.

Roger Catà, amb l’alcalde del Morell, Eloi Calbet. Foto: Tots21

El Morell ha encetat oficialment aquest dijous la Festa Major al Teatre Auditori amb un pregó que ha estat un cant a la pagesia, amb la presència d’un “pregoner de luxe”, com l’ha definit l’alcalde, Eloi Calbet. El cap visible i tercera generació de l’empresa Mas Montseny, Roger Catà, n’ha estat el protagonista, i tot seguit ha tingut lloc el ja tradicional acte de reconeixement dels Martins i Martines del municipi, 14 persones en total que duen aquest nom. No en va som a les festes de Sant Martí.

Els 14 Martins i Martines homenatjats. Foto: Tots21

L’alcalde ha convidat tothom a participar de la festa, que viurà aquestes dies el segon cap de setmana d’activitats. “Al Morell no parem de celebrar activitats, n’acabem una i n’encetem una altra”, recordava Calbet, una festa pensada perquè totes les edats en puguin gaudir.

La tercera edició del pregó ha comptat de nou amb un convidat de la vila (els anys anteriors ho foren Anton Brunet, primer president de Protecció Civil, i l’esportista Vicki Font), un protagonista “innovador” en el camp agrícola: “El Roger és un model a seguir, un lluitador, amb una voluntat transformadora, tenaç per tal d’aconseguir el millor” dels seus productes. Mas Montseny ha estat reconegut com el millor oli del món, a més de produir préssecs que donen nom al municipi i altres productes nous del camp. La saga familar fou encetada per Pep Catà -actualment, l’avi de major edat del municipi i que posà la primera pedra del molí d’oli als anys 40, mentre que als anys 70 tindria la “genial idea” de plantar els préssecs-.

Imatge de part del públic que assistí al pregó i a l’homenatge als Martins i Martines. Foto: Tots21

El pregoner, al seu torn, donà una lliçó de com es fa un gran oli. Simplement amb tres grans ingredients, afirmà: “Les olives no són totes iguals: la suma d’elles crea un gust inigualable, que se’n diu cupatge”. S’aconsegueix amb tres tipus d’olives: petites, mitjanes i de més grans: “Les primeres presenten un color verd perquè no han tingut temps de créixer i ofereixen un gust més amarg, però d’oli recent fet. Les segones ofereixen tons grocs i vermellosos, han madurat més, aporten gran quantitat d’oli i una gran complexitat aromàtica, equilibrant el conjunt”. I les terceres, les més grans, tenen tons negres i violetes, són més madures, més experimentades, ofereixen dolçor i l’autèntic i característic color daurat. Catà acabà el pregó fent un símil amb la Fest Major del Morell: “És com un gran cupatge que formen tots els morellencs, on cadascú aporta les seves característiques, enriquint el conjunt de la manera que tant ens agrada”.

L’acte finalitzaria amb les paraules del regidor de Cultura i Festes, Miquel Roig, que subratllà el pes de les associacions i entitats del poble en la celebració de la festa, el manteniment dels actes tradicionals en el programa d’actes i el protagonisme de la pagesia, amb Roger Catà com a gran exemple. I un segon protagonista: el Ball de Capgrossos Petits, que celebra deu anys de vida. És temps de festa al Morell!

Jaume Garcia