.

Foto de família dels participants a trobada, entre els quals es trobava l’alcalde de Salou

Han estat al llarg dels darrers 50 anys, i són en l’actualitat, el “motor de l’activitat turística espanyola” fins situar-la en una posició de lideratge mundial. I pretenen seguir sent-ho mitjançant l’abordatge de la “requalificació integral de les seves ciutats”, el “redisseny de la seva oferta amb més propostes de valor que aportin benefici econòmic, social i mediambiental” i “transformant la seva realitat amb visió de futur”. Són les destinacions turístiques de sol i platja ‘.

Els alcaldes de vuit municipis de set costes espanyoles, líders d’aquest segment: Pere Granados, de Salou (Tarragona-Costa Daurada); Antonio Pérez Pérez, de Benidorm (Alacant-Costa Blanca); Marco Aurelio Pérez, de San Bartolomé de Tirajana (Gran Canària); Jaume Dulsat i Rodríguez, de Lloret de Mar (Girona-Costa Brava); José Ortiz, de Torremolinos (Costa del Sol); Alfonso Rodríguez Badal, de Calvià (Mallorca-Illes Balears); José Miguel Rodríguez, per Adeje, i José Julián Mena, per Arona -aquests dos últims de Tenerife-, han formalitzat avui a la seu de l’Organització Mundial de Turisme (OMT), a Madrid, la signatura de la ‘Declaració per a una Aliança de municipis turístics de sol i platja ‘.

Les reivindicacions

En el terreny de les reivindicacions, el ‘lobby’ fa causa comuna pel que fa a les limitacions financeres a les que els aboca l’actual sistema de finançament dels municipis turístics, del tot insuficient per atendre els costos d’unes prestacions de serveis de qualitat per a una població que es multiplica estacionalment.

En aquest sentit, reclamen l’obertura d’un diàleg amb les diferents administracions supralocals que pugui definir “un nou sistema específic de finançament dels municipis turístics, on s’incrementi la participació en els ingressos de l’Estat i els procedents de les respectives comunitats autònomes i de la UE, que ens permeti accedir a més recursos derivats de la pròpia activitat econòmica en cada un dels municipis “.

Fita

L’acord suposa una fita en la història del turisme a Espanya, i d’ell han estat testimonis en qualitat d’amfitrions el director executiu de l’OMT, Carlos Vogeler, i el president de la Confederació Espanyola d’Hotels i Allotjaments Turístics, Joan Molas.

Aquest ‘pool’ de municipis turístics neix amb l’objectiu d’analitzar i fer una posada en comú dels seus desafiaments com a destinacions, intercanviar experiències i coneixements des de la seva singularitat, proposar estratègies comunes de com orientar i impulsar el progrés d’aquest important segment del negoci turístic; i com no, reivindicar-se com veu qualificada davant les administracions regionals, de l’Estat i fins i tot d’àmbit europeu en els seus reptes comuns i en la reclamació de suports financers per a poder abordar-los.

Especialització i segmentació

Els alcaldes de les vuit ciutats comparteixen una opinió comuna. “El desenvolupament i impuls de les destinacions de ‘sol i platja’ precisa d’un major grau d’especialització de l’oferta per aconseguir atreure majors segments en preferències i motivacions; i poder oferir vacances combinades en la destinació que complementin el gaudi de sol i platja amb un altre tipus d’activitats i experiències “.

Tot i ser el segment líder a Espanya, “el turisme de sol i platja ha de revisar-se, reconvertir-se, adaptar-se a les noves demandes i avançar en el seu desenvolupament sostenible tenint en compte les tendències sociodemogràfiques i la necessitat de posicionar-se en un entorn de creixement qualitatiu i competitiu, on cal preveure una major segmentació de la demanda”, assenyala l’acord.

Evolucionar el model

La necessitat de fer evolucionar el seu model turístic cap al concepte de ‘destinacions experiencials’ i ‘innovadores’ es converteix en opinió comuna dels vuit mandataris. I en aquest terreny, la millora de la qualitat urbana i mediambiental de les seves respectives ciutats, l’impuls d’una oferta amb alts nivells de servei i professionalitat en totes les activitats turístiques, la configuració d’una oferta amb serveis complementaris i la lluita contra l’estacionalitat turística incrementant el valor del producte en els mesos d’hivern des de l’especialització i la diferenciació de les destinacions al voltant de segments de turistes amb perfils menys estacionals, es converteixen en els seus reptes més immediats.

