El dia que ”s’intueixi” que Catalunya té la intenció de declarar la independència ” no quedarà res” perquè els diners sortiran ”massivament” dels dipòsits de les entitats financeres instal·lades a Catalunya, ha assegurat amb rotunditat José Luis Feito, president de l’Institut d’Estudis Econòmics (IEE). En el transcurs del sopar col·loqui celebrat en el Círculo Ecuestre, Feito ha advertit als comensals que Catalunya sortiria de la UE, de l’euro i ”no els hi quedi cap dubte” que en el mateix moment que s’intueixi l’anunci de la independència arribarà una hiperinflació similar a la república de Weimar amb una inflació del 29.500% ”treguin-li un zero o inclús dos, que més dóna”.
El sopar col·loqui posterior a la presentació de l’estudi econòmic sobre ‘La qüestió catalana II. Balances fiscals i tractament fiscal de Catalunya’ elaborat per l’Institut d’Estudis Economics ha provocat un intens debat entre els assistents i els ponents, tots ells crítics amb el procés d’independència de Catalunya.
Els tres ponents, José Luis Feito i els dos catedràtics autors dels dos informes del llibre, Àngel de la Fuente i Clemente Polo, han criticat les balances fiscals que elabora el Govern dient que s’utilitzen sistemes ”molt grollers” i han negat que Catalunya estigui maltractada financerament.
En el transcurs de debat ha sorgit que el principal problema en aquests moments a Catalunya és el de la secessió i un assistent ha recordat un recent article de José Luis Feito on defensava que una Catalunya independent entraria en un procés d’hiperinflació similar a la república Weimar de l’Alemanya d’entre guerres que va arribar a una inflació del 29.500%.
José Luis Feito ha explicat que el problema de Catalunya és que només domina un missatge, que és el de ”les autoritats polítiques de Catalunya i els seus aliats” i quan persones com ell i els ponents (Ángel de la Fuente i Clemente Polo) diuen el contrari ”se’ns dóna cops”. Feito ha reconegut que l’opinió del govern espanyol ”està absent” i per tant el que hi ha a Catalunya és una ”contesa desigual”.