Per setè any consecutiu, Ràdio l’Hospitalet de l’Infant i el Campus Extens de la URV a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant han organitzat les Jornades de la comunicació, amb uns ponents de reconegut prestigi professional, per aquest mes d’abril. En aquesta setena edició, la persona encarregada d’inaugurar-les, el proper dilluns 1 d’abril, serà el llicenciat en Periodisme i Dret i director de cinema Carles Bosch, amb la conferència «Un corresponsal de guerra, nominat als Oscar. De les guerres d’Iraq, Iran i els Balcans als documentals Balseros; Bicicleta, cuchara, manzana; Petitet…».
La segona conferència, prevista per al dilluns 8 d’abril, anirà càrrec de la criminòloga i periodista de TV3, especialitzada en informació judicial, policial, Fàtima Llambrich, i es titula «Desaparicions criminals: crònica judicial i policial». «Periodisme i crim» és el títol de la tercera xerrada, del dilluns 15 d’abril, que impartirà Moisés Peñalver, escriptor i periodista especialitzat en temes policials, que actualment és l’editor del mitjà digital Actualitat Penal.
De la cloenda de les jornades, el dilluns 29 d’abril, se n’ocuparà la Karmele Marchante, periodista i escriptora, que parlarà sobre «Premsa social, veritats i mentides», sobre la base de la seva àmplia experiència en programes del cor. Totes les xerrades tindran lloc a la Sala Ferrer Malet de la Casa de Cultura Blanca d’Anjou de l’Hospitalet de l’Infant, a les 19.30 hores.
Currículums dels ponents
CARLES BOSCH
Llicenciat en Periodisme
Llicenciat en Dret
EXPERIÈNCIA PROFESSIONAL
Premsa escrita:
Intervíu, La Vanguardia
Televisió i Cinema:
– Televisió de Catalunya (TV3):
-Corresponsal a Nova York l’any 1984
– Reporter del programa 30 minuts de TV3 (1985-2008)
– Director de documentals de llarga durada per al programa ‘Sense Ficció’ (2010-2014)
– Com a reporter de televisió, ha cobert esdeveniments polítics i ha realitzat reportatges en més de 30 països. A destacar: la guerra entre Iran i l’Iraq (1987), Afganistan (1988), les guerres dels Balcans (Bòsnia, entre 1992 i 1996; i Kosovo, el 1999), la Primera Guerra del Golf (1991), la Revolució Zapatista (1994), el segon cop d’estat bolivarià de Chávez (Veneçuela, 1993), l’anomenada ‘Revolución de terciopelo’ que va propiciar la caiguda del règim comunista a Txecoslovàquia (1989), la Intifada palestina i els enfrontaments a Irlanda del Nord (1990).
– Premi Ondas (apartat Internacional) de l’any 1990 pel reportatge ‘Txecoslovàquia, en el cor de la revolta’.
Director de Cinema Documental:
– Director i guionista de la pel·lícula documental Balseros, nominada a l’Oscar per l’Acadèmia de Cinema de Hollywood l’any 2004. Septiembres (2007). Bicicleta, cullera, poma (2010), guanyadora del premi Goya i premi Gaudí. Petitet (2018), guanyador del Premi del Públic en el festival DocsBarcelona i premi Gaudí al Millor Llargmetratge Documental (2019).
FÀTIMA LLAMBRICH
Periodista i llicenciada en Criminologia.
Periodista ENG a Televisió de Catalunya (TV3), especialitzada en informació judicial, policial i de seguretat.
Periodista a La Cala Ràdio (2003), al Diari de Tarragona-Terres de l’Ebre (estius 2000-2002).
Coautora del reportatge “El cos del delicte” del 30 minuts de TV3
Autora del llibre Sense Cadàver
S’encarrega de la contraportada Diari de Tarragona un cop al mes.
MOISÉS PEÑALVER
Periodista
Diari de Tarragona: informació de successos i tribunals durant una dècada.
Diaris Europa Sur, a Algeciras; i al rotatiu Canarias7, A Las Palmas de Gran Canaria.
Especialista en temes policials, específicament en criminalística (PolicIa Científica). Té un máster en Criminalística, infoanálisis y asesoría en ciencias forenses. També ha cursat Inspección Ocular en la escena del crimen. Cursa Dret a la URV.
A la dècada del 2000 va entrar al món televisiu com a guionista de la productora El Terrat d’Andreu Buenafuente. Col·laborador de la revista Play Boy en temes policials i en diferents mitjans. També és especialista en seguretat viària i informació relacionada amb el motor, col·labora en mitjans del sector, com la revista del RACC, revista Escape (La Vanguardia), etc.
Autor dels llibres El CSI Español, Putas a la fuerza, Crims 3.0, 100 maneres de descobrir un crim, 100 maneras de evitar accidentes de trafico.
Actualment, és editor del mitjà digital Actualitat Penal, col·laborador de la televisió TAC12, en què fa una secció de crims; de Tarragona Ràdio i elabora un article diari a Més Tarragona.
KARMELE MARCHANTE
Va cursar estudis a la Universitat de Navarra i a l’Escola Oficial de Periodisme de Barcelona.
Va començar treballant en la UNESCO per després passar a ser corresponsal a diversos països per al programa Informe Setmanal (TVE).
Va dirigir la revista contracultural Star 5, va col·laborar amb Interviú o Època. Després va passar a televisió, aquesta vegada participant en programes del cor com Pasa la vida, amb María Teresa Campos; Hola Raffaella! o La màquina de la veritat de Julián Lago.
Posteriorment, va compaginar les seves col·laboracions televisives amb la seva columna en la revista d’informació general Temps. El seu èxit en la petita pantalla va ser en el programa Tómbola i, recentment, a Tele 5, en Sálvame o en Supervivientes.
De la seva altra part, menys notòria, cal assenyalar que és una coneguda feminista radical. Per això, el 1994 va fundar El Club de les 25, que va presidir fins a l’any 2014, i ostenta el càrrec de Presidenta d’Honor.
Autora del llibre Puta no se nace.“Aquest llibre (re)presenta a persones de diferent procedència i en diferents escenaris amb dues característiques que les identifiquen i predisposen estructuralment per al pagament d’una condemna sense haver comès delicte: ser dona i ser pobra”.
Equip de redacció