.

Hi haurà un taller de gòspel amb Moisès Sala. Foto: Cedida

Hi haurà un taller de gòspel amb Moisès Sala. Foto: Cedida

El nou cicle de representacions del Misteri de la Selva, que aquest 2023 arriba a la seva quaranta-tresena edició, arrenca amb força i més aviat que mai gràcies a un intens programa d’activitats organitzades per aquest mes de juny. Durant les pròximes setmanes, el patronat de la representació assumpcionista oferirà una exposició, un taller de gòspel, la presentació d’un nou llibret amb les partitures de la peça i, finalment, un taller de teatre coincidint amb l’inici dels assajos.

L’obra medieval selvatana vol continuar donant-se a conèixer entre els seus veïns i veïnes, de manera que ha aprofitat la celebració de la Festa Major del Vot de Sant Andreu al municipi, aquest cap de setmana, per organitzar una mostra sota el títol Vols saber més coses del Misteri?. L’exposició estarà oberta des del dissabte a les 19.00 h fins diumenge a les 14.00 a l’església de Sant Andreu, on es representa la peça cada 14 i 15 d’agost. El recull permetrà contemplar alguns dels elements més significatius del Misteri, així com descobrir alguns dels secrets que amaga la peça de teatre en català més antiga que es conserva íntegrament.

A més se reforçar el seu vincle amb la Selva, el patronat organitzador vol generar també noves experiències per als seus intèrprets i cantaires, a més d’obrir-se a nous aficionats al món de la música i del cant. Per aquest motiu ha organitzat un taller de gòspel el pròxim 11 de juny. L’activitat, totalment gratuïta i oberta a qualsevol curiós o aficionat al cant, anirà a càrrec del principal referent català de la música gòspel, Moisès Sala, músic, director i impulsor del The Gospel Viu Choir, així com de les conegudes Gospel X-Perience. El taller es realitzarà als jardins de l’Abel Ferrater, a la zona educativa municipal i cal realitzar inscripció prèvia a través dels QR i dels formularis disponibles a les xarxes socials del Misteri de la Selva.

Un altre dels plats forts d’aquesta obertura del programa d’enguany serà la presentació de la primera edició impresa del llibret de partitures del Misteri. El projecte havia arrencat amb l’objectiu de presentar-se l’any 2020, coincidint amb els 40 anys de la recuperació de les representacions, però la Covid-19 va endarrerir la seva execució i, finalment, veurà la llum aquest 18 de juny. L’absència de partitures originals del segle XIV ha obligat sempre a representar l’obra a partir de les acotacions que l’autor anònim va incloure al costat del manuscrit, peces que en alguns casos es van recuperar del Llibre Vermell de Montserrat, de peces clàssiques del gregorià i, altres, d’adaptacions de melodies harmonitzades, fos per indicació del text o perquè s’ajustaven als textos de l’obra. En aquest cas el llibret vol ser més una base divulgativa i pràctica per al col·lectiu d’intèrprets del Misteri que no pas un treball científic. De fet, tot i que el llibret inclou el text complet i les acotacions originals, a més de les partitures, el patronat de la representació ja treballa en una pròxima edició crítica del text original i de tot el treball musicològic que l’acompanya.

L’última activitat d’aquest mes de juny serà el taller de teatre que les actrius Roser Martínez i Cristina Masdeu oferiran a cantaires i actors del Misteri el dia 26 de juny, just abans de l’inici dels assajos per a les dues representacions del pròxim mes d’agost.

La Representació de l’Assumpció de Madona Santa Maria és el primer text complet d’un drama o misteri assumpcionista català. És anterior al misteri de València (fragmentari), del primer terç del segle XV, o al misteri d’Elx. D’ençà de la seva recuperació, ha traspassat les fronteres del Baix Camp i s’ha representat íntegrament a Tarragona, Elx, Montserrat, Roma, Jerusalem, Mallorca o la Sagrada Família de Barcelona.