L’exalcalde de Roda de Berà Pedro Figueiredo es tornarà a asseure en la banqueta d’acusats de l’Audiència Provincial de Tarragona, ara acusat dels delictes de prevaricació i malversació de cabals públics, informa Diari de Tarragona. El cas està relacionat amb la bestreta de la nòmina a una persona qui ja suposadament no era funcionari i amb bestretes de la caixa fixa.
El fiscal demana per a Figueiredo nou anys d’inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic i tres de presó. També estan acusats Luis Miquel Caramés i Mercè Alba –que exercien d’interventors– i el tresorer Jordi Reina. Aquests dos homes té, la mateixa pena i càrrecs que el exalcalde, mentre que Alba només està acusada de malversació de cabals i la Fiscalia demana per a ella tres anys de presó. El cas arribarà a judici dimarts que ve en la Secció Quarta de l’Audiència Provincial.
L’escrit d’acusació del Ministeri Públic comença recordant que l’any 2008 es trobava en vigor a l’Ajuntament de Roda el Pacte de Condicions de Treball del Personal Funcionari que regulava, entre altres coses, la bestreta de la nòmina. Un dels articles estableix que el personal que el necessiti pot demanar una bestreta de les seves retribucions, fins a un màxim de dues vegades la seva retribució mensual. Aquestes quantitats anticipades s’han de retornar mitjançant deduccions, que s’aplicaran directament de la nòmina mensual en el termini màxim de dotze mesos. Es poden sol·licitar un màxim de dues vegades a l’any i és l’Alcaldia qui les concedeix.
El 2 de juny de 2008, sent alcalde Pedro José Figueiredo, interventor Luis Miquel Caramés i tresorer Jordi Reina, es va realitzar una bestreta de nòmina per valor de 3.000 euros a un home. Segons el fiscal, aquesta quantitat va ser disposada per l’alcalde per a la devolució d’un préstec de 3.000 euros que prèviament li havia lliurat el beneficiari. Tot segell es va realitzar pels acusats sabent que el suposat funcionari havia prestat els seus serveis a l’Ajuntament com a personal laboral fix fins a desembre de 2007. Aquesta bestreta no ha estat restituït a l’Ajuntament.
D’altra banda, igualment durant el 2008 estava vigent l’aplicació de la normativa denominada Bases d’Execució del Pressupost per a l’Exercici 2008, que regulava la tramitació de les bestretes de caixa fixa i els pagaments a justificar. En el primer dels casos es feia servir per a les atencions corrents de caràcter periòdic o reiteratiu, com a dietes, o despeses de viatges. Les provisions en concepte de bestreta de caixa fixa requerien una resolució de l’òrgan competent per a autoritzar la despesa. El seu import no podia excedir de la quarta part de la partida pressupostària. La quantia de cada despesa satisfeta amb aquest fons no podia se superior als 500 euros.
Tres dels acusats –alcalde, interventor i tresorer–, aprofitant que els tres reunien càrrecs i les signatures dels quals autoritzaven extraccions de diners de la comptes del Consistori, s’haurien concertat per a fer ús de la figura de la bestreta de la caixa fixa, «ometent la realització dels tràmits legals prevists en la normativa per a la realització d’aquestes bestretes».
Equip de redacció