Les vuit destinacions signants de la ‘aliança’ representen, per si sols i amb 10’5 milions de viatgers, més del 10 per cent dels gairebé 100 milions de moviments turístics registrats a Espanya el 2016, i el 16’5 per cent de els 330 milions nits d’allotjament en tot el país (el 50 per cent en destinacions de sol i platja, ha postil·lat) “Som, per tant, una part important de la marca Espanya”, ha fet èmfasi l’alcalde de Torremolinos.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, s’ha referit al “cas paradigmàtic de l’evolució de Salou a partir de la seva realitat natural i geogràfica”. Aquest fet singular “ens ha permès crear i desenvolupar una gran infraestructura amb un excel·lent complex turístic especialitzat a partir de l’aprofitament de la mar, la platja i el sol”.

Reconversió integral de destinacions

Granados ha assegurat que “aquesta aliança es genera per tal de mantenir la nostra activitat i la nostra capacitat d’atracció creant un nou espai de reflexió i de debat”. “S’ha de tenir capacitat de revisar, modernitzar i reconvertir de forma integral el destí, d’acord amb les noves demandes, exigències i tendències del mercat; per, d’aquesta manera, impulsar un creixement qualitatiu i un model redissenyat amb més valor afegit augmentant així la cooperació “, ha apostat.

L’alcalde d’Adeje, José Miguel Rodríguez, ha recalcat que “amb aquesta iniciativa volem intensificar la promoció i el desenvolupament de nous coneixements i avanços orientats a millorar el producte i destinació turística, així com oferir serveis públics més eficients”. “El nostre objectiu final ha de ser millorar les destinacions, crear riquesa o generar ocupació de qualitat, tot pensant en el benestar i el servei a les persones”.

“Crear aquesta aliança en el marc de l’OMT suposa aprofitar totes les sinergies que ens proposen, els seus coneixements, els estudis i programes específics que generen a nivell mundial i, per descomptat, sumar-nos a les propostes de desenvolupament sostenible en un sector tan important com el turístic “, ha afegit. Fomentar la investigació i l’ús de les noves tecnologies que possibilitin el desenvolupament i la innovació, i promoure entre la cooperació entre les administracions, empreses i agents del sector, tracen el full de ruta de l’aliança.

Estratègia de rejoveniment

L’alcalde d’Arona, José Julián Mena, ha assenyalat la “importància clau que, per a les economies canària i espanyola, suposen els nostres destins i tenen també una pressió molt important sobre els recursos i les infraestructures que repercuteix en les nostres veïnes i veïns, per la qual que hem de reclamar més inversions per part dels cabildos, el Govern de Canàries i de l’Estat i la Unió Europea “. El primer edil ha destacat com Arona ja ha posat en marxa una nova estratègia turística basada en el rejoveniment del perfil de les persones que els visiten i en la sostenibilitat, i “només en 2017 estem invertint més de set milions d’euros en la millora de les infraestructures del municipi “. Ara necessitem més implicació d’altres institucions “, ha agregat.

El ‘sol i platja’, model turístic d’èxit

Per la seva banda, l’alcalde de Benidorm, Antonio Pérez, ha remarcat que el de ‘sol i platja’ “és un model turístic d’èxit”, com demostra el fet que els vuit municipis d’aquesta aliança sumin més de 50 milions de pernoctacions anuals. Pérez ha subratllat que “cal cuidar el que funciona”, i també que “aquesta és una tasca que implica no només als Ajuntaments d’aquestes destinacions, sinó a les comunitats autònomes, l’Estat i fins i tot a Europa”.

“Cal”, ha afegit, “que aquestes administracions donin solucions a alguns dels problemes que tenim en comú els municipis turístics, sobretot en termes de finançament”, per “poder oferir serveis de qualitat” perquè “seguim sent punta de llança en innovació, tecnologia, sostenibilitat i accessibilitat universal “.

El turisme, clau de l’economia

El seu homòleg de l’ajuntament mallorquí de Calvià, Alfonso Rodríguez, ha fet èmfasi en com “la indústria turística està sent un dels principals motors del país, per la qual cosa el Govern ha d’entendre que ha de posar recursos a l’abast dels municipis, i inversió directa per a la reconversió de zones madures “.

