Els quinze membres dels dos darrers consells d’administració de l’empresa reusenca Shirota Functional Foods (SFF) que estaven acusats de mala gestió poden respirar més tranquils. El jutjat mercantil de Tarragona considera que el concurs de creditors per tancar la societat va ser “fortuït” i no “culpable” i ha arxivat el cas. La fiscalia demanava a aquestes quinze persones, entre elles la primera tiennt d’alcalde de Reus, Teresa Gomis, que es fessin càrrec d’un deute de 2,4 milions d’euros per part de l’empresa, i entre d’altres qüestions, ha perdut el cas per presentar les seves al·legacions fora de temps, segons l’auto al que ha tingut accés EFE. Aquesta decisió no afecta a la via penal de la peça, que es porta des de Reus.
En un auto del 20 de novembre, el jutge mercantil de Tarragona assenyala una “presentació extemporània” dels arguments per part de la fiscalia i arxiva la petició de concurs “culpable” tal i com el ministeri reclamava. En un primer moment, l’administrador concursal el va declarar fortuït, però posteriorment el fiscal va demanar més informació, i el 23 de juliol passat, fora de plaç segons l’auto, va presentar les seves argumenacions. La fiscalia demanava la inhabilitació dels quinze consellers per a administrar béns aliens i per a representar a tercers durant cinc anys i que asumissin uns deutes de 2,4 milions d’euros.
Amb aquesta decisió, el jutge dóna per tancat el procés mercantil i avala el tancament de l’empresa des d’aquest punt de vista, una decisió política de l’Ajuntament de Reus, quan estava governant en coalició per CiU i PP. Aquest procés, però, no a afecta a la via penal oberta al Jutjat d’Instrucció número 3 de Reus, que pretén dilucidar possibles irregularitats en l’aval de 3 milions d’euros concedit a Shirota per part del consistori i que manté imputats als catorze membres de l’anterior govern del Tripartit, a més de la pròpia Gomis i càrrecs d’Innova.
Els consellers que estaven acusats en el procés mercantil a Shirota eren, a banda de la primera tinent d’alcalde, l’exdirector general d’Innova, Josep Prat, l’expresident de Shirota, Carles Manté, els exregidors Empar Pont (ERC), Ernest París (ICV) i Josep Morató (PSC), l’exrector de la URV, Lluís Arola, l’assessor jurídic d’Innova, Manel Jardí, el secretari d’Innova i Tecnoparc, Xavier Gómez, el director general de la Morella Nuts, Joaquim Barriach, i els exconsellers Àngel Cunillera, Enric Llauradó, Joan Borja, Bartolomé Ramírez i Josep Ramon Cot.
En una providència que es va fer pública el 27 de febrer de 2014, la fiscalia sostenia que es va generar una “situació de fictícia solvència empresarial” per tal de poder obtenir finançament a través de subvencions públiques. Dos mesos més tard, el 24 de març de 2014, es coneixia quel’empresa Absalab, del grup reusenc Pintaluba, es quedava amb els béns de Shirota per una quantitat irrisòria de 50.000 euros, quan estaven valorats en 898.000 euros. Molts dels consellers que s’enfrontaven al procés mercantil també estan imputats per la via penal.
Reusdigital / Grup de Diaris Digitals de Catalunya