En una reunió telemàtica celebrada aquest dilluns, el Comitè d’Emergència Municipal, presidida per l’alcalde Pere Virgili, ha decidit mantenir les mesures actuals, i afegir-ne algunes de noves, per tal d’evitar la propagació de la COVID-19.
Segons les dades facilitades pel Departament de Salut, durant la setmana del 22 al 30 d’agost hi ha hagut 13 casos positius al municipi (diagnosticats mitjançant PCR), el que suposa una taxa reproductiva del 208%; la xifra, però, ha disminuït si es fa la comparativa amb dues setmanes enrere, quan hi havia dos casos més i la taxa arribava al 240%. Dels casos detectats a Roda de Berà, 11 pertanyen al mateix nucli familiar i l’Àrea Bàsica n’està fent el seguiment. Per ara, es descarta fer cribratges massius al municipi.
Les xifres, segons els experts en epidemiologia, no són favorables però tampoc alarmants, ja que cal tenir en compte que és el resultat de la llibertat de moviment que hi hagut durant l’estiu, de l’augment de població vacacional i també de proves diagnòstiques.
Activitats culturals i festives segures
En tots els actes celebrats durant l’estiu i la Festa Major de Sant Bartomeu, l’ajuntament rodenc ha pres tota una sèrie de mesures per evitar el contagi: s’han mantingut les distàncies de seguretat, s’ha fet el control d’entrades i sortides dels assistents de forma esglaonada, l’aforament ha estat el permès seguint les directrius dels tècnics municipals i de Salut, així com també s’han pres les dades personals dels espectadors per major traçabilitat en cas d’haver-hi algun contagi.
Per la seva part, l’alcalde vol deixar palès que els contagis, en cap cas, són a causa de les activitats culturals, sinó de la mobilitat en general de les persones, com poden ser reunions familiars o d’amics,o la visita a establiments i supermercats, entre d’altres.
L’objectiu és frenar la corba
El més important ara és frenar la corba i reduir la taxa reproductiva. Per aquest motiu s’han afegit noves mesures que estaran vigents fins el 14 de setembre, tot i que es podrien prorrogar segons l’evolució de la pandèmia:
- Desinfecció de les zones més transitades del municipi, carrers i places, parcs infantils i zones esportives. Durant 15 dies s’aniran desinfectant aquelles zones de més afluència de persones.
- Desinfecció dels edificis municipals, especialment aquells que ofereixen servei directe al ciutadà, com pot ser l’OAC, les dependències policials o la Biblioteca, entre d’altres.
- Quan els edificis esportius, es mantenen els protocols establerts. Només hi poden accedir practicants d’esport d’equips federats i únicament per a entrenaments.
- La Piscina municipal i les pistes de pàdel i tennis es mantindran obertes, seguint el mateix protocol vigent, fins el 14 de setembre.
- Es reforçarà la vigilància i control del perímetre del mercat municipal dels dijous i el dels dissabtes, i es facilitarà informació als assistents.
- La Llar de Jubilats romandrà oberta al públic només als matins.
- La Policia local i els membres de Protecció Civil seguiran vetllant pel compliment de les mesures aplicables a la població en general, incidint de manera especial en els locals comercials i zones d’oci.
El Comitè d’Emergència Municipal
El Comitè es va crear el passat mes de març, quan es va decretar l’estat d’alarma, amb l’objectiu de gestionar de la millor manera possible la crisi sanitària al municipi. Està format per l’alcalde, la primera tinenta d’alcalde, el regidor de Governació, el cap de la Policia Local, un representant de Protecció Civil, i tècnics municipals.
El Comitè s’ha reactivat després d’unes setmanes per avaluar la situació actual i prendre les mesures més adequades per fer front a la pandèmia.
Redacció
Equip de redacció