El CatSalut agafa les regnes de l’Hospital Sant Joan de Reus i passarà a controlar-ne la gestió i el dèficit a través d’una societat 100% pública. Es descarta doncs així la fórmula d’un consorci, que havia plantejat el conseller Comín, i per tant el Govern en tindrà el control total mentre l’Ajuntament de Reus es mantindrà com a propietari de l’edifici. L’anunci s’ha fet públic aquest dimarts al mateix centre hospitalari, amb presència del director del CatSalut, Adrià Comella. El traspàs de la governança a mans del CatSalut també englobarà els centres d’atenció primària -fins ara gestionats des de Sagessa- i les empreses filials, com Gecohsa, de la qual en depèn l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre, que també passarà a ser gestionat per la Generalitat. Aquesta nova empresa administrada pel CatSalut no veurà la llum fins l’any 2019.
El nou guió, confeccionat a partir de reunions amb molta “discreció”, planteja la conversió de l’actual societat anònima municipal gestora de l’hospital reusenc en un nou ens 100% públic del CatSalut. Comella no ho ha definit ni com una compra ni una absorció. “En diem la solució i aquest acord marc s’ha d’executar en el decurs d’un any, amb data màxima fixada el 31 de desembre del 2019”, ha manifestat. Amb tot, el director del CatSalut ha garantit que es tindrà present la participació de persones de rellevància de l’entorn de Reus i comarca per integrar un consell amb personalitats de diferents “orígens”. En aquest sentit, es farà una crida a les institucions locals perquè proposin persones de reconegut prestigi a la zona.
El dèficit ronda els 2,5 milions d’euros
Segons Comella, la nova societat assumirà els desajusts econòmics acumulats pel centre i el dèficit que es pugui generar aquest any, que, segons apunta, rondarà els 2,5 milions d’euros. Així es vol eliminar la causa de dissolució que pesa sobre la societat i, sobre l’exercici 2018, es planteja corregir amb subvencions. “Molt a curt termini comencem a posar fil a l’agulla per esvair les boires que han pogut haver en els darrers anys en relació a la continuïtat del projecte de l’hospital de Reus”, ha manifestat Comella. “Respon a una lògica assistencial, ofereix més estabilitat, més presència, més projecció de futur (…), és cada cop més complex per a un ajuntament no molt gran garantir les necessitats d’inversió i de serveis de salut”, ha afegit.
Així, doncs, després de molts anys, l’hospital ja no estarà en mans de l’Ajuntament de Reus i la gestió serà assumida per una empresa pública, com també passa, per exemple, a Valls. “El nou ens ho gestionarà, però mantenim la propietat”, ha remarcat l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, el qual, junt amb la presidenta del Grup Salut, Noemí Llauradó, han qualificat de “bona notícia” que s’hagi arribat a aquesta “necessària solució”. La “solució” d’una empresa pública, en detriment d’un consorci -que s’ha acabat descartant per les “dificultats tècniques, jurídiques i financeres” que comportava- deix, però, alguns interrogants sobre la taula i que el CatSalut assegura que es resoldran la setmana vinent, després de la reunió del Consell d’Administració.
Es respectaran els convenis vigents
Faltarà concretar la cartera de serveis nous que vol ampliar el CatSalut o com eixugarà el dèficit que arrossega l’hospital -encara en estudi, amb diverses vies obertes-. En tot cas, a nivell laboral, des del CatSalut es garanteix que es respectaran els convenis vigents de l’hospital, amb uns 1.200 empleats. En relació al cas concret de l’Hospital de Móra, Comella ha declarat: “A Móra es reclama identitat pròpia i això és el que tindran; atendrem la demanda que fa l’Ebre per tenir capacitat, autonomia i capacitat gestora pròpia”. Segons Comella, el repte és que la regió de Tarragona, amb dos centres hospitalaris de referència, ha d’aspirar a ser “independent sanitàriament” i que el milió d’habitants no s’hagin de desplaçar a Barcelona.
ACN
Equip de redacció