L’últim home jutjat per la brutal agressió neonazi davant la sala de concerts Stroika de Manresa el març del 2012 ha negat aquest dilluns la seva participació en els fets. Ha dit que ell no té res a veure amb l’extrema dreta, que no era al lloc dels fets i que van ser dos dels altres involucrats els que el van voler extorsionar exigint-li 5.000 euros perquè no l’impliquessin en l’agressió, ja que es va deixar el seu mòbil de feina al cotxe d’un dels detinguts. El fiscal li demana 23 anys i tres mesos de presó per dos intents d’assassinat, lesions i danys amb agreujant de motivació ideològica, mentre que una desena dels agressors van ser condemnats el 2015 a penes de setze a dinou anys de presó.
L’Audiència de Barcelona ha començat a jutjar Pedro M.M. per haver participat en aquella agressió, individu que havia quedat pendent d’identificar abans de l’anterior judici del 2014. Segons va quedar provat en l’anterior sentència, neonazis de diferents punts de Catalunya es van reunir a Terrassa per adreçar-se junts fins a la sala Stroika de Manresa. Els agressors anaven amb la cara tapada amb caputxes i passamuntanyes i “amb una estètica militar pròpia dels grups ‘skinheads'”. Segons l’escrit del fiscal, els detinguts van llançar-se sobre dos joves que es trobaven a les proximitats de la sala sense cap motiu o provocació prèvia i “amb ànim d’acabar amb la seva vida van començar a agredir-los en regions vitals del cos com el cap amb barres de ferro i punys americans”. Un d’ells va resultar ferit crític. L’agressió es va produir a les portes del local, on actuaven dues bandes antifeixistes, Kop i Non Servium.
De la investigació va quedar pendent la identificació d’un dels participants en l’agressió, que ha estat possible a partir de les dades aportades per una altra investigació de la Divisió d’Investigació Criminal dels Mossos d’Esquadra, relacionada amb delictes d’extorsió, lesions, robatori amb violència i pertinença a grups criminals. Pedro M.M. va ser arrestat el setembre del 2014 i, en escorcollar el seu vehicle, els Mossos van localitzar-hi una navalla multiús i un bat de fusta.
Durant la primera sessió de la vista oral, l’home ha dit que coneixia dos dels acusats, un perquè hi va treballar dues o tres setmanes i un altre a qui coneixia del futbol des que era petit. A ells dos els acusa d’haver-lo “extorsionat” demanant-li 5.000 euros si no volia que agredissin la seva dona i el seu fill. Estava “espantat” perquè són “uns penjats”, i per això no va presentar denúncia.
L’home ha dit que no té telèfon mòbil particular, sinó que el comparteix amb la seva esposa. No obstant, treballava de repartidor en una empresa i el mòbil de feina va ser trobat en un vehicle vinculat als condemnats. Per això l’haurien extorsionat per pagar els diners si no volien que l’impliquessin en l’agressió. També per això, ha dit que no pot explicar les trucades fetes des d’aquell mòbil a telèfons d’altres implicats la mateixa tarda de l’agressió.
Multa administrativa
En tot cas, ha negat formar part de la ultradreta, i ha dit que només va rebre una multa administrativa a l’estadi del Nàstic de Tarragona perquè era prop d’una pancarta. També ha dit que visitava webs d’ultradreta per informar-se.
Una de les principals proves contra ell són les imatges d’un bar del Pont de Vilomara on els neonazis s’haurien trobat per sopar després de l’agressió. Ell no s’hi reconeix, però diversos investigadors dels Mossos d’Esquadra asseguren que se’l pot veure amb els altres implicats.
ACN
Equip de redacció