Com s’ha demostrat en moltes ocasions Roda de Berà és un municipi solidari i tant ciutadans com empreses hi col·laboren al llarg de l’any ajudant a aquelles famílies que ho necessiten. El torn ha estat ara del càmping Arc de Barà, el qual a finals del proppassat mes de maig va signar un contracte de lloguer amb el Club del Huerto d’una parcel·la d’hort per tal de cedir-la a l’Ajuntament. L’objectiu d’Ismael Rubio, propietari del càmping, és ser partícip de la iniciativa del Consistori, que durant el mes de maig va posar en marxa un projecte d’hort sociocomunitari, les verdures i hortalisses del qual serviran per complementar els lots d’aliments bàsics que reben les famílies usuàries de l’Ajuda Alimentària.
Els motius que l’han portat a prendre aquesta decisió són, segons Rubio, “la solidaritat amb el nostre poble, ajudant a la integració i a la ocupació de la gent del municipi, i la garantia per part del Club del Huerto de que les pràctiques de cultiu d’hortalisses i verdures són ecològiques”.
Per portar a terme l’activitat l’Ajuntament va signar un contracte de lloguer de 180 metres quadrats, sis parcel·les de 30 metres quadrats, als que es sumarà la llogada pel càmping Arc de Barà.
La iniciativa de l’Ajuntament busca la inserció social mitjançant la cooperació intergeneracional i intercomunitària entre els veïns de Roda de Berà alhora que es produeixen aliments frescos i ecològics per a l’Ajuda Alimentària.
Cal recordar que els objectius específics són, facilitar l’autonomia de les famílies usuàries de Serveis Socials, que han de participar de forma activa en el funcionament de l’hort, per tal de produir productes frescos, hortalisses i verdures, per a l’autoconsum; reforçar la idea de comunitat, fomentant la convivència, la solidaritat i la relació intergeneracional a través de la transmissió de coneixements per part de la gent gran del municipi cap al jovent; apostar per la producció ecològica d’hortalisses i verdures de temporada; i proporcionar a les persones en situació d’atur la possibilitat d’iniciar-se en la pràctica de l’horticultura intensiva i de la jardineria, motivant-los per a emprendre negocis relacionats amb aquest sector.
Les persones que hi participen en el funcionament de l’hort són els usuaris de l’Ajuda Alimentària i Serveis Socials, que s’han d’implicar un mínim d’hores a la setmana portant a terme diverses tasques; joves que derivats de justícia juvenil hagin de dur a terme treballs en benefici a la comunitat, com també adults sota les mateixes mesures. En el projecte també es poden implicar voluntaris del municipi que hi desitgin participar, usuaris de la borsa de treball, així com alumnes dels centres escolars, atès que no es descarta incorporar l’hort a les activitats de la llar d’infants, de les escoles i de l’institut.