.

Pedra d'àmbar gris extreta del catxalot. Foto: Universidad de Las Palmas de Gran Canaria

Pedra d’àmbar gris extreta del catxalot. Foto: Universidad de Las Palmas de Gran Canaria

El passat 21 de maig va aparèixer un catxalot encallat a la platja de Nogales a La Palma. Després de trobar mort un animal com aquest, un equip de científics va practicar-li una necròpsia per conèixer les causes de la mort. Doncs bé, la causa va ser una valuosa pedra, ambre gris, que podria tenir un valor superior al mig milió d’euros i que va provocar-li al catxalot una obstrucció intestinal.

La valuosa pedra pesava 9 quilos i tenia una longitud de 60 centímetres de diàmetre. El tan preuat ambre gris és, en realitat, caca de catxalot malalt, segons explica un dels científics i catedràtic de la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria, Antonio Fernández.

L’ambre gris és una matèria primera molt preuada en la indústria farmacèutica. I és que, segons l’informe de la necròpsia practicada al catxalot, “només un de cada cent exemplars” produeix pedra d’ambre gris. Cada quilo d’aquest material té un valor d’uns 65.000 euros, el que significa que la pedra trobada a l’intestí del catxalot mort podria tenir un valor aproximat de gairebé 600.000 euros.

L’autòpsia del cetaci  va concloure que el motiu de la mort era “una obstrucció intestinal” provocada per la pedra d’ambre. Sembla que el catxalot hauria mot poc abans d’arribar a la platja de Nogales per un procés hemorràgic provocat per una inflamació crònica obstructiva a nivell de còlon.

A més, s’ha de sumar una dada molt rellevant: l’animal encallat estava molt per sota del seu pes, entre 5 i 10 tones per sota de la mitjana per a un catxalot d’aquesta grandària. Per aquest motiu, es pot deduir que, a més de l’obstrucció, la falta d’aliment va poder causar la seva mort.

Qui es beneficiarà d’aquesta troballa?

Antonio Fernández va explicar al diari Canarias7 que “aquesta pedra es quedarà a la Palma” i va suggerir que, “si val alguna cosa, que el Cabildo la vengui i reparteixi els diners entre la gent que el necessita”, fent referència a la complicada situació que travessen molts veïns de l’illa després de l’erupció del volcà.

La pedra també es podria quedar a l’Ajuntament de Puntallana, localitat on es va trobar el catxalot, o a la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria. El destí d’aquesta joia, però, encara no s’ha decidit i seran les autoritats qui acabin resolent la incògnita.