L’actriu tarragonina Mercè Rovira se’n va encarrergar de presentar aquest dissabte la gala d’entrega de Premis Tarragonès 2013 on el Consell Comarcal del Tarragonès, seguint la seva línia de promoció de la cultura i servei als municipis, premia tres àmbits: Investigació, que va guanyar ‘El Call jueu de Tarragona; Creació, per al director de cinema Jesús Monllaó; i Difusió, per al fotògraf Rafael López-Monné.
Uns premis que es duen a terme cada any en un municipi de la comarca i que enguany es van celebrar a l’Auditori Josep Carreras de Vila-seca amb la col·laboració de l’empresa REPSOL, en una gala amenitzada amb un concert del Cor Sant Esteve de Vila-seca.
La Quinzena Beca d’Inventigació, que s’atorga a un projecte de treball referit a la comarca, en el seu conjunt, o als municipis que la componen per tal de fomentar els treballs de recerca, suposa una dotació econòmica de 2.450 € i la publicació del treball en el termini d’un any a la col•lecció Els llibres del Consell. El jurat format per Manel Güell, de l’Arxiu Diputació de Tarragona; Montserrat Palau, professora de filologia catalana de la URV; Jordi Roca, professor antropologia de la URV i Josep Sánchez Cervelló, professor d’història contemporània de la URV van acordar per unanimitat concedir la beca al projecte El Call jueu de Tarragona. Estudi històric i arqueològic de l’edifici de Ca la Garsa i el seu entorn de Sergi Navarro, Aleix González i David Bea.
El Tretzè Premi de Creació Lucius Anneus Florus, que té com a objectiu estimular les activitats de creació en tots els àmbits i fer notòria la trajectòria artística d’una persona o grup vinculat a la comarca, va comptar amb un jurat format per Jordi Bertran, gestor cultural i Gerent de la Fira Mediterrània de Manresa; Pilar Casas, Cap del Servei de Cultura de la Diputació de Tarragona; Francesc Roig, Inspector en Cap dels Serveis d’Educació a Tarragona i Mercè Sardà, professora de l’Institut Martí i Franqués. Per unanimitat van otorgar aquest premi, lliurat pel president del Consell Comarcal del Tarragonès, Frederic Adan, al director de cinema Jesús Monllaó, en reconeixement a la seva trajectòria cinemàtogràfica i, especialment, per l’estrena del seu primer llargmetratge “Fill de Caín”. A més dels valors intrínsecs de les seves pel•lícules, es caracteritza per involucrar, en els seus projectes, molts altres creadors del territori.
Fill de Caín, estrenada a tot l’estat espanyol va estar 10 setmanes de cartellera. Pel•lícula en versió catalana més vista del 2013 i novena pel•lícula més vista de l’any a l’estat espanyol. Guanyadora del premi Ópera Prima al festival de Málaga de Cine Espanyol 2013 i Premi a la Millor pel•lícula al festival Ópera Prima de Tudela 2013. Actualment, en procés de distribució internacional, ha estat seleccionada a festivals a Montreal, Toulouse, Moscou i Bombai i a festivals a Estats Units (Miami), la Habana, Jaipur (Ïndia), Austràlia, Turquia i Anglaterra.
El Tretzè Premi Difusió Eutyches, que té com a objectiu assenyalar una personalitat, entitat o associació, reconeguda en el seu sector professional, que hagi difós o incentivat aspectes culturals, mediambientals o patrimonials del Tarragonès va comptar amb un jurat format per Carles Abelló, director i cap de continguts del Més Tarragona i Més Reus; Rosa Maria Codines, presidenta d’Òmnium Cultural del Tarragonès; Jaume Garcia, director del diari digital Tarragona21 i Jordi Piqué, cap del Servei d’Arxiu i Documentació Municipal de Tarragona, que per unanimitat van otorgar-lo al geògraf i fotògraf Rafael López-Monné, especialista en paisatges i camins, en reconeixement a la seva tasca de recuperació i divulgació de la xarxa de camins del Tarragonès, per la voluntat de recuperar els espais públics per a tothom i per la difusió de la cultura popular i tradicional, a través de la fotografia.