municipal.
És a dir, l’enderroc de l’edifici anomenat de Cal Guirro per ampliar l’espai de l’actual plaça, la reubicació de la font existent, la creació d’àmplies zones d’ombra i la prohibició de l’aparcament de cotxes a la plaça.
Sota aquestes premisses, el projecte que el consistori va presentar en públic a l’Auditori de Vandellòs ahir dimarts 16 de febrer, uns dies abans que sigui sotmès a l’aprovació del Ple (el proper 25 de febrer), preveu un nou paviment de pedra natural per a tota la plaça, amb un tractament especial a la superfície dels dos edificis preexistents (l’edifici de davant la Torre, enderrocat fa pocs anys; i l’edifici de Cal Guirro, que s’enderrocarà en el moment de la creació de la nova plaça a remodelar), que introduirà llambordes ceràmiques, per tal que puguin ser recordats.
Per comptar amb espais generosos d’ombra, reforçar estructuralment la nova mitgera descoberta de Cal Guirro amb la casa veïna i recordar l’edificació construïda fins ara en aquest lloc, es proposa incorporar una pèrgola amb uns tendals mòbils que ocupi l’espai de l’edifici enderrocat. Aquest espai cobert es considera adequat per posar una escenari desmuntable per actes o espectacles públics que necessitin una zona sobre elevada del nivell de la plaça.
A la plaça remodelada també es preveu que hi hagi una font, situada al costat de la mitgera; nou enllumenat, així com una línia d’arbres, bancs, papereres, pilons i jardineres que orientin el trànsit rodat i donin servei als usuaris de la plaça. La base de la mitgera es vol enjardinar amb parres trepadores que la vesteixin amb els anys com un mur verd.
Quatre mesos d’obres
El projecte, que preveu un termini d’execució de les obres de 4 mesos i un pressupost d’execució material de 159.650 euros, aproximadament, també disposa la instal·lació d’una nova xarxa de pluvials, ara inexistent en aquesta zona. Precisament, per permetre la connexió d’aquesta xarxa d’aigües pluvials i continuar arranjant els carrers del poble, en el context del projecte d’ampliació de la Plaça, el consistori també té previst dur a terme un projecte de millora urbana d’un tram del carrer de la Font.
Els treballs que es faran en aquest tram de 211 metres quadrats, comprès entre la Plaça dels Drs. Gil-Vernet i el carrer de les Flors, consistiran en la connexió de la xarxa de pluvials de la plaça amb el primer pou existent de pluvials del carrer de la Font a la cruïlla amb el carrer de les Flors; la instal·lació de tub d’abastament d’aigua i noves connexions als habitatges; i una nova pavimentació amb formigó continu, d’un sol nivell, que farà que desapareguin les voreres actuals, que són molt estretes. Això tindrà un cost de 32.000 euros, segons calculen els arquitectes que han redactat el projecte (els mateixos que han redactat el de l’ampliació de la plaça), i un termini d’execució de 2 mesos.
Amb l’ampliació i millora de la Plaça Drs. Gil-Vernet, l’Ajuntament pretén que el nou espai urbà remodelat sigui “reconegut com a propi” pels habitants de Vandellòs,”doni resposta als usos i les activitats que s’hi desenvolupin i mantingui la capacitat evocadora del seu passat”, ha afirmat l’alcalde, Alfons Garcia.
En aquest sentit, l’alcalde ha afegit que l’objectiu últim és “millorar la imatge d’aquesta plaça emblemàtica del nucli antic de Vandellòs, on se celebren la majoria d’actes i festes i on es troba Ca la Torre, la casa pairal de la família Gil-Vernet, que actualment acull l’arxiu històric municipal i una àrea d’exposició i interpretació del patrimoni del poble; i la torre annexa medieval, que està catalogada com a Bé Cultural d’Interès Nacional”.
Equip de redacció