.

El director d’art de la Fundació Vila Casas, Àlex Susanna, explica una dels gravats que es poden veure al Castell de Vila-seca. Foto: Eloi Tost

‘Antoni Tàpies – La resistència del signe’ és la primera exposició que es podrà veure al reformat Castell de Vila-seca. Són 61 gravats, alguns dels quals de gran format, procedents de la col·lecció Vila Casas i que permeten endinsar-se en l’obra de l’artista barceloní.

Els impulsors han destacat el domini i la capacitat d’experimentació de Tàpies en aquesta disciplina, fins al punt d’arribar a obtenir textures similars a les de la pintura. És la primera vegada que es pot veure una selecció de Tàpies a la demarcació de Tarragona i serà visitable fins l’1 de novembre. La mostra arriba de la mà de la Fundació Vila Casas, que ha signat un conveni amb el consistori per oferir fins a vuit exposicions en els propers quatre anys en aquest espai.

Els gravats es van executar al taller de Joan Roma entre 1989 i 1993. És, per tant, una obra de maduresa de l’artista, quan ja havia definit el seu llenguatge. “Per a ell, el gravat no era un gènere menor. Va en paral·lel a la seva obra de pintura i escultura” ha explicat Àlex Susanna, d’art de la Fundació Vila Casas. Segons ha comentat Joan Torras, director general de la fundació, Tàpies “plasmava en el gravat el seu pensament plàstic”. Les peces que es poden veure al Castell de Vila-seca “són les proves definitives” que feia abans d’usar com a model per estampar, ha comentat Natàlia Chocarro, directora de projectes externs de la fundació.

Susanna ha assegurat que “Tàpies és un dels més grans del segle XX a nivell internacional”. La selecció exposada a Vila-seca és inèdita i forma part d’un conjunt de 214 obres que té la Fundació Vila Casas, que ha escollit Vila-seca com un dels punts del país on exposarà part del seu fons. Aquesta és la primera de vuit mostres que s’exhibiran en els propers quatre anys. La següent s’inaugurarà el 15 de novembre, si bé els impulsors no han concretat de què es tractarà. El que sí han deixat clar és que totes estaran relacionades amb l’escultura, la pintura o la fotografia. Torras ha apuntat que la voluntat de la Fundació Vila Casas és “acostar l’art contemporani català arreu del territori” per tal de “fer país”.

L’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, i la regidora de Cultura, Manuela Moya, han celebrat la posada en marxa del Castell de Vila-seca com a equipament cultural. El monument es podrà visitar tant com a sala d’exposicions o com a exemple del repoblament al Camp de Tarragona. Fins al 30 de juny la visita al castell i a la mostra serà gratuïta. A partir d’aleshores, valdrà tres euros.