.

El pastisser tortosí Isidre Peralta mostrant una safata amb panellets al seu establiment.Foro: Jordi Marsal

Se’n venen de sabors molt diversos –de menta, de cafè o d’avellana, entre molts d’altres-, però el panellet tradicional de pinyons, amb massa feta de sucre i ametlla molta, continua mantenint la seva indiscutible supremacia a les taules del país. Així ho constaten els pastissers artesans durant la jornada de Tots Sants.

Engany, preveuen arribar a vendre’n uns 250.000 quilos. Tres quartes parts, aproximadament, seran de pinyons. Els preus van dels 35 als 55 euros, molt similars als dels últims anys.

El sector veu amb cert optimisme el futur d’aquest dolç tradicional: “cada cop més, jo aquí ho tinc comprovat, les noves generacions consumeixen panellets”, subratlla Isidre Peralta, pastisser artesà de Tortosa.

La jornada de Tots Sants, apunten des dels establiments artesanals, no és la que majors vendes de panellets registra. Molts clients, assegura Peralta, han fet els deures els dies abans. A mesura que avança el matí, els compradors van arribant. “La del panellet és una diada que és conserva”, sosté el pastisser tortosí. L’oferta és del tot variada i, sovint, també exòtica: hi ha panellets artesans de tots els colors i gustos –sempre sobre la base de la massa tradicional d’ametlla i sucre, sense afegir-hi en cap cas les fècules, additius o conservants dels productes industrials que envaeixen el mercat-.

Cada cop més, comparteixen espai als aparadors amb carbasses i decoració pròpia de l’importat Halloween nord-americà. Són ganxos que, molt possiblement, ajudaran a les cada cop més escasses pastisseries artesanes a atreure l’atenció dels joves, molts dels quals pràcticament ni coneixen la Castanyada ni les tradicions autòctones d’aquestes jornades.

Enguany han detectat un lleuger repunt de les vendes. Confien també que el temps més fred i el pont festiu que segueix la diada de Tots Sants ajudarà a prolongar el seu consum algunes jornades més. Si bé el costum d’elaborar-los al mateix domicili per part de les famílies continua encara molt arrelat, especialment en zones rurals, “al tenir un cost tant elevat, prefereixen comprar-lo que no pas fer-lo”, raona Peralta. L’alt preu dels pinyons del país i les ametlles marcones són els factors principals que ho expliquen.

Tot i això, el responsable de la pastisseria tortosina precisa que mantenen els preus des de fa cinc anys per afavorir-ne el consum. Venen els de pinyons a 45 euros el quilo i els de sabors, una mica més barats. Al capdamunt, però, es troba un panellet molt antic i que requereix una elaboració més lenta i laboriosa: els apreciats “ossos de Sant’, fets amb massapà farcit de crema cremada, que arriben als 50 euros.

Castenyeres en extinció

Tampoc la venda de castanyes al carrer pels volts de Tots Sants, especialment a comarques, ha experimentat canvis importants els últims anys. Ja és pràcticament impossible trobar punts de venda al carrer a les Terres de l’Ebre, on ajuntaments i associacions veïnals mantenen la flama de la festa i en reparteixen, especialment, la nit de la mateixa Castanyada. A Tarragona i a Reus, els punts de venda de castanyes en espais públics, de forma àmpliament majoritària, són regentats per associacions i entitats locals.

Segons l’Associació Gremial de Majoristes del Mercat Central de Fruites i Hortalisses de Mercabarna (AGEM), enguany es podrien arribar a distribuir unes 400 tones de castanyes, entre un 10 i un 15% més que l’any passat. La baixada de temperatures d’aquestes últimes setmanes podria donar una empenta a les vendes, apunten.

ACN