Dues noies de 15 anys van superar amb nota alta el repte de ser aquest dijous les protagonistes del pregó de la Festa Major de Roda de Berà, que és el seu per decisió pròpia i no pas per haver-hi nascut. Perquè de notes anava, és a dir, del fet que la Mariona Fernández i la Yoko Martínez han estat les dues alumnes de l’Institut Roda de Berà que van treure el millor expedient acadèmic el passat curs. Es completava d’aquesta manera un cicle dedicat a posar en valor l’ensenyament. Si elles eren una visió del futur, la pregonera de l’any passat, Pilar Franquet, va ser escollida per ser durant 35 anys mestra de l’Escola Salvador Espriu abans de la seva jubilació.
“Us confessaré un secret: L’acte tradicional que més m’agradava era la cercavila amb els Gegants”, explicava una Mariona que venia amb els seus pares a estiuejar a la vila fins que la família va decidir establir-s’hi. Yoko explicava per la seva banda que “sóc de Viladrau a Osona. La meva àvia vivia aquí i sempre m’agradava quan hi veníem, amb les seves cases grans, les palmeres i la platja. Per això em vaig alegrar molt quan els meus pares em van dir que ens hi quedàvem a viure. Roda ha acabat sent el nostre poble”, afegia.
“Després del pregó de l’any passat, vam decidir que enguany caldria donar veu als estudiants”, explicava la regidora de Festes, Isabel Mondéjar. “Vam escollir les dues millors notes de l’institut d’enguany i per elles és un orgull fer el pregó, que serà una experiència que els quedarà per sempre”, afegia mentre la plaça de l’Ajuntament s’omplia de vilatants. Entre ells, els membres de la colla de Diables, que enguany commemoren el desè aniversari de la formació oficial de l’entitat. Marcos Labrador, el seu president des de fa quatre anys.
“En el seu neixement -rememora- hi havia unes 35 persones i ara estarem al voltant de les 45. Hi ha molta fluctuació. De la primera part de la colla ara en deuen quedar uns quinze. Hi ha molta gent que va provant i canviat. També pares que venen amb fills i quan es fan grans no volen continuar… Hi ha molta renovació”, explica. “Però al que li agrada li agrada de veritat. El meu nen va començar amb sis anys i ara en té tretze i continua amb nosaltres”, afirma mentre reconeix que “dins del món del foc hi han les tradicionals i les que no. Nosaltres no ho som, i per això no compartim focs els uns amb els altres”. En tot cas, Labrador aprofita per reivindicar (com ho va deixar ben clar la colla en els seus versots satírics davant de les autoritats pertinent) “la bèstia, que seria el complement perfecte. Però més enllà d’això, ens sentim molt orgullosos de poder ensenyar a tothom aquesta part de les nostres tradicions”, comenta Labrador.
Per la seva banda, l’alcalde, Pere Virgili, mostrava durant la seva intervenció el “sentiment agredolç” que vivia la població per la mort de Josep Martorell ‘Ximet’ a l’edat de 90 anys, dels quals 52 exercint com a jutge de pau. En declaracions posteriors a tarragona21 definia el dia “d’extrany, perquè estem contents i emprenyats alhora. Josep Martorell era uan figura emblemàtica a Roda, i va estar fins l’últim dia al peu del canó”. Virgili en destacava la seva decisiva intervenció “en el que aquí a Roda en diem ‘els fets de l’Ermita’. Va ser un dels que es van posar al capdavant per impedir que l’Emirta de Berà passés a mans privades, entenen com a tals al Banc d’Espanya. Va ser un dels homes de Roda que en aquella època difícil es va posar al capdavant de la gent per impedir-ho. Per això, i per la seva devoció per la Verge de Berà, se li va fer una sardana, ‘el Josep de l’Ermita’, que segur sonarà en la trobada d’aquest divendres”.
El batlle es va posar en contacte amb el seu net, “el Pau, que exerceix com a portaveu de la família, li vaig oferir de decretar un dia de dol o de suspendre els actes. Ell em va respondre que el seu avi no ho hauria volgut. Voldria que seguiu amb la Festa Major. I així ho hem fet, baixant les banderes a mig pal i posant crespons negres a les banderes interiors”.
La memòria del passat éstan important com el pervindre. Per això Virgili també aprofitava per treure pit de les dues pregoneres. “Una d’elles va venir a viure directament i l’altra va passar d’estiueig a primera residència.És el senyal de que som un poble acollidor i amb vitalitat. Perquè igual que ells moltes altres famílies s’han anat incorporant a Roda en els diferents booms haguts, tant en el sector de la construcció i turístic. L’alcalde reconeixia que “elles han tingut la sort de tenir ja institut, encara que amb mòduls prefabricats”. I en aquest punt reconeix que “vaig aprofitar per atracar al conseller d’Educació, Josep Bargalló, quan va venir aquí a la cloenda del FIT-CAT” de cara a donar una solució definitiva. “Més enllà d’aixó -continua Virgili-, l’institut està fent molt bona feina. Elles han estudiat tota la secundària a l’institut i ara es desplacen a fora a fer els batxillers i després la universitat. Portem dos anys en el vessant educatiu al pregó, i certament enguany ens ha fet molta il·lusió des del moment que ens va arribar aquesta proposta. I se n’han sortit molt bé davant una plaça plena, parlant de les seves vivències”.
L’acte del pregó va comptar amb la tradicional visita dels Falcons de Vilafranca, i tot just després dels versots i la Tronada va continuar amb el correfoc pels carrers del poble.
Podeu consultar el programa complet dels actes de la Festa Major clicant aquí.
Equip de redacció