.

L’any 1902 es va fundar el Sindicat Agrícola i la Caixa Rural d’Estalvis i Préstecs, l’origen de l’actual Cooperativa Agrícola de Cambrils. Foto: Ajuntament

 

Les activitats donaran a conèixer la història de l’edifici en el context de la transformació social i econòmica del municipi i del cooperativisme català 

 

El programa inclou exposicions, projeccions audiovisuals i testimonis directes de l’evolució del sindicat i els processos d’elaboració del vi  

 

El cicle de memòria de tardor de Cambrils dedicarà la seva setzena edició a explicar el segle d’història del Celler de Cambrils a través d’exposicions, projeccions audiovisuals i testimonis directes. El programa d’activitats, que es  portarà a terme del 13 d’octubre al 15 de novembre, pretén donar a conèixer la història d’aquest important edifici en el context de la transformació social i econòmica del municipi i també el món del cooperativisme català.

El cicle, titulat “Un segle de celler a Cambrils”, s’obrirà el 13 d’octubre al Centre Cultural amb el lliurament oficial dels plànols restaurats de l’antic celler de la Cooperativa Agrícola de Cambrils i una conferència a càrrec la tècnica de la Unitat de Conservació i Restauració de Béns Culturals de la Diputació de Tarragona.

Les altres activitats programades per acostar la història del celler al públic són una exposició sobre el cooperativisme a Catalunya, una taula rodona amb testimonis directes de l’elaboració del vi a Cambrils, l’estrena del documental “Fer vi a Cambrils” i una conferència sobre la cooperació agrària.

El cicle de memòria de tardor està organitzat conjuntament pel Museu d’Història de Cambrils i l’Arxiu Municipal de Cambrils en coordinació amb l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils. La programació compta amb el suport de la Xarxa de Museus de les Comarques de Tarragona i l’Ebre, el Campus Extens de la URV a Cambrils i la Diputació de Tarragona, a més de la col·laboració de la Cooperativa Agrícola de Cambrils.

Un segle de celler  

Un segle del celler de Cambrils. Un segle de transformació econòmica i social. Un segle de treball cooperatiu. L’any 1902 es va fundar el Sindicat Agrícola i la Caixa Rural d’Estalvis i Préstecs, l’origen de l’actual Cooperativa Agrícola de Cambrils. Aquella primera entitat va néixer per iniciativa dels productors de vinya local que consideraren que unificar esforços beneficiaria al col·lectiu.

La construcció del celler, l’any 1922, obra de l’arquitecte Bernardí Martorell, va significar un salt de qualitat pel Sindicat i el progrés de Cambrils. Cal recordar que l’edifici centenari, avui propietat de l’Ajuntament, és un referent al municipi i va tenir una valuosa tasca dins del teixit social en ser un lloc de treball rellevant, també per a molts nouvinguts durant les dècades dels anys cinquanta i seixanta del segle passat.

Programa d’activitats

Dijous, 13 d’octubre, a les 19.30h. Sala d’actes del Centre Cultural 

Lliurament oficial dels plànols de l’antic celler de la Cooperativa Agrícola de Cambrils, per part de la Diputació de Tarragona a l’Ajuntament de Cambrils, restaurats per la Unitat de Conservació i Restauració de Béns Culturals de la Diputació. Tot seguit, conferència Els plànols del Celler de Cambrils: salvats pels pèls, a càrrec de Maria Mauri Aragonés, tècnica de la Unitat de Conservació i Restauració de Béns Culturals.

Organitza: Campus Extens de la URV, Arxiu Municipal de Cambrils i Museu d’Història de Cambrils

Col·labora: Diputació de Tarragona

Dijous, 27 d’octubre, a les 20.00h. Sala el Pati del Centre Cultural 

Inauguració de l’exposició itinerant Catalunya, terra cooperativa, produïda en col·laboració amb la Fundació Roca i Galès, on s’explora els orígens del cooperativisme a Catalunya i parla de la seva vigència avui i del seu potencial futur.

Organitza: Arxiu Municipal de Cambrils i Museu d’Història de Cambrils

Dijous, 10 de novembre, a les 19.30h. Sala d’actes del Centre Cultural 

Taula rodona Del tros al celler amb testimonis directes de l’elaboració del vi a Cambrils a l’entorn de l’antic celler de la Cooperativa Agrícola de Cambrils, amb el suport d’imatges d’arxiu.

Organitza: Arxiu Municipal de Cambrils i Museu d’Història de Cambrils

Dissabte 12 de novembre, a les 12h. Cinema Rambla de l’Art 

Estrena del documental Fer vi a Cambrils elaborat per Sabem. Com amb testimonis de la producció de raïm i l’elaboració de vi a l’antic celler de la Cooperativa Agrícola de Cambrils. Projecció amb accés lliure inclosa dins dels actes de la Setmana de la Ciència, del 16è Cicle de Memòria de Tardor i de la 5ª Biennal d’Art Gastronòmic de Cambrils. 

Organitza: Campus Extens de la URV, Arxiu Municipal de Cambrils i Museu d’Història de Cambrils. 

Dimarts, 15 de novembre, a les 19.30h. Sala d’actes del Centre Cultural 

Conferència La cooperació agrària a Catalunya: vicissituds i vaivens a càrrec d’Antoni Gavaldà i Torrents, comissari de l’exposició “Catalunya, terra cooperativa” i professor de Didàctica de les Ciències Socials (Departament d’Història i Història de l’Art) de la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia de la URV. Activitat inclosa a la Setmana de la Ciència.

Organitza: Campus Extens de la URV, Arxiu Municipal de Cambrils i Museu d’Història de Cambrils.

Redacció