La revista Descobrir Catalunya, en col·laboració amb el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona – Costa Daurada i els consells comarcals de l’Alt Camp, el Baix Camp, la Conca de Barberà i el Priorat, ha presentat aquest matí, al Museu d’Art Modern de Tarragona, la tercera edició del Festival Senderista de les Muntanyes de Prades – Costa Daurada, que se celebrarà els pròxims dies 27, 28 i 29 d’octubre. L’objectiu del festival és reivindicar i promocionar els valors naturals, paisatgístics, culturals i patrimonials d’aquest territori encara en gran part desconegut.
En aquesta edició es vol posar en valor la figura dels productors i dels empresaris locals, aprofitant les sinergies que genera l’esdeveniment. Així mateix, reivindicar el producte de proximitat, el sector primari de la zona i la feina dels seus pagesos i ramaders, i conscienciar que el primer sector és un element clau en la sostenibilitat del territori. Així, els operadors que col·laboren en aquest festival proposen una oferta més personalitzada, oferint productes locals com el vi de les diferents DO, fruita seca, formatges, mel, etc., presentant la riquesa gastronòmica de cada zona i el valor que suposa consumir productes de proximitat.
En el decurs de la roda de premsa, en la qual han participat representants dels diferents consells comarcals implicats en el Festival Senderista, el president del Consell Comarcal del Baix Camp, Ernest Roigé, ha explicat que “el Festival és un esdeveniment molt important per a la comarca perquè coincideix amb la proposta turística que es fa des del Consell Comarcal dels municipis d’interior i muntanya del Baix Camp, basada, principalment, en el turisme actiu, de natura i de proximitat. A més, dona a conèixer les Muntanyes de Prades, un espai que destaca pel seu atractiu natural, però també històric i gastronòmic.” Roigé assegura que el Festival “és un altaveu molt important que beneficiarà a tots els pobles i les comarques que formen part d’aquestes muntanyes.”
El president Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Joan Canela, ha assenyalat que “el turisme actiu i de senderisme són dos dels productes estratègics per al desenvolupament del turisme a la nostra comarca. Accions com la del Festival constitueixen una eina molt important per a poder posicionar la Conca de Barberà en el turisme de família”. D’altra banda, destaca que “el turisme actiu representa al nostre territori un segment de demanda amb un volum significatiu i, per tant, qualsevol acció que reforci l’oferta que actualment tenim ajuda fermament a obrir-nos camí en aquest àmbit”.
La vicepresidenta de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic del CC del Priorat, Marta Camp, representant de la comarca que s’incorpora enguany a la iniciativa, ha posat de relleu que el Festival Senderista “encaixa perfectament amb el nostre Pla Estratègic, amb la sostenibilitat, el paisatge i el mosaic agrícola com a grans eixos, per tant, una ruta per diversos senders amb degustació de productes agroalimentaris locals és més que benvinguda”. Camp ha valorat que “al celebrar-se en temporada baixa, ens ajuda a desestacionalitzar el turisme”, i a més “contribueix a promocionar espais naturals de la comarca” i “forma part d’un projecte supracomarcal, cosa que aplaudim i creiem que cal fomentar de cara al futur”.
Josep Maria Girona, conseller de Turisme de l’Alt Camp, ha remarcat que “treballar conjuntament les administracions i les empreses sempre ha estat un repte, però avui en dia cada cop hi ha més iniciatives mixtes, com mostra aquest Festival, en les quals la societat en surt beneficiada. Un esdeveniment que obre les portes a què la gent del país conegui les Muntanyes de Prades i el seu teixit econòmic mitjançant empreses de guiatge i activitats, restauració, allotjaments, botigues, etc.”. Girona coincideix en el fet que la iniciativa afavoreix la desestacionalització turística i “ajuda a conèixer els pobles de les Muntanyes de Prades en una de les millors èpoques, que és la tardor, quan el paisatge és més bucòlic.”.
Finalment, el president del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, Carlos Brull, també s’ha mostrat d’acord en el fet que “el Festival és un esdeveniment que s’alinea amb la nostra estratègia de desestacionalitzar l’activitat turística per a aconseguir que aquesta es perllongui durant tot l’any i posar en valor la joia que és el nostre territori interior i els productes de la zona” i ha assegurat que “esdevé un revulsiu que dinamitza l’activitat dels negocis locals i ho fa, a més, a l’interior de la destinació. Ens permet així comptar amb un aparador excepcional de productes turístics especialitzats com el senderisme i el turisme actiu, el turisme de natura o l’enogastronomia, estretament vinculats amb aquest territori d’interior que volem difondre i potenciar”.
Sílvia Grimaldo, editora de la revista Descobrir Catalunya, organitzadora d’aquest esdeveniment, ha recordat que “fa tres anys que vam començar un projecte que volíem que fos bonic i engrescador per a promocionar les Muntanyes de Prades com a destinació turística de qualitat”, per a la qual cosa “qui millor que la nostra revista” i ha informat que “quan acabi aquesta tercera edició, més de mil persones hauran participat en les seves rutes i experiències”.
A banda de “posar de manifest l’aposta del territori per un turisme sostenible”, el Festival es marcava com a objectius “desestacionalitzar l’activitat turística de la zona, visibilitzar els seus pobles i atractius naturals, destacar la tasca dels guies i comptar amb la participació de les institucions del territori”, i tots ells s’han pogut assolir, ha destacat Grimaldo.
Rutes per a tothom
Les rutes d’aquesta nova edició del Festival Senderista de les Muntanyes de Prades – Costa Daurada les han preparat empreses locals especialitzades en el senderisme, amb l’objectiu de reivindicar la feina d’aquests professionals i alhora donar un impuls a l’economia local. Els visitants podran optar entre opcions diverses i de diferent nivell de dificultat, però totes pensades per a la família, com veure la posta de sol a Mont-ral amb música en directe, practicar la marxa nòrdica a Poblet, descobrir el poble medieval de Gallicant, visitar Siurana, descobrir els orígens de la Terra a Castellfollit o el món de les abelles i la mel a Alcover, fer de pastor a Capafonts, endinsar-se en la màgia del bosc de Poblet o gaudir dels espectacles nocturns al Parc Astronòmic de Prades. Després de cada activitat hi haurà un tast de productes locals com mel, vi, fruits secs, formatges, etc.
A més de les rutes i experiències, l’organització proposa diferents activitats complementàries de caràcter lúdic o cultural: visites al patrimoni, descoberta d’oficis tradicionals, excursions a cavall o en bicicleta o esports d’aventura en són algunes.
L’esdeveniment aposta per un model turístic responsable i de proximitat. En el web del festival https://festivalsenderistamuntanyesdeprades.cat/ hi ha consells pràctics per a planificar una ruta i dur-la a terme amb respecte per l’entorn. El web incorpora també abundant informació pràctica per a escollir restaurants o lloc per a pernoctar. Es pot triar entre més de 140 establiments de restauració i hostaleria, amb un ampli ventall de possibilitats dins de les respectives poblacions.
Les incripcions en cada una de les rutes o propostes es podran fer seguint les indicacions de cada operador, que es poden consultar al web del festival.
El preu de la inscripció en cada ruta o activitat és de 15 euros per als adults i de 4 euros per als infants fins a 12 anys (excepte en les activitats del Parc Astronòmic de Prades). Després de la majoria de les rutes guiades els assistents podran gaudir d’un tastet de productes del territori.
V.Tapias
Equip de redacció