.

El parc solar de l’Ampolla compta cobreix una extensió equivalent a tres camps i mig de futbol. Foto: Cedida

El Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) ha inaugurat avui, conjuntament amb Endesa, un nou parc fotovoltaic per a l’autoconsum ubicat a l’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP) de l’Ampolla (Baix Ebre). La instal·lació, que s’ha fet amb el suport de Solcam, integra un total de  6.667 panells solars amb una potència de 3,7 MWp i una producció anual prevista de gairebé 5.500 MWh, la qual suposa un 26% de les necessitats de l’ETAP. Concretament, les plaques estan ubicades sobre la coberta del Dipòsit d’Aigua Tractada i ocupen una superfície de 30.800 m², el qual equival a una extensió similar a tres camps i mig de futbol.

És el segon parc solar d’autoconsum que inaugura el CAT, gràcies a un model pioner de col·laboració publicoprivada amb Endesa, i es capaç de generar un 8% del consum energètic total del Consorci. El primer es va posar en marxa el passat mes de maig a l’Estació de Bombament 3 (EB-3), on el Consorci té les seves oficines centrals, i des d’aleshores ja ha aportat un 9,5 % de producció al consum d’enguany d’aquestes instal·lacions ubicades al terme municipal de Constantí.

Amb l’entrada en servei d’ambdues instal·lacions, l’ens que subministra aigua potable a 69 municipis i 27 indústries de la demarcació de Tarragona, disposa d’una potència global de 4,75 MWp instal·lada, amb un total de 8.569 panells solars repartits entre els dos parcs que, plegats, proporcionen un 10% del total de l’energia que requereix el CAT per dur a terme la seva activitat.


Altres notícies:


El projecte ha suposat una inversió de 5,6 milions d’euros, que ha assumit inicialment Endesa com a adjudicatària del procés de licitació pública. D’aquesta manera, el CAT no ha hagut de realitzar cap inversió inicial i podrà destinar els recursos a altres iniciatives, una modalitat de contracte innovadora en el qual s’estableix un preu fix associat a l’energia produïda per les instal·lacions d’autoconsum i estipula que Endesa serà l’encarregada de l’operació, manteniment i explotació de la infraestructura instal·lada durant els 10 anys de duració del contracte. Un cop finalitzi aquesta dècada, el CAT gestionarà completament la instal·lació fotovoltaica.

Cobrir amb plaques els canals de reg

Durant l’acte inaugural, el president del Consorci, Joan Alginet, ha anunciat que “és un gran orgull per al CAT disposar de la instal·lació fotovoltaica en servei per a l’autoconsum més gran del sector del tractament i transport d’aigua de tot l’Estat, però no ens volem aturar aquí. Ja estem treballant en nous projectes que ens permetran incrementar la producció pròpia d’energia solar. Entre les idees que tenim sobre la taula hi ha l’opció de cobrir parcialment algun tram dels canals de reg del Delta de l’Ebre”.

Al seu torn, Albert Pagès, responsable d’administracions públiques i licitacions d’Endesa a Catalunya, ha apuntat que “estem satisfets d’acompanyar el CAT en el seu camí cap a la sostenibilitat i aquest nou parc solar a l’Ampolla representa un pas de gegant en aquesta estratègia i en el compromís cap a la transició energètica”. Pagès ha afegit que “gràcies a aquesta iniciativa de col·laboració publicoprivada, que compta amb una solució innovadora, aconseguim generar energia neta i renovable equivalent al consum de prop de 1.600 llars, reduint així l’empremta de carboni”. En concret, “amb la planta solar fotovoltaica de l’Ampolla hem estimat que s’aconseguiran estalviar prop de 1.500 tones de CO2/any. Si hi sumem la instal·lació de l’Estació de Bombament 3 de Constantí, l’estalvi total d’empremta de carboni supera les 1.900 tones anuals”.

Alginet, Zorrilla i Pagès, en la inmaugureació de les noves instal·lacions, que aporten un 26% del consum de l’ETAP. Foto: Cedida

Per la seva banda, la directora general de Transició Hídrica, Concha Zorrilla, ha assegurat que “hem de garantir un futur amb aigua i això no depèn exclusivament de qüestions fonamentals com l’eficiència, la regeneració i la reutilització de l’aigua, sinó que també cal invertir en la descarbonització dels serveis del cicle de l’aigua, com fa ara el CAT, un exemple de desenvolupament sostenible durant els seus 35 anys de trajectòria”.

Amb tot, si es compleixen les previsions productives, el Consorci es podria estalviar, aproximadament, mig milió d’euros en compra directa d’energia a tercers, el qual contribuiria a ajustar el preu de la tarifa als consorciats durant els pròxims anys.

Energia 100 % verda al CAT

Per a poder cobrir la resta de l’energia que el CAT necessita per a desenvolupar la seva activitat i continuar subministrant aigua potable al prop del centenar de municipis i indústries del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, l’ens té un acord amb Endesa Energia, la comercialitzadora del grup Endesa, que compta amb Garanties d’Origen Renovable i, d’aquesta manera, tota l’energia que consumeix el CAT és 100 % verda.

Es tracta d’un contracte a llarg termini (2022-2026) que garanteix que el 72,3 % del cost de l’energia tingui un preu competitiu i així s’asseguri una estabilitat per fer front a les fluctuacions dels preus fixats en el mercat i, en conseqüència, reduir els costos energètics.