.

L’Associació Masia de Castelló recuperarà aquest desembre el Pessebre dels Estels, que l’any passat no es va poder celebrar de manera presencial a causa de la situació de la pandèmia de la COVID-19. Per aquest 2021, aquesta entitat local ha organitzat, amb el patrocini de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, la 24a edició en un format diferent, adaptat a les mesures sanitàries i de seguretat. L’essència del Pessebre serà la mateixa, escenaris costumbristes i d’oficis amb escenes bíbliques, però les interaccions canviaran.

Per primera vegada, el pessebre se celebrarà abans de les diades nadalenques, concretament durant dos caps de setmana, els dies 11, 12, 18 i 19 de desembre. Els horaris d’obertura seran els de cada any, de 17.30h a 20.30h.

Les novetats del 2021 són les següents:

Venda d’entrades exclusivament per Internet

Per visitar el Pessebre, caldrà adquirir l’entrada al web de la Masia de Castelló prèviament. La venda de les entrades estarà disponible al web https://www.masiacastello.cat/entrades-del-pessebre a partir del dijous 25 de novembre. Hi haurà 3 tipus d’entrades:

  • Adults: 10€ (major de 10 anys)
  • Infants : 6€ (de 4 a 9 anys)
  • Gratis per a nens i nenes de 0 a 3 anys.

Totes les persones que visitin el pessebre hauran de tenir entrada, fins i tot els infants que no paguen, ja que per normes de seguretat cal comptabilitzar el nombre de persones que hi accedeixen.

Accés per franges horàries

L’entrada al pessebre es farà per franges horàries, per poder espaiar els accessos i complir amb la normativa de seguretat. Les entrades, que caldrà adquirir en línia, estaran disponibles en franges de mitja hora, començant a les 17.30h. És important accedir a Castelló amb puntualitat, en l’horari triat, ni abans ni després, per evitar-hi aglomeracions.

Recorregut únic

El Pessebre dels Estels del 2021 es podrà veure amb un recorregut únic, per grups. L’itinerari començarà a la pastera de l’entrada i finalitzarà als corrals de dalt. Es podran veure les més de 40 les escenes, en un sentit ordenat sense que es perdi l’ànima del Pessebre dels Estels de sempre. Al final del recorregut hi haurà una fira de productes relacionats amb el Pessebre.

Concurs de fotografia d’Instagram

Un altre dels atractius d’aquesta 24a edició del Pessebre és el concurs de fotografia d’Instagram convocat per la Regidoria de Turisme per cinquè any. El premi consisteix en una nit d’allotjament amb esmorzar i un dinar a un restaurant del municipi per a dues persones. Les bases d’aquest concurs  es poden consultar al web www.hospitalet-valldellors.cat.

Normes COVID-19

La situació pandèmica obliga a complir una sèrie de normes per als esdeveniments culturals i a la Masia de Castelló es compliran amb totes. Caldrà seguir les normes o no es podrà accedir al Pessebre dels Estels. Serà obligatori portar la mascareta en espais oberts sempre que no es pugui mantenir una distància d’1,5 metres i posar-se gel hidroalcohòlic en accedir a Castelló.

Castelló: un escenari amb encant

Com cada any, les persones interessades a visitar el Pessebre s’hauran d’apropar fins a Vandellòs, on se’ls indicarà com arribar amb el seu propi vehicle, per camí asfaltat, fins a l’aparcament, una gran zona condicionada per estacionar els vehicles fàcilment al poble de Castelló.

Castelló és un poble medieval del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, enclavat entre muntanyes, que quedà deshabitat a la meitat del segle XX. La seva decadència física s’aturà quan l’any 1997 es va constituir l’Associació Masia de Castelló i va organitzar el seu primer pessebre vivent.

Poc a poc Castelló, gràcies al Pessebre, ha recuperat carrers, parets, eres, cases i algun sostre, aleshores mig enrunats i amagats sota la vegetació. Però no només ha recuperat el seu aspecte físic, sinó també, cada desembre, la seva vida, aquella que havia tingut a principis del segle passat, quan hi habitaven prop de 120 persones. Així doncs, a Castelló, pel Pessebre, hi torna a haver ferrer, baster, llatadores, canyisser, fuster… A l’era hi torna a haver garbes, al forn s’hi sent de nou el flaire del pa acabat de fer, a la taverna s’hi canta novament i el fum dalt al bosc del Tossalet delata la carbonera.

Redacció