.

Foto de Josep Maria Civit

Foto de Josep Maria Civit

La dotzena edició del Festival Internacional de Cinema en Català lliurarà el premi honorífic FIC-CAT 2019 al director de fotografia Josep Maria Civit. L’acte tindrà lloc diumenge 9 de juny a les 10 de la nit, prèviament a la projecció del llargmetratge Angoixa, de Bigas Luna, amb direcció de fotografia de Civit.

Nascut a Barcelona l’any 1954, Civit va estudiar Teoria de l’Art Contemporani a la Universitat Autònoma de Barcelona i, al mateix temps, Fotografia i Disseny Gràfic a l’Escola de Disseny EINA. Al cinema, va començar com ajudant de càmera l’any 1979.

El 1984 va fotografiar la seva primera pel·lícula de ficció, Museu d’ombres, un curtmetratge en 35mm de Manel Cussó que va rebre el premi a la millor Actuació Professional als Premis Nacionals de Cinematografia de 1985. Des de 1986 treballa com a director de fotografia per a produccions de tot tipus en cinema, televisió, publicitat, documentals i teatre.

Al llarg de la seva llarga carrera cinematogràfica, ha treballat amb directors coneguts com Monte Hellmann, Bigas Luna, Agustí Villaronga, Paul Leduc, Jaime Camino o Brian de Palma, entre d’altres, i s’ha mogut per Estats Units, Mèxic, Colòmbia, Regne Unit, França o els Emirats Àrabs.

Entre la seva extensa filmografia destaquen els següents títols: Mrs. Lowry & Son (2019), d’Adrian Noble; Born a King (2019), d’Agustí Villaronga; The more you ignore me (2018), de Keith English; Incerta Glòria (2017), d’Agustí Villaronga; El testament de la Rosa (2016), d’Agustí Villaronga; El rey de la Habana (2015), d’Agustí Villaronga; Fassman (2015), de Joaquin Oristrell; L’endemà (2014), d’Isona Passola; L’últim ball de Carmen Amaya (2014), de Judith Colell; La cara oculta (2011), d’Andy Baiz; People (2004), de Fabien Onteniente; Excuses! (2003), de Joel Joan; Guerreros (2002), de Daniel Calparsoro; Nosotras (2000), de Judith Colell; Boom Boom (1989), de Rosa Vergés, Angoixa (1987), de Bigas Luna, i Lola (1985), de Bigas Luna.

Entre els múltiples premis i reconeixements que ha rebut, s’hi troben dos Premis Gaudí a la Millor Fotografia per El Rey de la Habana i Incerta Glòria, ambdues pel·lícules dirigides per Agustí Villaronga. Per aquesta llarga i extensa filmografia, pel seu compromís amb la cultura cinematogràfica del país i per la seva vàlua personal, el Premi Honorífic d’aquesta edició es lliura al que és, sens dubte, el director de fotografia català de més projecció i futur.

Participació en l’espot del FIC-CAT 2019

A banda de rebre el Premi Honorífic, Josep Maria Civit s’ha començat a implicar en aquesta edició 2019 del FIC-CAT molt abans, gràcies a la seva participació en la realització de l’espot, realitzat per Toni Pinel i Cris Gambín (The Kill Screen Films), que han volgut comptar amb el director de fotografia i posar-lo al davant de la càmera. L’espot d’enguany és un homenatge a la direcció de fotografia, i compta amb una fotografia càlida, aprofitant la llum del capvespre, que ens endinsa en una petita història amb la direcció de fotografia com a fil conductor: una jove directora de fotografia (Lara Vacas) va a la recerca del Gran Mestre (Josep Maria Civit), en parador desconegut des de fa temps.

L’espot, rodat íntegrament a la muntanya del Cucurull de Roda de Berà, es va estrenar el 5 d’abril a les sales de cinema de la cadena OCINE i també es pot veure online al Youtube del FIC-CAT, en el següent enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=3R3cNtd4Hbg

Classe magistral
Un altre dels punt forts de la col·laboració de Josep Maria Civit amb el FIC-CAT 2019 serà la realització d’una classe magistral, diumenge 9 de juny al matí. Civit parlarà extensament de tot el procés de preparació i filmació d’Incerta glòria. La classe, adreçada principalment a professionals i aficionats, serà gratuïta però caldrà inscripció prèvia a través del web del FIC-CAT.