.

Autoritats locals, empresaris d’Ocine i el col·leccionista Vallès, amb el projector. Foto: Tarragona21

El Museu del Cinema de Vilallonga del Camp, el primer i únic de la demarcació de Tarragona, ha rebut avui una destacada donació: un projector de 35 mil·límetres procedent d’Ocine Les Gavarres de Tarragona. Es tracta d’un dels projectors clàssics de 35 mm. que l’empresa gironina ja va descartar des de l’arribada del cinema digital. La importància que està agafant el Museu del Cine s’ha concretat avui amb aquesta primera donació de pes.

La màquina forma part ja del fons expositiu d’un museu únic a Tarragona, que va ser inaugurat pel realitzador català Ventura Pons el mes de novembre de l’any passat i que està despertant l’interès de nombrosos col·lectius, destacava a Tarragona21 la regidora de Cultura, Gemma Benaiges, entre ells, un ampli grup de 120 persones que vindrà de Reus. El museu ha estat possible gràcies a la tasca d’apassionat col·leccionista feta durant tota la seva vida pel vilallonguí Josep Maria Vallès.

Un moment de la visita cursada avui al museu, en concret als documents de la censura franquista. Vallès,a  la dreta. Foto: Tarragona21

L’alcalde, Carmel Gil, ha formalitzat la signatura de l’acord amb el conseller-delegat d’Ocine, Jordi Agustí, que junt a una representació de directius de l’empresa han pogut visitar i meravellar-se amb el contingut d’un museu que exhibeix màquines projectores històriques -n’hi ha de l’any 1910 i dels anys 30-.

Té un interès molt especial que gran part dels projectors procedeixen de cinemes les comarques de Tarragona, en una labor d’anys de rescat feta per Vallès quan l’habitual és que quan un cinema tancava els projectors anessin a parar a la brossa. Així, hi ha projectors rescatats a Reus, Montablanc o La Morera de Montsant, al Priorat. Curiosament, en aquest darrer projector apareix una peça d’il·luminació amb la greu gammada nazi, senyal que va ser comprada en època franquista als alemanys nazis de l’època.

Una peça d’un projector de La Morera de Montsant vinguda de l’Alemanya nazi. Foto: Tarragona21

L’alcalde ha expressat l’agraïment del consistori per la donació, “que fa que ampliem més el museu, s’expandeixi més i sigui més conegut”. El conseller-delegat de l’empresa, al seu torn, ha subratllat que el que més els agrada és que “hi hagi gent que preservi el patrimoni cinematogràfic i la història del cinema”, en referència a l’ànima del museu, Josep Maria Vallès, posseïdor d’una extraordinària col·lecció de tot tipus de material, que és el que omple el contingut del museu.

L’alcalde i el conseller-delegat d’Ocine, signant l’acord. Foto: Tarragona21

La visita cursada pels directius de cinema ha suposat per a ells una autèntica sorpresa, retrobant-se amb aparells que ja ni recordaven o dels que havien sentit a parlar.

En el museu es reuneixen fins a 13 projectors de grans dimensions, petits projectors familiars i infantils com els de Súper 8 o el popular Cine Exin, pasquins de pel·lícules de totes les èpoques, reproductors de pel·lícules dels anys 30, diapositives que feien d’anuncis entre projecció i projecció, un apartat dedicat al No-Do, un projector de carbó i una finestreta que dóna accés a la cabina de projecció del cinema. També hi apareix reflectida la història del cinema a Vilallonga, programes de mà i una encantadora col·lecció dels clàssics fotogrames de pel·lícules col·lorejats a mà o un grup de cadires originals del propi cinema de Vilallonga. El museu connecta a través d’una finestreta amb la sala de projeccions de l’actual cinema de Vilallonga, que en sí és un altre petit museu, amb màquines per empalmar cel·luloïde a mà

Més informació del useu del Cinema en aquest enllaç.

J. Garcia