.

El director del Museu de Reus i el regidor de Cultura, en la presentació de la mostra ‘Gran reserva’. Foto: Cedida

El Museu de Reus ha preparat dues exposicions per ensenyar part del fons del Museu d’Art i Història mentre estigui tancat per obres. Per un costat, des del dijous 20 de juny es podrà veure al Museu d’Arqueologia Salvador Vilaseca la mostra “Gran reserva. Les col·leccions del Museu de Reus al descobert” i, per l’altre, a partir del divendres 21 de juny, al Centre de la Imatge Mas Iglesias, es podrà veure “I la festa continua”.

Daniel Recasens, regidor de Cultura i Política Lingüística, ha explicat que “aquestes dues exposicions són dos projectes diferents que el que volen és mostrar part del que hi havia al Museu d’Art i Història i s’han muntat des d’una perspectiva original i diferent per continuar donant visibilitat a l’important fons que tenim a la ciutat”.

Segons el regidor, “des de la seva inauguració l’any 1934, ara fa 90 anys, el Museu de Reus ha esdevingut un referent a la ciutat pel que fa a la protecció, salvaguarda i difusió del patrimoni reusenc i de més enllà, arribant a consolidar una col·lecció de més de 815.000 peces. Ara, aprofitant el procés de canvi i renovació del Museu d’Art i Història, algunes d’aquestes peces es traslladen al Museu Salvador Vilaseca per fer-ne una mostra temporal, i d’altres, al CIMIR, per continuar oferint al públic part de l’exitosa l’exposició de la Festa Major”.


Altres notícies:


L’exposició “Gran Reserva. Les col·leccions del Museu de Reus al descobert” és una selecció raonada de peces, un total de 160 concretament, de les diverses col·leccions del museu (arqueologia, etnologia, història, art i fotografia i imatge en moviment). Un recorregut per alguns dels objectes més singulars i interessants que permeten entendre el Reus actual a través del Reus del passat. Destacant, alhora, la tasca del museu i com aquests objectes entren a les col·leccions i, en alguns casos, transcendeixen fins a convertir-se en símbols.

La mostra s’ha dividit en dos grans àmbits, sent l’eix temàtic entendre com les peces acaben integrant les col·leccions del Museu de Reus. Igualment, per reforçar el concepte de reserva, s’ha optat per una museografia senzilla, basada en materials d’emmagatzematge i moviment de peces, com són els palets i les prestatgeries metàl·liques.

L’Àmbit 1 – Un actiu al territori. Exposició de les peces provinents de la tasca proactiva del museu com ara adquisicions, companyes de recol·lecció, excavacions arqueològiques o compres. Destacant com, en bona part, aquesta activitat ha suposat el salvament del patrimoni d’episodis de destrucció, com ara el derivat de la Guerra Civil.

L’Àmbit 2 – Mecenes i donants. Exposició de les peces provinents de donacions, dipòsits i comodats de mecenes i donants que han vist en el museu l’espai idoni per a la conservació i difusió del patrimoni, així com per compartir-lo amb la resta de la societat. Majoritàriament, aquest és l’origen de les col·leccions del museu i la mostra vol ser, també, un reconeixement a aquestes persones i la seva generositat.

‘I la festa continua’
En aquesta exposició, que neix com l’evolució de l’”Ara toca festa”, des del Museu de Reus conviden a la ciutadania a descobrir la vitalitat cultural de la capital del Baix Camp, especialment en les seves festes majors de Sant Pere i de Misericòrdia.

Algunes de les peces que conserva el Museu de Reus, com els vestits dels diables, les gralles llargues i altres instruments musicals, els mascles de la Tronada o els nanos —entre d’altres— serviran per mostrar com aquestes festes són la manifestació de l’abundant herència cultural de la ciutat.

A través d’un viatge visual, el públic podrà descobrir com aquestes festivitats no només reflecteixen la rica tradició i el caràcter profundament arrelat de la ciutat, sinó que també ens ofereixen una finestra única a la relació intangible entre la celebració i la identitat local que l’ha fet Festa Patrimonial d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.

La importància de les fotografies i imatges en moviment

La Festa Major de Reus és una de les celebracions més emblemàtiques de la ciutat, que reflecteix la riquesa cultural i històrica de la comunitat. Aquesta exposició posa en relleu no només l’esplendor d’aquest esdeveniment, sinó també la importància de les fotografies com a fonts artístiques i documentals per preservar i comprendre el passat.

Les fotografies, més enllà de ser una reproducció fidedigna de la realitat, són mitjans d’expressió artística amb profunds valors estètics i històrics, que capturen moments únics. Aquestes imatges no només documenten visualment, sinó que també actuen com a veritables testimonis i ofereixen una narrativa detallada de les transformacions que ha viscut la nostra societat.

El Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus juga un paper crucial en la conservació i difusió d’aquest llegat visual. Mitjançant la seva tasca, es preserven i estudien les fotografies que recullen tant el patrimoni material com l’immaterial de la ciutat. Aquestes imatges són essencials per a la comprensió profunda de les nostres tradicions, rituals i actes festius, com la Festa Major, i permet que gaudim i aprenguem de la nostra història.

Aquesta exposició convida els visitants a mirar més enllà de la superfície, a descobrir les històries que cada fotografia amaga. Amb aquesta mostra, el Centre de la Imatge reafirma la seva missió de preservar i celebrar el patrimoni visual de la ciutat, i contribueix així a mantenir viva la memòria col·lectiva i la identitat cultural de Reus.