.

Marc Recha. Foto: Eldiario.es

El quart dia de Festival Internacional de Cinema en Català Costa Daurada es va iniciar amb la projecció dels treballs audiovisuals de la modalitat Centres educatius per a l’alumnat de primària dels centres docents del territori.

La segona sessió conjunta d’educació primària, presentada per Pilar Franquet, va projectar les produccions Una mirada de pau, de l’Escola Àngel Guimerà del Vendrell; El somni de la Méliès, de l’Escola Juan Esteve d’Albal (València); El pati, de l’Escola Els Secallets de Coma-ruga (El Vendrell); Llums, càmera… cinema (a l’escola), de l’Escola Sant Josep Oriol de Barcelona; I ara què? Imagina, de l’Escola Ciutat Artista Faller de València; The lost boy, de l’Escola Piaget de Barcelona; i Tots som companys, de l’Escola Vicente Blasco Ibáñez de Montcada (València).

A les 6 de la tarda va tenir lloc la presentació i projecció de la producció de Minimal Films Jarabe contra el càncer, d’Albert Solé. El mateix Solé va ser l’encarregat de presentar-la al públic. Jarabe contra el càncer, que forma part de la Selecció Oficial de Documentals, és el retrat de la lluita diària contra el càncer a l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona. A través de l’experiència del cantant Pau Donés (Jarabe de Palo), i d’altres dos pacients, en Marc i la Meritxell i d’una infermera, la Carol, es veu com es mou l’univers de metges, infermers, etc… d’una gran ciutat sanitària.

A continuació va ser el torn de la segona sessió conjunta de la selecció Oficial de Curtmetratges on es van presentar i projectar 72%, de Lluís Quílez; La roda, de Mateu Ciurana; Elefants blancs, d’Artur Trias; El nen i l’eriçó, de Marc Riba i Anna Solanas; i Doble angoixa, de Dani Morell.

El quart dia de Festival va concloure amb el lliurament del Premi Honorífic FIC-CAT 2018 a Marc Recha i la projecció del seu llargmetratge. Guionista, productor, director i actor, Marc Recha va néixer l’any 1970 a L’Hospitalet de Llobregat. La seva filmografia es composa de les següent produccions: El cielo sube (1991), L’arbre de les cireres (1998), Pau i el seu germà(2001), Les mans buides (2003), Dies d’agost (2006), Petit indi (2009), Un dia perfecte per volar (2015) i La vida lliure (2017). Recha ha estat guionista de totes les seves pel·lícules.

L’any 1998 fou guardonat amb el Premi Ciutat de Barcelona per la seva pel·lícula L’arbre de les cireres, el 2001 amb el Premi Ondas al millor director per Pau i el seu germà i el 2002 amb el Premi Nacional de Cinema.

El cinema de Recha s’aparta absolutament dels cànons i dels estereotips establerts; els paisatges i les localitzacions són personatges principals que condicionen els relats. Per aquesta vinculació directa amb l’eix temàtic de la present edició, pel seu compromís amb el cinema, la llengua i el país, i per celebrar la seva llarga trajectòria cinematogràfica, el Premi Honorífic del FICCAT 2018 es lliura al que és, sens dubte, el cineasta català de més projecció i futur.

L’acte va permetre assistir a la presentació i projecció de la producció de Turkana Films i La Perifèrica Produccions La vida lliure (2017), de Marc Recha. L’acte va comptar amb la presència de l’actor Sergi López i de l’actriu Núria Prims. En finalitzar la projecció, el director i els actors van participar en un col·loqui final amb el públic assistent. La vida lliure és un relat intimista que narra el conflicte humà entre l’obligada lluita per la supervivència i l’anhel de llibertat.

Explicada a través de la mirada d’una nena, la història té com a escenari l’illa de Menorca, en un moment històric marcat per l’adversitat -les acaballes de la Primera Guerra Mundial-, quan l’illa, assotada per la fam i el contraban, pateix una epidèmia de grip.