El Catllar disposa des d’aquest divendres d’un nou espai públic municipal, referent en un territori ampli, destinat a donar valor i coneixement al riu Gaià, epicentre de la vida dels pobles de diferents comarques que gaudeixen del seu pas des de Santa Coloma de Queralt fins a Altafulla.
Es tracta del Centre d’Interpretació del riu Gaià, una iniciativa municipal que compta amb el suport de l’Associació La Sínia, peça clau en la defensa dels valors del riu i en el seu coneixement a través d’accions que duen a terme en el seu decurs des de fa anys. Dia important, per tant, el viscut al Gaià que obre portes i possibilitats al Catllar i referma l’aposa per un riu que podria optar a tenir més protecció europea en el futur.
L’ermita de sant Ramon, un edifici de començaments del segle XVI i que forma part del patrimoni cultural del municipi, és l’espai escollit per acollir el Centre d’Interpretació, una ermita d’una sola nau situada en l’entorn de l’antic emplaçament industrial de La Fàbrica, que es dedicà al paper i els teixits i ara reobrirà com a cooperativa d’habitatges, ermita ubicada damunt d’un turonet i a tocar del riu. ‘És un edifici modest que acull una proposta molt important amb voluntat de ser referència. Ha de seguir caminant en la conservació i difusió mediambiental de la conca de riu Gaià’, destacava en el parlament inaugural l’alcalde del Catllar, Joan Morlà.
L’alcalde recordà que per posar en marxa el Centre d’Interpretació s’hi va fer un arranjament a fons, que començà en 2007 davant l’estat d’abandonament de l’antiga ermita, on destacà els treballs fets a la coberta. Ja en 2015 es va fer l’acondicionament de l’entorn. L’entitat mediambiental La Sínia feu la proposta a l’alcalde d’aleshores, Josep Maria Gavaldà, de dotar de contingut l’espai per esdevenir un centre d’interpretació. Els posteriors alcaldes, Antonio López i Joan Díaz, van seguir endavant amb el projecte fins arribar a la inauguració. ‘Potser tot s’ha dilatat molt en el temps’, destacava Morlà, ‘però el que importa és que hem arribat fins aquí’.
L’Ajuntament i l’entitat mediambiental La Sínia mantenen una acord de custòdia del territori en el riu Gaià, ‘molt interessant i fructífer, d’aquí la restauració ecològica i funcional del tram fluvial del riu a la zona de la resclosa de La Fàbrica’, subratllà Morlà.
El Centre d’Interpretació formarà part, a més, d’un conjunt de visites que inclouran el flamant castell medieval del Catllar, l’únic de propietat municipal en territoris de l’antiga zona fronterera que formava el riu Gaià entre terres cristianes i musulmanes, de manera que els visitants podran fer una ruta que inclourà el castell, l’església, el Centre d’Interpretació i la resclosa de La Fàbrica, situada al riu, tot en un entorn proper.
Héctor Hernández, tècnic de custòdia de La Sínia, destacava a Tots21 que el centre mostrarà els recursos naturals dels diferents trams del riu Gaià i alhora serà el punt de sortida d’activitats escolars i per a visitants que es faran al lloc i al riu Gaià, així com activitats a la resta de la conca. La Sínia porta anys recuperant flora i fauna en tota la zona del Gaià i especialment al Baix Gaià. ‘Volem que aquest sigui un espai dinamitzador i des d’aquí es puguin generar diversos materials que puguin anar als diferents punts de la conca del riu. Treballem la conservació de la biodiversitat al riu i també és important explicar-ho, i això és el que farem al centre’.
Raquel Córdoba, presidenta de La Sínia, subratllava al seu torn que per començar, ara obre una exposició dins l’ermita, pero més endavant s’hi faran xerrades, presentació de llibres i altres activitats. Entre les accions habituals que fa La Sínia hi ha plantades al riu, eliminació de plantes exòtiques, censos de peixos o activitats d’educació ambiental.
El nou recinte fou apadrinat pels alcaldes de dos trams oposats del riu, el de Querol, Jordi Pijoan, i la d’Altafulla, Alba Muntadas, i comptà amb la presència del director territorial d’Acció Climàtica, Àngel Xifré, i del diputat de Medi Ambient de la Diputació, Josep Forasté. L’exposició mostra la diversitat de la vida faunística al llarg riu, amb atenció a les espècies humides i exòtiques, els peixos, gorgs, ràpids i parets alçades, el naixament del riu, la xiloteca -indústria de la fusta a partir dels arbres- i l’activitat industrial de les antigues fàbriques elèctriques, tèxtis i de paper.
Jaume Garcia
Equip de redacció