Hi ha molts mites al voltant dels nens amb Altes Capacitats Intel·lectuals (ACI), una categoria que no només inclou els superdotats, sinó també els nens que destaquen en algun talent específic. Desmuntar aquests estereotips i normalitzar la situació és una de les batalles principals del Centre Excellence, inaugurat el passat octubre a la Rambla Nova de Tarragona, que té la missió de donar-los les eines perquè treguin el millor d’ells mateixos. És l’únic centre d’aquestes característiques a les comarques tarragonines.
“Volem que s’enamorin del coneixement”
S’estima que al voltant d’un 10-15% de la població té alta capacitat intel·lectual. El Centre Excellence és un espai extraescolar per ells en què, a partir del joc, no només se’ls estimula perquè “s’enamorin del coneixement”, en paraules de la directora Edith Lando, sinó que també se’ls ajuda a conèixer-se a sí mateixos i a gestionar les seves emocions (entre elles, les seves frustracions). En definitiva, se’ls guia perquè assoleixin l’excel·lència personal.
Alguns trets comuns
No els tenen tots, ni molt menys, i cada persona és un món, però hi ha alguns trets que apareixen sovint en nens amb altes capacitats intel·lectuals. Un d’ells és l’hipersensibilitat, que es manifesta tant a nivell emocional com físic: solen molestar-los els sorolls excessivament alts, “o fins i tot les etiquetes de la roba”, explica Lando.
En algunes ocasions manifesten hiperactivitat. També una obsessió pel que és just i el que no, un cert sibaritisme, i una actitud molt meticulosa. Sovint, es fan preguntes existencialistes des de molt petits, algunes de les quals denoten una preocupació inusual per la mort: “Una mare em va explicar que el seu fill havia deixat de beure llet perquè li deia ‘si bec llet creixeré, i si creixo estic més a prop de la mort’.” Solen tenir una memòria molt desenvolupada i poca tolerància per les mentides, dos trets que combinats amb l’obsessió per la justícia els poden generar molta frustració en la interacció amb pares i altres figures d’autoritat.
Alta capacitat no significa alt rendiment acadèmic
“Moltes vegades igualem alta capacitat a alt rendiment acadèmic, i no és necessàriament així. Tothom entén que un nen que no té molta capacitat, si s’esforça, pot treure un bon rediment. En canvi, sovint costa molt entendre que un nen que té molta capacitat no tingui el rendiment esperat”, explica Lando.
De fet, un dels perfils de persona amb alta capacitat és la del pensador divergent, que acostuma a suspendre i fins i tot no acabar l’ESO perquè no s’adapta al sistema escolar: “Se’l titlla d’intel·ligent però gandul, quan el que passa és que la societat està perdent el seu talent perquè no se l’ha orientat a temps.”
“Quan els identifiquem, molts pares s’ho prenen com una mala notícia”
No només es treballa amb els nens. Per garantir l’èxit, és vital fer pedagogia i orientació a les famílies i els professors involucrats. “Quan els confirmem que el seu fill té alta capacitat molts pares s’ho prenen com una mala notícia. Està tan mitificat, que temen les reaccions de l’entorn del nen, a qui sovint posen una pressió afegida”, manifesta Lando.
El primer pas és identificar, mitjançant una sèrie de proves que depenen de l’edat, si el nen té altes capacitats intel·lectuals, i de quin tipus. “Nosaltres parlem d’identificació, perquè la paraula diagnòstic pot tenir una connotació de malaltia”. Al Centre Excellence comencen a treballar a partir dels 6 anys, ja que en nens més petits hi ha una gran quantitat de falsos positius que indiquen precocitat, més que ACI.
Sovint el procés d’identificació, o part d’ell, ja s’ha fet prèviament a l’escola o en altres institucions. De fet, el professorat de la Generalitat disposa d’una sèrie de protocols i d’eines per a la detecció d’aquest tipus d’alumnes a la Xarxa Telemàtica Educativa (XTEC).
Equip de redacció