.

Els responsables municipals i de l’organització, amb alguns dels directors que seran presents en el festival. Foto: Cedida

El Memorimage, el Festival Internacional de Cinema de Reus que treballa amb imatges d’arxiu, programarà vint pel·lícules catalanes, europees i una russa. La 19a edició del certamen se celebrarà del 6 al 9 de novembre al Teatre Bartrina. Com a novetat, el festival estrenarà un nou premi amb l’Associació de Documentalistes Audiovisuals d’Espanya (ADAE) per guardonar les sèries o pel·lícules que han fet un millor ús d’imatges d’arxiu. El Memorimage també posarà en marxa el concurs MemoPlay amb els centres educatius de la ciutat. La directora del festival, Anna Petrus, ha destacat l’obertura a les “generacions més joves” i ha assegurat que la 19a edició “ve amb aires de renovació”.

El Memorimage també compta amb una nova col·laboració amb el Festival UnArchive d’Itàlia. A la capital del Baix Camp es programarà una sessió de quatre curtmetratges que fa un “ús creatiu i experimental de les imatges d’arxiu”, segons ha explicat Petrus. Dins aquesta aliança, el Memorimage també tindrà presència a Roma quan un dels films guanyadors es projectarà a la capotal italiana al maig.

La ‘memòria selectiva’ com a fil conductor

De les vint pel·lícules que es projectaran, deu són una estrena a Catalunya, i es faran col·loquis en catorze de les sessions. El film inaugural serà  Anita. La miliciana tenia nom’ que relata la història d’una miliciana anarquista. La cloenda serà per un documental autobiogràfic del pintor reusenc Marià Fortuny.

A la secció oficial hi ha cinc pel·lícules, i el fil conductor de totes elles és la “memòria selectiva”. La directora ha apuntat que s’han fixat en com “la memòria tria allò que volem recordar, i també genera espais d’absència d’imatges o de records”. Les pel·lícules escollides “dialoguen amb el que recordem i el que no dels fets”, ha assenyalat. En aquesta secció es podrà veure ‘Echo of You’, de Zara Zerny, ‘Frammenti di un percorso amoroso’, de Chloé Barreau, ‘Home Sweet Home’, d’Annika Mayer, ‘Pepi Fandango’, de Lucija Stojević, i ‘Le Mans 55′, d’Emmanuel Reyé.

Reivindicar la memòria

El regidor de Cultura de Reus, Daniel Recasens, ha destacat la secció MemoriReus amb peces audiovisuals relacionades amb el territori. Recasens ha apuntat que amb la selecció d’enguany volen “reivindicar la memòria de diferents personatges rellevants de la demarcació”. Dins aquesta carpeta, el Memorimage programarà ‘In Memoriam Biel’ que repassa la vida del poeta Gabriel Ferrater; ‘Dolors’, un film que rescata l’oblit de Dolors Vives, la vallenca que va ser pionera com a pilot d’avió; i ‘Josep Maria Cañellas. L’ombra del fotògraf’, que recupera la figura del pioner de la fotografia instantània al país.


Altres notícies:


A més de la projecció dels curtmetratges del festival italià, el Memorimage comptarà amb dues sessions més especials. ‘Paret delgada: Un fil d’esperança’ és una producció de Canal Camp que repassa els Aplecs de Paretdelgada de la Selva del Camp, mentre que ‘Maquis a les muntanyes de Prades’ de Canal Reus reviu la lluita antifranquista dels maquis.

Com les darreres edicions, el festival de cinema programarà sessions per escoles. A MemoriJove es podran veure ‘Manifesto’, ‘The Flag’, ‘Diari de la meva sextorsió’ i ‘Billy’.

MemoPlay

El Memorimage organitzarà per primer cop un concurs pels centres escolars de la ciutat, tant els de primària, secundària, batxillerat i cicles formatius. La idea de MemoPlay és que l’alumnat faci un curt d’entre tres i cinc minuts amb imatges d’arxiu del Centre de la Imatge Mas Iglesias (CIMIR). Els filmets guanyadors es projectaran a l’edició de l’any vinent del festival.

Petrus ha explicat que volen “apropar les imatges d’arxiu i que els joves tinguin un accés i puguin jugar amb les imatges”. En la mateixa línia, el regidor de Cultura ha destacat l’aposta pel Memorimage i el sorgiment de creadors locals que usen imatges d’arxiu. Recasens “ha apuntat que “l’abonament” són les dinou edicions del festival amb “dinou generacions d’espectadors”.

ACN-Arnau Martínez