.

Imatge d’un carregador de vehicles elèctrics. Foto: Cedida

Aquesta acció s’emmarca en la voluntat del CCT d’impulsar decididament la transició cap a una mobilitat més sostenible

Tal i com reflecteixen algunes estadístiques, l’electromobilitat entesa com a mobilitat utilitzada en vehicles que fan ús de combustibles i/o energia alternativa impulsats per un o més motors elèctrics, avança cada vegada més ràpidament al nostre continent. L’última dada proporcionada per l’Observatori Europeu de Combustibles Alternatius (EAFO) constata que a Europa tenim actualment més de 600.000 punts de càrrega per a vehicles elèctrics.

La tendència respecte a la instal·lació de carregadors porta ja diversos anys de creixement exponencial. Al nostre país, les xifres són més modestes, comptant actualment amb prop de 27.500 punts, tot i que aquest 2023 la presència de carregadors públics operatius ha crescut un 27,1%.

En aquest context, el Consell Comarcal del Tarragonès (CCT) va decidir fer un pas endavant per millorar la mobilitat del cada vegada major nombre de vehicles que necessiten electricitat per carregar-se. Es per això que, amb una part dels fons que rep de la Diputació de Tarragona, ha promogut una inversió en els municipis que encara no tenien cap punt de càrrega i que han manifestat el seu interès en tenir-ne. Així, els municipis del Tarragonès disposaran, en el primer semestre de l’any proper, de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics. Aquest dies s’estan signant els convenis marc de col·laboració entre el Consell Comarcal del Tarragonès i els municipis del Catllar, la Nou de Gaià, els Pallaresos, Salomó, la Secuita i Vilallonga del Camp, que no disposaven d’aquest servei i s’han mostrat interessats en aquesta actuació. Aquests convenis defineixen la cooperació interadministrativa entre el Consell i els Ajuntaments per a l’execució de les obres, i la instal·lació i manteniment dels punts de càrrega.

L’actuació suposa una inversió total de 107.509,54 euros, dels quals 98.749,80 estaran finançats pel Consell, fent-se càrrec els municipis de les adequacions per la col·locació dels carregadors, del posterior manteniment i conservació, així com de fixar les condicions del servei.

Així, al Ple del Consell del dia 26 de setembre es va aprovar el Plec de condicions i es va iniciar el procediment d’adjudicació de la instal·lació que ha de  permetre que els treballs finalitzin durant el primer semestre de 2024, moment en què pràcticament tots els municipis de la comarca, disposaran d’almenys d’un punt de càrrega d’accés públic.

Creixement exponencial

El creixement de vehicles elèctrics o híbrids endollables està sent exponencial. De fet, tot i ser la incorporació més recent al món de l’automòbil, els cotxes elèctrics han entrat al mercat amb molta força i poc a poc s’han anat consolidant. No obstant, potser és una obvietat dir que els punts de càrrega resulten encara un punt feble d’aquest tipus de vehicles. Tot i això, amb el temps, s’ha aconseguit anar potenciant el seu nombre i els usuaris que han vist en els cotxes elèctrics una forma de contribuir i reduir l’emissió de gasos contaminants i a la vegada gaudir dels avantatges de moure’s de manera sostenible per la nostra comarca cada vegada poden tenir més motius per fer el canvi a aquest tipus de vehicles.

A la nostra província, entre gener i agost es van matricular ja més cotxes elèctrics (538) que dièsel (524), indicant una tendència que apunta clarament a l’augment d’aquest tipus de vehicles.