.

El president del Bravium, Ferran Figuerola, i el regidor de Cultura, Daniel Recasens, aquest matí al Pallol. Foto: Tots21

Dia Internacional del Teatre a Reus amb caràcter més reivindicatiu que mai. Mentre diferents col·lectius de les arts escèniques llegien aquest migdia un manifest recordant que la cultura és segura a la plaça del Pallol, justament uns metres més enllà l’associació Bravium Teatre, amb 300 socis, patia els efectes del “desnonament encobert” per part de l’Arquebisbat, que els ha fet evacuar d’urgència el seu espai històric de lloguer en un edifici propietat de l’església per les greus deficiències estructurals que afirma pateix l’estructura. El president de l’entitat cultural ara en plena travessa pel desert, Ferran Figuerola, explicava a Tots21 que “se’ns va convocar a una reunió amb la prioral i l’Arquebisbat amb 24 hores d’antelació i quan ja s’havia fet una roda. Ens vam assabentar que ens tancaven tot tipus d’activitat per la premsa. Creiem que el protocol no és l’adequat, i que primer haurien d’haver parlat amb nosaltres, que som els que hi habitem”.

La comunicació de la decisió, a més, va arribar poc després de fer pública “tota la programació prevista fins a la primera setmana de juny. Automàticament ahir es va anul·lar tot, hem procedit a la devolució de les entrades ja venudes amb una explicació del motiu. Mantindrem l’activitat -afirmava Figuerola- perquè diferents entitats ens han ofert prosseguir-les en diferents llocs. Això ara ho hem d’estudiar en fred, però amb la intenció de tornar quan les obres s’acabin. Sigui quan sigui”. El president reconeixia que, tot i mantenir-se en contacte amb l’administració municipal, no veu factible que des de l’ajuntament se li cedeixi un espai. “Fa temps que es va al darrere de fer un Hotel d’Entitats i no ens en sortim”.

En aquest sentit, el regidor de Cultura, Daniel Recasens, explicava a Tots21 que “el Bravium té una potència prou singular perquè mirem de trobar entre tots les millors alternatives possibles. Entre altres coses, assegurar-nos que això no compromet la vida del Bravium ni la seva activitat. Aquest és el camí, buscar mesures que en puguin assegurar la pervivència”. Sobre l’afirmació feta des de l’Arquebisbat que s’havia posat en coneixement de les autoritats públiques el mal estat de l’edifici prèviament a la roda de premsa, Recasens deixava clar que “jo parlo per mi. Nosaltres no som ni els titulars de la finca ni de l’activitat. Per tant, el que sí que puc dir és que ens ocupa i ens preocupa l’entitat, i que farem tot el que estigui en les nostres mans. Del que no depèn de nosaltres, jo no ho puc contestar”.

Diverses associacions i companyies s’han reunit al Pallol per fer lectures dramatitzades en commemoració del Dia Mundial del Teatre. Foto: Tots21

Per la seva banda, Benjamí Miguel de Produccions Lucky Lucke, parlava en representació del conjunt de companyies que volien defensar el teatre en majúscules el dia del seu aniversari planetari. “Avui volem recuperar la germanor d’ara fa un mes quan van sortir a reivindicar la falta de llibertats i de drets. Llavors vam creure que era el moment per posar en marxa un projecte conjunt, i ara és el que estem fent entre La Gata Borda, Produccions Lucky Luke, Teatro Esfera, artistes locals, Bravium Teatre i Orfeó Reusenc”. L’acte ha consistit en “una representació teatral, lectures dramatitzades, de textos i de manifestos en favor del teatre i en contra del tancament del Bravium”. Una evidència noticiable que destacava precisament en aquesta data i que a Miguel li provocava “fàstic. El Bravium ha estat la casa del poble i de l’artista durant molts anys. Qualsevol artista que volia mostrar el seu art al Bravium sempre tenia un sí. És un patrimoni cultural que pertany a tots els reusencs. Si la casa necessita obres, fantàstic, però el Bravium ha de continuar sent el Bravium”.

J.S.