El millor cinema emergent nacional i internacional en format curt tornarà al Celler de Vila-seca del 8 al 17 de novembre amb la 9a edició del Festival Internacional de Curtmetratges de Vila-seca (FICVI), organitzat pel Patronat Municipal de Turisme de Vila-seca i Parallel 40, amb el suport de la Diputació de Tarragona.
La presidenta del Patronat de Turisme, Lluïsa Clavé, i la directora artística del FICVI, Alba Bresolí, han presentat aquets dilluns la programació del certamen, que inclou la projecció de 46 curtmetratges seleccionats entre la secció oficial i jove, dos tallers, una nova activitat que fusiona cinema i vi, un espai de networking per a professionals i sis sessions per escoles i instituts.
La presidenta del Patronat de Turisme ha afirmat que l’esdeveniment s’ha consolidat amb força dins de l’àmbit català i nacional i ha recordat que és un festival col·laborador amb l’Academia de Cine com a preseleccionador dels curtmetratges que opten als Premis Goya.
Lluïsa Clavé també ha apuntat que “l’alt nivell de participació internacional reafirma la dimensió global que ha assolit el FICVI” i ha explicat les principals novetats d’aquesta edició. La presidenta del Patronat ha acabat la seva intervenció convidant a tothom a gaudir “d’aquests dies dedicats a l’art, al cinema i a l’expressió visual, que seran dies plens d’experiències inoblidables gràcies a les obres presentades i les activitats paral·leles que hem preparat amb molta il·lusió”.
Per la seva part, la directora artística ha assegurat que no ha estat fàcil decidir entre els més de 1.500 curtmetratges rebuts, ha fet un repàs als films de la selecció final i ha destacat que més de la meitat són dirigits per dones. Alba Bresolí també ha afirmat que es tracta d’una cartellera rica en diversitat d’orígens, amb treballs provinents de països com Mèxic, Lituània, Colòmbia, Costa Rica o Indonèsia, entre altres, i que a la vegada compta una destacada presència del cinema català i espanyol (17 curtmetratges). “Hem buscat pel·lícules amb el desig de compartir vivències que ens emocionin, que ens facin recordar i retrobar-nos”, ha conclòs la directora artística.
Altres notícies: |
Entre els curtmetratges a competició, hi ha 20 ficcions que ens transporten a altres realitats, amb protagonistes a la recerca d’un nou lloc on viure, d’una nova manera de relacionar-se i d’entendre el món que els envolta; 10 documentals que posen el focus en persones sovint invisibles per a la societat, com la gent gran o les persones migrades, sense oblidar la celebració de l’amistat, l’amor i la identitat, i 16 animacions que exploren innovadores tècniques digitals com la IA i també analògiques, oferint-nos una experiència sensorial que ens condueix a mons fins ara inimaginables.
Cal destacar que tres dels curtmetratges que es podran veure enguany a Vila-seca opten a ser nominats als Premis Goya 2025. Concretament, els preseleccionats són ‘La gran obra’, produït per Lluís Quílez Sala i dirigit per Àlex Lora; ‘Mentiste Amanda’, produït per Nuria Muñoz Ortín i dirigit per Eva Libertad i Nuria Muñoz Ortín, i ‘Els Buits’, produït per Carlotta Schiavon, Ian de la Rosa i Laura Rubirola Sala i dirigit per Isa Luengo, Marina Freixa Roca i Sofía Esteve.
Premi honorífic a Marta Balletbò-Coll
El FICVI, amb entrada lliure i gratuïta, començarà el divendres 8 de novembre a les 20 hores amb la gala inaugural, presentada per la destacada actriu de teatre i cinema Marina Gatell. Durant la inauguració es farà lliurament del Premi honorífic a la Trajectòria professional, que aquesta 9a edició homenatja l’actriu, directora, productora i guionista de cinema catalana Marta Balletbò-Coll. La gala comptarà amb la projecció dels seus dos curtmetratges més destacats: ‘Arlequí Exterminador’ (1991) i ‘Intrepidíssima’ (1996) i un col·loqui amb la directora.
A partir de l’endemà dissabte 9 de novembre s’iniciarà la projecció dels curtmetratges de les seccions oficial i jove, que s’oferiran dividits per temàtiques en tres sessions diàries a partir de les 17:30h. Mentrestant, els matins es destinaran a les activitats paral·leles: una formació per al jurat jove, el taller familiar de panoràmiques i el tast de curts d’animació i vins ‘Shorts & Wine’. A més, durant tres matins, del 12 al 14 de novembre, s’han organitzat sis sessions pensades per l’alumnat de centre educatius de la zona de Vila-seca i voltants.
Un retrat de Vila-seca a través de l’IN SITU
També durant el festival, les persones participants al taller IN SITU faran un retrat cinematogràfic del municipi a través de les persones, les associacions, la història, els comerços, els carrers i les places. El resultat de tot plegat es podrà veure el dijous 14 novembre a la tarda a la projecció dels curtmetratges presentats al concurs IN SITU, que vol potenciar l’interès pel cinema i la creació al territori.
Una vegada projectats tots els curtmetratges seleccionats, el dissabte 16 de novembre a les 19h se celebrarà la gala de cloenda, que anirà a càrrec de la coneguda periodista, escriptora i presentadora de ràdio i televisió Samanta Villar. En aquesta cerimònia es lliuraran els premis de les diferents categories: al millor curtmetratge d’animació nacional i internacional, al millor curtmetratge de ficció nacional i internacional, al millor curtmetratge documental, el Premi DO Catalonia, el Premi del Jurat Jove al millor curtmetratge, el Premi del Públic Jove, el Premi del Públic i els dos premis IN SITU. El punt final a aquests nou dies intensos de cinema el posarà la projecció dels curtmetratges guanyadors de la secció oficial en una sola sessió, el diumenge 17 de novembre a les 19h.
Cal destacar que el FICVI s’ha consolidat com un punt de trobada per al sector cinematogràfic, agrupant professionals freelance, productores, directores i representants de l’administració pública. És per això que enguany el festival també ha volgut oferir un Espai PRO al vestíbul del Celler els dies 9, 10, 14 i 15 de novembre, que acabarà amb una sessió de networking per a professionals la nit de divendres. L’objectiu és per facilitar noves connexions i oportunitats de col·laboració, promoure el diàleg, i establir contactes que fomentin la creació cinematogràfica en l’àmbit local.
El FICVI és un certamen especialitzat en el format del curtmetratge que aposta per un cinema emergent, atrevit, i divers. L’objectiu és difondre i promoure la cinematografia, donant suport a directors i directores de curtmetratges i creant un espai de referència on puguin donar a conèixer els seus treballs.
Equip de redacció