.

L’objectiu del projecte és convertir l’espai al voltant de les seus del Port en un gran parc verd, accessible i sostenible. Foto: Cedida

Aquest dimarts 15 d’octubre ha tingut lloc l’acte de ‘despavimentació i d’inici de les obres de remodelació de l’entorn de la seu de l’Autoritat Portuària de Tarragona. L’acte ha estat presidit pel president del Port de Tarragona, Saül Garreta, i l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales. Els dos protagonistes han aixecat simbòlicament el paviment proper a la rotonda del rellotge solar i han plantat diversos arbres, acompanyats per membres del jurat del concurs d’idees i altres persones implicades en aquest projecte sostenible.

El nou Parc del Port és un projecte fruit d’un concurs d’idees en el que van participar 21 propostes on va resultar guanyadora la idea de l’estudi d’arquitectura MasMaristany. Les obres, adjudicades a l’empresa UTE Eiffage Infraestructuras, SAGestion Ingenieria y Construcción de la Costa Dorada, SA, començaran a finals d’octubre i tindran una durada d’execució prevista de dotze mesos amb una inversió de 2,69 milions d’euros (IVA exclòs) L’objectiu és renaturalitzar aquest espai, fomentar la mobilitat sostenible, l’embelliment de la façana marítima i contribuir al benestar i la salut de les persones.


Altres notícies:


L’acte d’inici de les obres del Parc del Port que s’ha dut a terme aquest matí al costat de la seu institucional de l’APT i s’ha inspirat en el moviment social Depave, nascut el 2008 a Portland (EUA) per substituir asfalt per arbres i retornar el verd a les ciutats. Aquest és el primer acte d’aquestes característiques a la nostra demarcació i obre el camí a futurs projectes orientats a substituir el paviment i l’asfalt per zones verdes sostenibles.

El projecte es divideix en tres fases, amb una durada prevista global de dotze mesos i un pressupost de 3,25 milions d’euros. Foto: Cedida

El projecte de transformació urbanística del Parc del Port de Tarragona té com a objectiu convertir aquest espai en un gran parc verd, accessible i sostenible. El Parc del Port permetrà obrir el Port a la ciutat creant una connexió directa entre Tarragona i el mar, mentre es promou una mobilitat activa i la integració d’espais naturals per a mitigar els efectes del canvi climàtic. El nou Parc del port significarà un augment del 64% de la superfície verda, ja que la reforma d’aquest espai de 30.678 m2 ampliarà els espais verds dels 7.000 m2 actuals als 11.500 m2 un cop acabades les obres. I un altre dels punts forts del projecte és l’obertura d’una gran escalinata en el mur del dic de Llevant per a construir-hi un accés entre el moll de Costa i la futura plaça de l’APT.

Essència Parc del Port

El projecte planteja el canvi per a passar d’un model de mobilitat basat en el cotxe a una mobilitat activa, basada en l’ús de la bicicleta i el desplaçament a peu. Per això, se simplifica l’estructura del sistema viari actual amb la pacificació dels vials, però mantenint les connexions que es fan avui dia amb vehicle. D’una banda, la connexió Moll de Costa-Passeig Miracle i d’altra banda, l’accés a l’aparcament i el final del moll (far) a través del vial de la mar. Els dos vials es preveuen en plataforma única, convertint aquest espai en una zona de prioritat invertida amb preferència per als vianants.

Recreació de la zona, un cop acabada, des del Moll de Llevant, amb la Torre del Rellotge. Foto: Cedida

El projecte és coherent i compatible amb els projectes que ja estan en marxa en el seu entorn: la futura plaça de l’Escala Reial, la remodelació del Club Nàutic i el Port Esportiu, així com les diferents estratègies de mobilitat plantejades pel propi POUM d ela ciutat de Tarragona.

Característiques

Els objectius claus del Parc del Port són múltiples i, combinats, permetrà crear una gran zona verda urbana al servei del Port, d ela ciutat i de la ciutadania per millorar l’entorn, obrir la ciutat al mar i permetre activitats a l’aire lliure que contribueixin a millorar el benestar i la salut de les persones,

Un dels objectius és crear una connexió entre l’àrea urbana i el mar, i la renaturalització de l’espai fomentant l’augment de la biodiversitat. I un altre, la reducció de la superfície d’asfalt i l’augment de les zones verdes per tal de promocionar la mobilitat sostenible per a la ciutadania.

Recreació de com quedarà al Parc del Port vist des de l’actual accés al port esportiu. Foto: Cedida

A més, el projecte Parc del Port es caracteritzarà per tenir itineraris accessibles per a la ciutadania, amb una reducció del trànsit rodat que permetrà millors connexions i més segures per a les bicicletes i vianants, hi haurà una reorganització dels aparcaments i, finalment, s’habilitaran espais per a l’accés de vehicles d’emergència i manteniment.

Una de les estratègies que el Port aporta en aquest nou espai es basa en la creació d’un paisatge biodivers i capaç de mitigar els efectes del canvi climàtic. Es preveu la plantació d’espècies autòctones i la creació de sistemes de drenatge sostenible per a gestionar eficientment l’aigua de pluja. El Port vol que el Parc actuï com a un refugi climàtic gràcies a la seva configuració ‘de bosc’ amb la plantació d’arbres i vegetació adaptada ala salinitat del lloc.