Salvador Company ha estat guardonat amb el premi Pin i Soler 2015 per la seva obra ‘Sense fi’. Nascut a València és escriptor, traductor i professor universitari. Diumenge va fer la presentació d’aquesta obra que està a mig camí del thriller, l’erotisme, l’humor i la crítica social i aquest dilluns ha explicat a Tarragona 21 les claus de la novel·la.
En que t’has inspirat?
L’obra és una metàfora de la situació que es viu al País Valencià. Avui en dia ens han convençut que eren més important les carreres de cotxes i els campionats de tennis que les mesures de seguretat del metro.
Què destacaries d’aquesta metàfora?
Hi ha una cert punt sociològic. Els personatges responen a arquetips que responen a una forma de veure el país valencià.
Quins elements has utilitzat per fugir de la narrativa convencional?
El primer element a destacar és la figura del mort que explica la seua història, una confessió i un diari que serveix com explicació de tota la situació de xantatge. També cal destacar el to. Utilitzo un to més descarnat, irònic, dins d’una tragèdia.
Quins són els trets diferents i els comuns respecte a les teves anteriors obres?
Aquesta és més senzilla, hi ha més elements humorístics. A més, ‘Sense fi’, explica la història des de dos punts de vista diferents -el de la víctima i el boxí-. Una característica comú és que hi ha una veu narrativa que parla en primera persona.
Els personatges. Toni Sanchis
Un home que no arriba als 40 anys, és el professor de tennis que té un vida social i sexual molt activa. És l’etern adolescent que no s’adona del que té fins que ho perd.
Josevi i Verònica
Un és l’home que no té escrúpols que té la filosofia que qualsevol mitjà justifica un fi. L’altre és la víctima. Però ni un és completament víctima i l’altre tampoc és completament boxí.
Què ha significat l’atorgament d’aquest premi?
Guanyar el Premi Pin i Soler és un punt d’inflexió considerable a la meva carrera. Per mi aquest és un dels millors premis de la literatura catalana.
Equip de redacció