El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha defensat dimecres que el projecte de BCN World és una aposta “a mitjà i a llarg termini” per captar turistes “d’un mercat cada cop més proper i obert com és l’asiàtic”. Durant la inauguració del Fòrum de l’Associació Catalana d’Agències de Viatges (ACAVe), Puig ha recordat que la Generalitat va decidir en el passat obrir una oficina turística a Moscou, construir Port Aventura, o desviar el riu Llobregat per ampliar el Port de Barcelona, i que aquestes apostes han contribuït a fer de Catalunya un “referent turístic”. Per això, Puig ha defensat que els ‘resorts’ i centres d’oci de BCN World contribuiran ara a donar a conèixer el país al mercat asiàtic.
“Algú pot pensar que les decisions del Govern obeeixen només a determinats interessos econòmics fiscals o de desenvolupament hoteler”, ha apuntat el conseller. Per contra, Puig ha argumentat que projectes com el de BCN World cerquen generar “una nova oferta del nostre model turístic” que no existeix actualment a Catalunya. “En la gestió de l’èxit, cal apostar per incrementar la qualitat i ser exigents, i no caure només en cobrir la demanda actual”, ha indicat.
El turisme genera un equilibri “fràgil” amb la resta del país
Puig ha emmarcat el Fòrum d’ACAVe en la Setmana del Turisme, que se celebra aquests dies, i ha celebrat la projecció internacional i la creació de riquesa i de llocs de treball que genera el sector a Catalunya. El conseller ha comentat que és extraordinari que un país amb la població, la indústria i els elements logístics que té Catalunya sigui també una potència turística, però que aquests equilibris “són fràgils” i requereixen gestionar-los adequadament per “superar incompatibilitats”.
El titular d’Empresa i Ocupació ha reconegut que el turisme és un “èxit de país”, amb Barcelona com a capital i ciutat líder al món, però també amb altres destinacions de primer ordre com els Pirineus o la Costa Brava. “Tot això no seria possible sense la força del nostre teixit productiu i d’associacions com ACAVe. Aquests elements han contribuït a convertir Catalunya en la primera destinació turística a nivell de l’Estat”, ha apuntat.
Regular serveis com Uber o AirBnb
Puig ha reflexionat que el sector cada cop s’haurà d’adaptar a entorns més canviats, per l’evolució tecnològica i la competència, així com pels canvis regulatoris. El conseller ha recordat serveis d’internet com Uber o AriBnb, que ofereixen nous mètodes de relació i d’intercanvi al sector turístic. “L’economia col·laborativa ha arribat per quedar-se, però no pot competir sense donar les garanties que ofereixen la resta d’empreses del sector”, ha sentenciat.
El conseller ha defensat que, en un marc de liberalització, es mantinguin unes “pautes” que permetin mantenir una societat i un mercat “ordenats”. Puig també ha assenyalat que el turisme no és només una valoració material dels paisatges o atractius culturals d’un territori, sinó que cada cop més es basa en “intangibles i experiències”. “Cal desenvolupar noves habilitats. Les empreses ja o estan fent, però s’ha d’aprofundir en aquesta dimensió més espiritual del turisme”, ha indicat.
Durant la inauguració, el president de l’ACAVe, Martín Sarrate, ha destacat la importància del turisme en l’economia catalana i ha celebrat la recuperació progressiva del mercat durant els darrers trimestres. Sarrate ha apuntat que el naixement d’ACAVe, la fusió de les dues grans associacions d’agències de viatges de Catalunya, ha enfortit el sector i ha assenyalat que moltes empreses de la resta de l’Estat s’han adherit a la nova plataforma.