.

Es tracta d'una APP pionera al món per salvar vides

Es tracta d'una APP pionera al món per salvar vides

Gouptome SL i el Col·legi Oficial de Metges de Tarragona han presentat aquest matí una aplicació exclusiva per a smartphones i pionera al món, per salvar vides davant d’una aturada cardíaca.

El President del COMT, el Dr. Fernando Vizcarro, ha recordat que “les malalties cardiovasculars són la primera causa de mortalitat al món, Representa uns 17 milions de morts a l’any dels quals entre 4 i 5 són per mort sobtada cardíaca”. Tenint en compte aquestes premisses, neix aquesta APP per tractar d’ajudar a disminuir aquestes xifres com a complement als serveis sanitaris oficials d’emergències.

40.000 persones moren a Espanya per aquesta causa i cada minut que passa juga en contra, ja que cadascun d’ells representa un 10% menys la probabilitat de viure. Passats els 10 minuts és nul·la.

Presentació de l'APP aquest matí al Col·legi Oficial de Metges de Tarragona

Presentació de l'APP aquest matí al Col·legi Oficial de Metges de Tarragona

Es tracta d’una idea original del director d’UMES (unitat Mèdica Esport Supervisat), Javier Fontanet, que ha volgut aprofitar les noves tecnologies per poder “auxiliar a persones que pateixin una aturada cardipulmonar, facilitant un auxili ràpid”.

Contacte geolocalitzat entre víctima, auxiliador i desfibril·ladors

Adrià Velardos, membre de l’equip impulsor, ha explicat que en cas d’aturada cardiopulmonar l’APP GOUPTO.ME activa una alarma amb la que la víctima entra en contacte amb un mínim de 5 persones registrades a la xarxa d’auxili, amb coneixements o no de les tècniques de reanimació, i properes en un radi d’uns 300 metres. L’aplicació informa de la ubicació exacta entre auxiliador i víctima marcant sobre un mapa el recorregut més ràpid i també la localització de desfibril·ladors propers, prèviament registrats també.

Fontanet ha remarcat que els objectius principals és “disminuir el temps vital d’auxili per garantir la vida de la víctima i el menor nombre de seqüeles, complementant als serveis d’emergència que han d’anar en camí, ja què primerament cal trucar al 112”. També “conscienciar a les administracions la necessitat de publicar la base de dades del DEA (desfibril·ladors) i que puguin ser accessibles a la població amb alguna normativa, ja què encara no hi ha regulació legal”. En aquest sentit ell i el seu equip han valorat que seria positiu que totes les farmàcies en tinguesin, ja què “és important que no es concentrin al centre sinó es reparteixin en tota la població”.

Tarragona, ciutat cardioresponsable?

A la vegada, es vol impulsar unes distincions a ciutats cardioresponsable segons si compleixen una sèrie de requisits. Els principals el registre de DEAS i bon repartiment entre la ciutat, distància de 5 minuts mínims entre ells i el foment, promoció i suport entre la població de campanyes de conscienciació i nocions de reanimació. En aquest sentit el COMT i Gouptome els agradaria que Tarragona fos la primera en rebre aquesta distinció segons els paràmetres que caldrà revisar i potenciar.

L’APP ja està disponible per a Android i iOS des del 27 de novembre a preu de 1’57€ per fer front als costos de manteniment i promoció de la campanya que s’inicia a Tarragona i es vol estendre a tot el món. Es pot descarregar a l’App Store i a Google Play.

/* JS para menú plegable móvil Divi */