.

Façana de l’Ajuntament de Reus

Aquest dimarts, 19 de novembre, el Grup de Trastorn Bipolar de Reus du a terme la darrera sessió de l’any, dedicada a la gestió del temps en el Trastorn Bipolar. En total, durant l’any 2019, se n’han realitzat 8 sessions. La mitjana d’assistència a cada sessió ha estat al voltant de les 10 persones i el pic màxim d’assistència es va registrar al mes de juny amb 16 persones a la sessió en què es va treballar la comunicació assertiva en el Trastorn Bipolar.

Els temes tractats a les trobades tenen impacte directe en la prevenció de recaigudes i en la millora del curs i pronòstic del Trastorn Bipolar. Es tracta de facilitar una evolució més favorable de la malaltia i una important millora en la qualitat de vida de les persones afectades, així com de les dinàmiques familiars.

Entre els temes abordats destaca la Gestió de l’estrès, la prevenció del deteriorament cognitiu, l’activitat física, la higiene del son, la comunicació assertiva, la prevenció del suïcidi, la prevenció de la  mania, el paper de la família i la prevenció d’episodis depressius.

Les sessions tenen lloc el tercer dimarts de cada mes a les 19 h al Centre Cívic del Carme (pl. de la Patacada, 10), organitzades per l’Associació de Trastorn Bipolar de les Comarques de Tarragona amb el suport de la Regidoria de Benestar Social. A les trobades, que són gratuïtes i van a càrrec de Teresa Carot, psicòloga especialitzada en trastorn bipolar, assisteixen persones afectades per aquest trastorn i familiars.

La regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, destaca la importància d’aquestes trobades: «El fet de reconèixer una malaltia mental i afrontar-la amb informació i suport professional, com fa el Grup de Trastorn Bipolar de Reus, contribueix de manera decisiva a fer front a l’estigmatització, un dels reptes de la societat actual».

El Grup de Trastorn Bipolar de Reus
Es tracta d’un grup psicoeducatiu en què es proporciona informació detallada de la malaltia i dels recursos disponibles per mantenir-la estabilitzada, amb el lideratge d’una professional sanitària especialitzada en Trastorn Bipolar, que es responsabilitza del grup i dels continguts i que garanteix que les estratègies terapèutiques que es plantegen són les que han demostrat eficàcia en el tractament d’aquest trastorn.

Què és el trastorn bipolar?
A Catalunya, més de 100.000 persones pateixen el trastorn bipolar. Es tracta d’una malaltia psiquiàtrica greu que afecta els mecanismes que regulen l’estat d’ànim. Les persones que el pateixen poden oscil·lar des de l’eufòria patològica, anomenada mania, fins a la depressió, passant per una fase de normalitat, coneguda com a eutímia.

Així doncs, el trastorn bipolar és una malaltia greu que no té per què ser incapacitant, atès que en l’actualitat hi ha tractaments eficaços que permeten millorar la funcionalitat i la qualitat de vida de les persones afectades. En canvi, el desconeixement d’aquests recursos, així com la manca d’adherència als tractaments, es relaciona amb un curs i pronòstic de la malaltia més desfavorable.