.

Una persona espera a la porta d’un mòdul del CAP Sant Pere per fer-se la prova PCR, en la segona jornada de cribratges massius a Reus. Foto: ACN

Tres dies de cribatges massius als barris de la Pastoreta, Monestirs i Horts de Simó (Sardana) de Reus, amb un risc de rebrot disparat, per part del Departament de Salut no han acabat complint les expectatives. De les 3.000 proves PCR voluntàries previstes en tres de les zones identificades com de més perill de rebrot, només s’han acabat realitzant 1.768, un 58,9%. El primer dia –divendres passat- es van fer 827 tests, dissabte 638 i aquest dilluns 303, segons ha informat Salut. L’alcalde de la ciutat, Carles Pellicer, va apuntar que si s’han de fer nous cribratges en altres zones, demanarà a Salut que es puguin fer les proves en els mateixos barris per facilitar la participació i evitar desplaçaments.

I mentrestant, les mesures de prevenció continuen en marxa. L’Hospital Sant Joan Reus ha reduit l’horari de visites (ara és de 9.00 hores a 13.00 hores), i només permet un acompanyant per habitació.

Per la seva banda, el Govern de Reus s’ha reunit aquest dimarts, 25 d’agost amb representants dels sectors del comerç i de la restauració de la ciutat per analitzar l’afectació en els respectius àmbits econòmics de les darreres mesures adoptades pel departament de Salut i l’Ajuntament de Reus per reduir el risc de rebrot a Reus.

Les trobades han servit per constatar la preocupació dels dos sectors i alhora plantejar accions coordinades en dues línies: la informació sobre les mesures decretades, per tal que l’activitat dels sectors de la restauració i el comerç es desenvolupi amb plenes garanties de seguretat; i la planificació d’accions coordinades de promoció.

Les reunions han estat presidides per Pellicer, i també amb comptat amb la presència de la vicealcaldessa, Noemí Llauradó; la regidora de Promoció de Ciutat, Montserrat Caelles; el regidor d’Empresa i Ocupació, Carles Prats; així com la regidora d’Hisenda, Mariluz Caballero; i la regidora de Seguretat, Convivència i Civisme, Dolors Vázquez.

Les mesures adoptades pel departament de Salut en l’àmbit de les empreses de serveis i comerç minorista són les següents:

  • L’activitat comercial s’ha de dur a terme evitant qualsevol aglomeració.
  • Tant en espais tancats, com en espais a l’aire lliure, la distància física interpersonal de seguretat s’estableix en 1,5m.
  • L’aforament màxim permès és l’equivalent a 2,5m2 per persona.

Les mesures en l’àmbit de l’hostaleria i restauració, són les següents:

  • El consum s’ha de realitzar sempre en taula.
  • A l’interior, l’aforament es limita al 50% de l’autoritzat i s’ha garantir una distància mínima entre agrupacions de taules, d’1,5m, amb un màxim de 10 persones per agrupació d’aquestes.
  • A les terrasses, es limita la capacitat d’ocupació de l’espai autoritzat al 50% i s’ha de garantir una distància de 2m entre taules o grups de taules, amb un màxim de 10 persones per taula o agrupació de taules.
  • L’horari de tancament dels establiments és a la 1:00h com a màxim, sense que es puguin admetre nous clients a partir de les 00:00h.
  • Els establiments d’hoteleria i restauració han de disposar, en llocs visibles, de cartells indicatius de l’aforament autoritzat dels espais interiors i de la capacitat d’ocupació màxima de les terrasses i de la seva limitació al 50%.
  • Als establiments hotelers, l’aforament dels espais comuns es limita al 50% de l’aforament autoritzat.

Les botigues de conveniència hauran de tancar a les 23:00h per evitar el “botelló”

Alhora, des del cosistori s’ha acordat limitar l’horari d’obertura de les botigues de conveniència (establiments comercials d’alimentació regulats a la Llei 18/2017) perquè no puguin obrir més tard de les 23:00h.

La decisió s’ha pres per evitar conductes de risc vinculades al consum d’alcohol a la via pública, davant l’evolució de la pandèmia a la ciutat. L’obertura en horari nocturn d’aquesta tipologia d’establiments facilita la disponibilitat de begudes alcohòliques i el seu consum a la via pública, generant molèsties i posant en risc la convivència en l’espai públic.

La mesura es concretarà amb un decret signat per l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, que prohibirà que aquesta tipologia de comerços puguin obrir més enllà de els 23:00h. La regulació horària està definida en la Llei d’horaris comercials del Parlament de Catalunya, però la propi llei estableix que els municipis poden decretar modificacions per qüestions de salut pública.

El consum d’alcohol a la via pública està prohibit a l’Ordenança de Civisme de Reus, i en l’actual context de pandèmia comporta un risc encara més important per a la salut pública. La Guàrdia Urbana ha incrementat el control, i durant aquest mes d’agost ha aixecat 96 actes, 63 al juliol.

Reducció d’ingressos als bars de fins al 70%

En aquest punt, els bars i restaurants de la capital del Baix Camp estan tocant fonts. Victor Perales, representant dels restauradors del Tomb de Reus, assegura que el darrer cap de setmana la reducció d’ingressos ha estat del 70% respecte fa uns dies. “Estem buits. Fins la setmana passada anàvem treballant, encara que menys del que es habitual. Però ara ens plantegem anar-nos-en de vacances durant aquests quinze dies”, lamenta.

El representant dels restauradors també lamenta que s’acusi aquests locals de l’augment de contagis. “Tenim els locals buits des de dijous, quan es va recomanar a la gent que no vingués. És com si els bars tinguéssim la culpa de l’increment dels contagis. En poblacions veïnes no tenen les distàncies de seguretat que tenim a Reus. Estem treballant de manera raonable i segura”, defensa.

Redacció – ACN