“Quan la indústria d’un país és capital, se la protegeix i se l’ajuda”, ha afegit, i abundat que “l’economia turística és absolutament clau en el nostre país, per això cal apostar clarament per ella”. “Hem de guanyar als nostres competidors -que estan fora- en qualitat, i la qualitat vindrà de la mà de la innovació, en tots els seus àmbits”, ha reblat.

El regidor de Turisme de Lloret de Mar, Jordi Sais, s’ha referit als anys de treball conjunt que l’entitat de promoció turística Lloret Turisme realitza conjuntament amb l’Ajuntament i el sector privat per a la modernització i especialització turística de la destinació. “L’aliança signada avui amb aquests diferents municipis, que també tenen una llarga i dilatada experiència turística, serà de gran ajuda per intercanviar experiències i concretar accions que permetin donar visibilitat i afrontar les mateixes problemàtiques”.

Vella aspiració

L’alcalde de San Bartolomé de Tirajana, Marco Aurelio Pérez, ha donat l’enhorabona pel “pas endavant” i que dóna resposta a una “vella reivindicació” de la zona turística Maspalomas-Costa Canària, de fa 50 anys, “per la qual ens ha costat molt aconseguir una mica de ressò “.

“Des de sempre hem tingut com a objectiu dur a terme actuacions que redunden en la manera d’administrar els nostres recursos, aconseguir un equilibri comprensible en la relació entre població de fet i la de dret i aspirar que, d’una vegada per totes, es tinguin en compte les peculiaritats del nostre territori, la participació en la Carta Municipal i els serveis extres que hem d’afrontar, per atendre les demandes extraordinàries que se’ns plantegen en aquest escenari i que, en moltes ocasions, escapen a les nostres competències, però ens subjecten a una demanda creixent “.

Finalment, l’alcalde de Torremolinos, José Ortiz, s’ha referit a aquesta aliança com “un fet singular i transcendent” i ha defensat la tesi que “la nostra unió és la nostra fortalesa”.

Aportació al PIB

“Som municipis pioners del ‘sol i platges’, el segment que ha donat sentit al turisme al nostre país, que segueix sent la pedra angular de la nostra oferta i que ens fa líders en el món”. Després d’emfatitzar sobre l’aportació al PIB nacional que suposa la indústria turística, i en una part important la d’aquests vuit destinacions, Ortiz ha destacat el paper que juguen a l’entrada de turistes i visitants europeus a Espanya, i en el propi moviment de viatgers en el mercat interior.

“Les nostres demandes no són altres que el poder adquirir la capacitat de respondre als grans desafiaments i reptes d’un món globalitzat i més competitiu en el turístic”, ha emmarcat. “Tenim davant nostre el repte de recualificarnos com a destinacions; reconvertir-i fer evolucionar el nostre model de ciutat, ser més atractius, diversificar i complementar les nostres oferta “. “Fer-ho garantirà la nostra competitivitat present i futura, i també garantirà la nostra contribució al benestar social general, l’ocupació i la generació de riquesa”, ha assegurat l’alcalde de Torremolinos.

“Poder i gran força”

El director executiu de l’OMT, Carlos Vogeler, ha fet al·lusió al “enorme poder i la gran força que tenen aquests municipis en un país referent per al turisme mundial”, i expressat el desig de l’Organització Mundial del Turisme que la signatura del protocol avui, a Madrid, “sigui el principi d’una extraordinària aliança que contribueixi al benefici dels seus municipis i al conjunt del nostre país”.

El president de la CEHAT, Juan Molas, ha ressaltat per la seva banda la capacitat del turisme d’unir els interessos i alcaldes de diferents destinacions i signes “en un acte sense contingut polític”.

Els primers passos en ferm per a la constitució d’aquesta aliança de municipis turístics de sol i platja es van donar a passada edició de la World Travel Market de Londres, i posteriorment a FITUR. El “espai de reflexió i de debat” que creen aquests vuit destinacions els permetrà intercanviar experiències i coneixements sobre la seva diferenciada realitat, i sobre “com orientar i impulsar el progrés amb estratègies comunes”. Les estratègies de promoció de destinacions, la relació amb els operadors turístics, l’execució d’accions de ‘benchmarking’ o les formes de regulació dels apartaments turístics figuren en l’agenda de treball del grup.