.

El ple de l’Ajuntament de la Selva del Camp ha acordat per unanimitat en la sessió celebrada aquest dimarts 24 d’octubre rebutjar la gestió feta per l’Estat espanyol de tot el que ha envoltat la celebració del referèndum d’autodeterminació de l’1 d’Octubre, des de les accions repressives dels dies previs a la consulta fins a la darrera aplicació de l’article 155, passant sobretot per la violència policial aplicada durant la jornada de les votacions i la posterior detenció dels líders d’Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, respectivament.

La totalitat de grups del consistori consideren “desmesurades les actuacions perpetrades contra institucions i funcionaris de la Generalitat” i mostren el seu “total desacord amb les mesures que el passat 18 d’octubre van adoptar els poders judicials de l’Estat” i que van conduir a l’empresonament de Cuixart i Sánchez. També s’acusa els responsables d’aquestes mesures “d’una incapacitat política flagrant a l’hora de fer front a l’essència del problema entre Catalunya i Espanya i es considera que suposen un perillós posicionament de la Justícia”. Finalment, l’acord clama per l’obertura d’una “via urgent de diàleg i negociació, aturar l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola i totes les mesures coercitives contra les institucions i el poble català”.

Suport a l’escola catalana

Aquesta no ha estat l’única moció que el ple ha acordat per unanimitat entre els regidors d’ERC, PSC i CiU, donat que totes les formacions han mostrat el seu suport en bloc a l’escola catalana arran de les declaracions d’alguns ministres espanyols i líders polítics acusant-la d’adoctrinar els alumnes. Així, s’ha manifestat “el suport als docents que vetllen, amb estima i passió pel desenvolupament integral dels nostres infants i joves, agrair-los la seva dedicació i encoratjar-los a seguir realitzant la seva tasca amb la mateixa determinació de sempre”. Per altra banda, es reclama la rectificació de les declaracions dels ministres Dastis i Méndez de Vigo i es reivindica “un model educatiu just, equitatiu i respectuós que treballi per la igualtat d’oportunitats”. L’acord manifesta el suport a les institucions catalanes “en la presa de decisions que garanteixin preservar el model històric d’escola catalana davant la voluntat clara de desprestigiar l’escola i justificar una futura intervenció de l’Estat”.

A més, a proposta de CiU, la sessió municipal també ha decidit reconèixer per unanimitat la tasca dels selvatans que el dia 1 d’octubre van col·laborar en la celebració del referèndum, així com les entitats i particulars que integraven la Coordinadora de l’1-O.

Dues mocions més han completat un ple molt marcat pel referèndum d’autodeterminació Catalunya. Per una banda el grup d’ERC-Més-AM, amb el suport de CiU, ha acordat demanar que “es faci efectiu el mandat popular del passat 1 d’Octubre” seguint les lleis aprovades pel Parlament, “condemnar la violació de drets fonamentals a Catalunya” i “instar el Govern espanyol i els partits que li donen suport a aturar la suspensió de l’autonomia que ja estan portant a terme i que volen reblar amb l’aplicació  de l’article 155 de la Constitució Espanyola”.

Finalment, el grup de CiU, en aquest cas amb el suport d’ERC-Més-AM, ha portat a l’aprovació una cinquena moció de condemna de la violència de l’Estat, per donar suport als ferits de l’1-O, així com exigir la retirada de les forces policials espanyoles. També demana la dimissió del delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, i el declara persona ‘non grata’ al municipi. La moció també demana la mediació d’Europa per a la resolució del conflicte i posar el consistori selvatà al servei de les institucions catalanes.