.

Les inversions de Tarragona 2017 es segellaran en un gran acord institucional el proper 5 de juny a la ciutat. L’organització dels Jocs treballa per mostrar una instantània amb els màxims responsables de l’ajuntament de Tarragona, les diputacions de Tarragona i Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

Així, ha anunciat el president del comitè organitzador, Josep Fèlix Ballesteros, en una compareixença conjunta amb el president del Comitè Internacional dels Jocs, Amar Addadi. Ballesteros ha destacat “que es treballa intensa i periòdicament, i a màxima instància”, amb la Generalitat, des de diferents punts de vista sectorials.

L’alcalde ha dit que ara es negocia també amb l’Estat per concretar com arribarà l’aportació que ha de fer l’executiu central pels jocs, que és de 15 milions d’euros.

A la reunió del 5 de juny també s’anunciarà quina part de les obres assumeix cada administració. Sembla que les diputacions es faran càrrec de les remodelacions necessàries en les instal·lacions esportives de les diferents seus -que costarà 8,6 milions d’euros. Així mateix, la Generalitat podria fer-se càrrec del palau d’Esports de l’Anella Olímpica de Camp Clar, l’equipament més car, amb 9 milions d’euros, i del Sant Jordi, altres 3,8 milions, entre d’altres.

Amar Addadi, president del Comitè Internacional dels Jocs Mediterranis, ha assegurat que a Tarragona s’està fent “un treball excel·lent, que ens deixa molt tranquils i que ens omple de confiança”.

D'esquerra a dreta: Amar Addadi, Josep Fèlix Ballesteros, Alejandro Blanco, president del Comitè Olímpic Espanyol, i Ramon Cuadrat, director general dels Jocs. Foto: ACN

Davant d’aquestes paraules, Josep Fèlix Ballesteros, alcalde de la ciutat, s’ha mostrat més que satisfet per la feina feta. Així s’ha tancat, aquest divendres, la visita dels membres del comitè executiu a la zona, després que haguessin viatjat a Tarragona al novembre per conèixer el Pla Director de l’esdeveniment.

Ballesteros també ha anunciat que el 5 de juny la Generalitat de Catalunya i les Diputacions de Tarragona i Barcelona faran oficial el seu compromís amb els Jocs en un acte a la ciutat.

Visita a les instal·lacions

Addadi ha visitat aquests dies diferents instal·lacions dels jocs i equipaments de les diferents Seus. També ha participat en reunions de treballs sectorials, sobre seguretat o dopatge, per exemple.

Ha valorat de manera molt satisfactòria que els principals equipaments nous de l’anella olímpica, com el Palau d’Esports; el centre aquàtic -altres 7 milions- o l’estadi desmuntable, estiguin enllestits al desembre de 2016. Ha dit que això dóna un “marge suficient per a poder testar els equipaments a través de competicions a nivell nacional”, prèvies als jocs. Addadi ha dit que la propera trobada del Comitè Internacional es farà l’any 2015.

Les conclusions s’han presentat aquest divendres a l’hotel Gran Palas, de la Pineda. El director general dels Jocs, Ramon Cuadrat ha destacat que s’ha fet una fitxa exhaustiva de cadascun dels equipaments necessaris; amb les actuacions previstes i el calendari i costos de les reformes a fer des d’ara i fins el 2017.

També s’analitzen els transports i la mobilitat i temps necessari per moure els esportistes i les comissions entre les diferents seus.

Es vol que tot aquest treball serveixi després per a futurs jocs. Cuadrat ha destacat que el Comitè “ens ha animat a ser un referent dins l’organització dels Jocs Mediterranis per tal d’establir un protocol de transferència de coneixement que quedi com a llegat per a futures edicions”. Les fitxes s’han lliurat a Addadi. També ha destacat que se segueix treballant en diferents comissions amb les Seus.

D’altra banda, Cuadrat ha valorat com a molt positiu que el nombre de voluntaris ja superi els 1.900.

Alejando Blanco

En l’acte també ha intervingut el president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco, que ha refermat la fermesa del projecte tarragoní. S’ha mostrat convençut que la població s’anirà sumant al projecte. Els jocs “també han de ser culturals, amb la unió de països de tres continents”. Per Blanco “aquest esperit quedarà ben reflectit el 2017”. De l’àmbit cultural, per cert, també n’ha parlat el president Addadi, que ha posat de relleu els valors de la Diada de Sant Jordi, que va viure a Tarragona i l’ha definit com una “tradició magnífica” que fomenta la cultura i el coneixement entre diferents generacions.