El Ple del Tribunal Constitucional ha anul·lat aquest dimarts per unanimitat la declaració de sobirania del Parlament aprovada el 23 de gener, que defineix Catalunya com a subjecte jurídic i polític, segons fonts del Tribunal. La declaració de sobirania ja estava suspesa des del 7 de maig pel recurs que va presentar l’Estat.
L’encarregada de redactar la ponència ha estat la vicepresidenta del TC, Adela Asúa, que hi treballava des de fa setmanes amb voluntat de trobar un acord ampli. Els magistrats no han esperat a resoldre la recusació que el Parlament de Catalunya ha aprovat presentar aquest dimarts contra el president, Francisco Pérez de los Cobos, que va ser militant del PP, i dos magistrats més.
Homs: ‘És contradictori’
En el capítol de reaccions, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha destacat aquest dimarts que a la sentència del Tribunal Constitucional “s’ha colat” l’aval al principi del dret a decidir. En una entrevista a 8TV Homs ha considerat “contradictori” que la sentència negui que Catalunya és un subjecte polític, però accepti que aquest principi cap dins la Constitució. El conseller ha advertit que la sentència s’ha de llegir amb calma i ha alertat que no vol generar esperances, però ha afirmat que amb el text queda clar que “una cosa és el ‘no’ polític i una altra les regles del joc”.
ERC: ‘El full de ruta no variarà’
L’anul·lació de la declaració de sobirania no farà variar “ni un sol mil·límetre” el full de ruta cap a la consulta. Així ho ha assegurat el diputat d’ERC Pere Aragonès aquest dimarts després de conèixer la sentència del Tribunal Constitucional (TC). Aragonès ha lamentat que el TC hagi abandonat definitivament la seva tasca jurídica per entrar a posicionar-se sobre una qüestió de voluntat política.
“Som un Parlament major d’edat i no necessitem que un tribunal ens tuteli”, ha explicat. El diputat republicà ha posat en dubte la legitimitat de la decisió de l’Alt Tribunal: “el Parlament representa a molts més ciutadans que no el que puguin opinar 12 persones escollides a dit pels partits”.
PSC: ‘Cal posar el comptador a zero’
El portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, creu que el posicionament del TC en contra de la Declaració de Sobirania és “una oportunitat per posar el comptador a zero” i ha fet una crida al president de la Generalitat, Artur Mas, perquè “faci l’esforç” de posar-l’hi.
Això passa, segons Lucena, per reconèixer que la consulta “és desitjable” però que només es pot fer “pel camí de l’acord entre governs, costi el que costi i es trigui el que es strigui. Qualsevol altra drecera ens du al pedregar”, ha sentenciat. Lucena creu també que, en qualsevol cas la decisió del TC no és “una bona notícia pel Parlament”, que els socialistes ja van vaticinar com a “el desenllaç més previsible”.
PP: ‘Que aparqui la consulta’
El portaveu del PPC al Parlament, Enric Millo, al seu torn, ha demanat aquest dimarts al president de la Generalitat, Artur Mas, que atengui la unanimitat expressada pel Tribunal Constitucional i aparqui la consulta. Millo ha demanat a la societat una “reflexió serena i profunda”, i s’ha dirigit específicament a Mas perquè posi “punt i final al camí sense sortida” que esta impulsant juntament amb ERC. “Crec que en aquests moments és obligat que tothom reflexioni sobre la importància i la rellevància que té la unanimitat en aquesta resolució”, ha dit.
ICV: ‘És perfectament constitucional’
“Dotze senyors i senyores tancats en un tribunal a Madrid no ens faran desistir de l’objectiu de poder votar”. Així s’ha expressat el secretari general d’ICV, Josep Vendrell, que s’ha queixat que el TC s’hagi pronunciat sobre una declaració política que no té validesa jurídica. Vendrell ha dit que està convençut que el camí que està emprenent el Parlament s’adequa “perfectament” a la llei, i ha remarcat que hi ha “una clara voluntat de mà estesa per fer una cosa que és perfectament constitucional”. “Els ciutadans han de tenir la tranquil·litat que aquest procés l’estem fent des de la legitimitat democràtica i social i amb una clara voluntat d’utilitzar els mecanismes legals establerts”, ha apuntat.
C’s insta el Govern a deixar de banda la consulta
La portaveu parlamentària de C’s, Carina Mejías, ha mostrat la satisfacció del seu partit després que el Tribunal Constitucional hagi anul·lat per unanimitat la declaració de sobirania. C’s esperarà a conèixer concretament la sentència de l’Alt Tribunal per posicionar-se, però aquest dimarts Mejías ja ha volgut deixar clara una qüestió: “el que hauria de fer el Govern és actuar d’acord amb la Constitució i abandonar aquest procés”. La portaveu de Ciutadans ha demanat un cop més a l’executiu que president Artur Mas que comenci a governar “per tots els catalans” o dimiteixi i deixi pas a algú altre que tingui un projecte definit per fer sortir Catalunya de la crisi econòmica.
CUP: ‘No ho reconeixem’
Finalment, la diputada de la CUP, Isabel Vallet, ha dit que el seu grup no “reconeix” com a “decisió vàlida” que el Tribunal Constitucional hagi anul·lat per unanimitat la declaració de sobirania del Parlament. “L’exercici de sobirania no és analitzable jurídicament”, ha etzibat. Vallet ha preguntat al TC “què no ha entès de la paraula ‘sobirania’ i de la voluntat democràtica i majoritària de voler exercir-la”. No els estranya, però, que “un tribunal eminentment polític hagi pres aquesta resolució”. La CUP -un diputat seu hi va votar a favor i els altres dos es van abstenir- ha fet una crida a la resta de forces favorables a posicionar-se de la mateixa manera: “no reconèixer és exercir la plena sobirania”.