.

Imatge d’una sessió a la Biblioteca Municipal de Constantí

La Biblioteca Municipal de Constantí acull a partir d’aquest mes de febrer un seguit d’activitats emmarcades en el programa ‘Biblioteques Sense Fronteres, compromeses amb un món més just’. Amb el títol ‘Llegir els conflictes, crear pau’, l’edició actual d’aquest cicle proposa una reflexió sobre les causes i les conseqüències dels conflictes i els processos de pau al món. Alhora, ofereix eines i recursos a la ciutadania per esdevenir constructors de pau a escala individual i col·lectiva.

El programa d’activitats a Constantí s’ha iniciat els dies 14 i 15 de febrer amb l’activitat «El conflicte de l’Afganistan en primera persona: llegim i conversem amb Nadia Ghulam», destinada a alumnes de l’Institut de Constantí. S’oferiran també dues sessions de contacontes per a públic familiar, «Fronteres Invisibles: juguem per aprendre a conviure», el dissabte 24 de febrer a les 11h, i «Plantem un conte! Històries petites per conrear la pau», el dilluns 22 d’abril a les 17’15h, i un taller artístic per a adults el dimarts 7 de maig a les 18h amb el títol «Resolem conflictes pintant de manera cooperativa».

Activitats arreu del país

El programa Biblioteques Sense Fronteres és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya, que cada any porta desenes d’activitats i recursos a les biblioteques públiques d’arreu del país, al voltant d’una temàtica seleccionada anualment en relació amb els drets humans i la igualtat de gènere, les desigualtats, la pau, el desenvolupament i el refugi.

L’edició actual parteix del convenciment que la guerra i les violències són l’amenaça més gran pels drets humans i una vida digna. Per avançar cap a la pau cal conèixer les causes i les arrels dels conflictes armats, i les conseqüències que se’n deriven. Les dones i les nenes pateixen de forma desproporcionada els impactes de les violències. Les migracions, el refugi i el desplaçament i els impactes psicosocials i culturals són conseqüències molt rellevants dels conflictes.

El programa ‘Biblioteques Sense Fronteres, compromeses amb un món més just’ és una iniciativa del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. La temàtica del programa sempre ha girat al voltant dels drets humans des d’enfocaments diversos com les economies transformadores, el dret a refugi i les persones defensores dels drets humans. L’edició actual compta amb la col·laboració de l’Institut Català Internacional per la Pau en l’elaboració de les eines i recursos que s’ofereixen a les biblioteques.