.

El jutge del cas Innova, Diego Álvarez de Juan, ha imposat una fiança de 280.000 euros a l’alcalde de Vila-seca i president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, a regidors de CiU del municipis i a l’arquitecte Jorge Batesteza pels diversos contractes que aquest últim va signar per assessorar en la construcció d’un ambulatori. Álvarez de Juan veu indicis d’irregularitat en aquests acords, no només perquè s’haurien trossejat per evitar fer un concurs públic, sinó perquè algunes tasques no s’haurien justificat i s’haurien duplicat. El cas té ara un nou imputat, l’arquitecte municipal de Vila-seca, Rafael Bertrán i Ferrús. A més, els acusats poden resoldre el recurs presentat de competència territorial.

El magistrat reclama aquesta quantitat als imputats, per les possibles responsabilitats que es puguin derivar, davant els presumptes delictes de prevaricació malversació de cabdals públics, tràfic d’influències, blanqueig de capitals, falsetat documental i delicte d’omissió del deure de perseguir delictes per un funcionari públic. Diego Àlvarez de Juan assegura, en la peça separada número 8 que ha fet públic aquest dilluns, que l’adjudicació dels contractes a Batesteza, tant per assessorar el nou Hospital de Sant Joan com el CAP de Vila-seca no van respectar el procediment legal, perjudicant a possibles competidors.

En l’auto, el jutge descriu fins cinc contractes entre Batesteza i l’Ajuntament de Vila-seca, d’una quantia menor als 12.000 euros. “Donada la proximitat temporal de tots ells i veient la coincidència entre els seus objectius, subjectius i econòmics, en realitat, es tracta d’un únic contracte d’assessorament glooal. I existeixen indicis en la causa que aquest contracte es va fraccionar per a que, sota l’apariència de cinc contractes menors, evitar el procediment de contractació ordinari”, indica Diego Álvarez de Juan.

Entre d’altres qüestions, el jutge argumenta les seves acusacions perquè el propi Batesteza va declarar que quan va enviar una oferta completa a l’arquitecte municipal de Vila-seca, aquest li va contestar que “li anirien encarregant poc a poc”. El propi arquitecte va indicar davant el jutge que no sabia com aniria evolucionant el projecte, quan el Servei Català de la Salut ja el tenia definit per complet, segons el magistrat.

Fins i tot, Diego Álvarez de Juan assegura que les feines realitzades per Batesteza, per un valor total de 68.715 euros, no eren necessàries. Com a exemple, indica que el 3 de desembre de 2007 es va adjudicar un contracte per supervisar la redacció de l’avantprojecte del ambulatori, quan aquest ja s’havia encarregat amb una altra arquitecte, Sonia Vilella. “Existeixen indicis que aquest informe no es correspon amb treball efectivament realitzat”, conclou el jutge.

Incompatibilitat i aprofitament de càrrecs

L’auto també argumenta la prohibició per a firmar els contractes amb Batesteza en tant que aquest havia estat directiu del Servei Català de Salut, del 2000 al 2007, ocupant càrrecs a l’àrea de recursos i infraestructures. En aquest sentit, Álvarez de Juan dedueix que l’Ajuntament de Vila-seca va contractar a Batesteza, “no per la seva innegable capacitat tècnica i experiència, sinó per treure profit dels càrrecs que havia ocupat al Servei Català de la Salut i per aconseguir que el projecte de CAP fos administrativament més ràpid”.

En aquest procés d’adjudicació, el jutge considera peça clau l’arquitecte municipal de Vila-seca, Rafael Betrán i Ferrús, a qui acusa de falsificar un document oficial en el que indica que Batesteza va realitzar els treballs de forma satisfactòria. En aquest text s’explica que el l’empresa BBATS va realitzar els cinc contractes, quan només en va executar dos, ja que els altres tres anaven directament al nom de l’arquitecte imputat.

L’alcalde i els regidors de Vila-seca poden ara presentar un recurs

Poblet i els regidors del consistori, entrant als Jutjats en una imatge d'arxiu. Foto: Joan Marc Salvat

L’aixecament del secret de sumari de la peça número 8 d’Innova, que el jutge veu molt lligada amb la 2 (analitza els contractes de Batesteza amb Reus), permet que l’alcalde de Vila-seca, Josep Poblet, i els regidors de CiU Xavier Farriol, Manuel Moya, Josep Maria Pujals, Josep Toquero, Esmeralda Nuñez i Ana Josefa Girona continuïn endavant amb el recurs de competència territorial interposat el proper 9 d’abril. Tots set consideren que el cas l’haurien de portar des de Tarragona.

Per últim, cal assenyalar que Diego Álvarez de Juan ha reclamat al director del Servei Català de Salut que en el termini de deu dies li faci arribar el conveni de col·laboració entre Vila-seca i el departament de Salut, de data de 14 de juliol de 2006, per la millora de la xarxa sanitària del municipi. El jutge també ha demanat a la constructora Comsa, que va aixecar l’ambulatori, que doni raons per haver-li pagat 177.000 euros a l’empresa de Batesteza, durant el 2011.

Reusdigital.cat / Grup de Diaris Digitals de Catalunya