La 32a edició del Concurs Internacional de Focs Artificials Ciutat de Tarragona inclourà un espectacle de drons pensat, sobretot, per a persones amb sensibilitat acústica. “Sabíem que hi havia un col·lectiu de persones, com les persones amb trastorn de l’espectre autista, que no podien gaudir d’un dels espectacles més multitudinaris de l’estiu tarragoní”, ha afirmat la regidora de Cultura, Sandra Ramos. Aquest espectacle “de formes i figures abstractes” i amb més de 200 aeronaus tindrà lloc el 2 de juliol i servirà per donar el tret de sortida al certament de pirotècnia que s’allargarà del 3 al 6 de juliol. Hi participaran –per ordre– les empreses Josman (Ourense), Pibierzo (Lleó), Poleggi (Itàlia) i Ciels en Fête (França).
L’empresa catalana Flock Drone Art serà l’encarregada d’oferir un nou espectacle de drons a Tarragona des de la punta del Miracle. Sota el nom ‘Geomètrics’, més de 200 aeronaus representaran una “dansa mística de formes i figures abstractes” que estarà acompanyada d’una “banda sonora composta a mida”, segons ha detallat Ramos, qui ha afegit que el lloc idoni per gaudir d’aquesta exhibició de llums és des de davant de la plataforma del Miracle, a peu de platja. La seva durada serà d’entre deu i quinze minuts i arrencarà a dos quarts d’onze de la nit, de la mateixa manera que la resta de jornades pirotècniques.
Ramos ha defensat que “malgrat que no puguin fer que els focs deixin de ser sorollosos, sí que es pot afegir una nova activitat totalment inclusiva”. En aquest sentit, ha assegurat que a banda de les persones amb sensibilitat acústica, també permetrà que la ciutadania amb animals de companyia puguin apropar-se a la costa i gaudir d’una de les activitats més multitudinàries de la ciutat.
Altres notícies: |
El dimecres 3 de juliol arrencarà el concurs de focs artificials pròpiament. La pirotècnia Josman, de Cambeo–Coles (Ourense), serà la primera en oferir la seva proposta. El dijous 4 de juliol serà el torn de Pibierzo, de Villaverde de la Abadía (Lleó). El divendres 5 de juliol actuarà la pirotècnia Polessi, de Canepina (Itàlia), qui ja va guanyar el certament tarragoní el 2018 obtenint una puntuació superior a dues pirotècnies valencianes “molt apreciades a la ciutat” com són la Pirotècnia Mediterráneo i la Pirotècnia Tomàs. De fet, es tracta de l’única empresa que repeteix. Finalment, el dissabte 6 de juliol, l’empresa francesa Ciels en Fête serà l’encarregada de tancar el concurs.
Endesa, nou patrocinador
Una altra de les novetats d’enguany és que Endesa es converteix en el patrocinador principal amb 7.500 euros. El pressupost d’aquesta edició és de 160.000 euros, dels quals 145.000 s’han destinat a les pirotècnies i 15.000 euros als drons, aproximadament. Des de la regidoria de Cultura, però han afirmat que la voluntat és incrementar la dotació que es destina a cada pirotècnia –20.000 euros–, ja que “el cost ha augmentat molt i hem d’estar a l’alçada de la resta de concursos de primera fila d’Espanya, perquè sinó no serem atractius”. El premi per al guanyador continua sent el contracte per disparar tota la pirotècnia durant les festes de Santa Tecla.
La regidora de Cultura també ha anunciat que enguany es vol començar a estudiar l’impacte econòmic que representa el concurs per a la ciutat. Gràcies al servei de drons de la Guàrdia Urbana saben que l’any passat hi havia unes 60.000 persones que es va apropar, divendres i dissabte, a la platja o a la Rambla Nova per visualitzar els focs artificials. “Molta d’aquesta gent es queda a sopar o fan un gelat”, ha detallat.
Paral·lelament, Ramos també ha afegit que enguany també s’apostarà perquè els focs siguin “sostenibles” amb la neteja de les platges i del fons marí.
D’altra banda, i pel que fa al cartell, aquest ha anat a càrrec de Clarisa Starling, qui ha volgut reproduir el final d’un castell de focs, “aquell instant tan bonic en el que el cel nocturn s’omple de diferents formes, llums i colors”, han conclòs.
ACN/Neus Bertola
Equip de redacció