.

.

TOTS 21


Presentació aquest matí de la nova edició de Tàrraco Viva amb la tinent d'alcalde de cultura, Begoña Floria, el director del festival, Magí Seritjol, i alguns dels figurants

Presentació aquest matí de la nova edició de Tàrraco Viva amb la tinent d'alcalde de cultura, Begoña Floria, el director del festival, Magí Seritjol, i alguns dels figurants

La XVI Edició de Tàrraco Viva centrarà gran part de la seva programació a celebrar el bimil·lenari de la mort de l’emperador August amb 300 dels més de 800 actes previstos i que s’amplien per enguany i durant també més temps, 20 dies, del 5 al 25 de maig, amb un pressupost total de gairebé de 460.000€.

Tàrraco Viva és una de les postes més importants i potents de la ciutat i buscarà seguir-se consolidant com un “Festival Internacional” tenint en compte que en la passada edició es van comptabilitzar fins a 106.000 espectadors.

Per aquest motiu, enguany s’ha incrementat el pressupost que per aquesta edició serà d’un total de 457.750€ dels quals un 33% són guanys provinents de la venda d’entrades. Segons ha indicat la consellera de cultura, Begoña Floria “vam fer un estudi d’impacte econòmic al 2010-2011 en deia que per cada euro invertir per l’Ajuntament, el retorn cap a la ciutat és d’uns 7’6€ gastats”, valorant l’esdeveniment de forma positiva com una “suma de molts factors” pel que fa a diversos àmbits com la cultura, el turisme, el comerç, la gastronomia, la promoció, etc. de Tarragona cap a l’exterior.

Enguany s’han ampliat també el nombre d’actes passant dels 430 als més de 800, duplicant la xifra i també el nombre de dies, fins a 20 i amb tres caps de setmana entre mitges.

Al voltant de 300 actes commemoraran el bimil·lenari de la mort d'August amb espai especial al Recinte Firal

Al voltant de 300 actes commemoraran el bimil·lenari de la mort d'August amb espai especial al Recinte Firal

Recreació de l’escultura original i l’Ara Pacis al Recinte Firal

El Recinte Firal del Palau de Congressos serà enguany un dels espais de novetat i especialment dedicat a l’emperador August amb fins i tot una recreació del monument de l’Ara Pacis Augustae (Altar de la Pau d’August), un dels llegats més importants de l’antiga Roma, i que servirà per “explicar la història en viu, la cultura, la religió i la política”, tenint en compte que els relleus del monument aporten informació diversa, també de retrat de la família Imperial. “És una porta de comunicació amb el passat” afirma el director del Festival, Magí Seritjol. Amb unes dimensions d’11 x 10 x 4,60 metres “no ens cabia a cap altre lloc” bromeja. Hi formaran part 48 personatges que apareixen al relleu.

També es prepara una recreació de la seva escultura, l’August de Prima Porta, del que Tarragona en té una rèplica. “Aquesta anirà pintada com l’original” indica Seritjol.

Al voltant de 300 dels actes aniran destinats a commemorar el bimil·lenari de la mort d’August, un emperador que, segons Seritjol, “no pot estar més lligat a Tarragona tenint en compte que va néixer un 23 de setembre (Santa Tecla) i va morir un 20 d’agost (Sant Magí)”. Ho va fer als 77 anys per un cúmul de malalties tot i que va resistir a intents d’assassinat i diverses batalles. De ser un “mindundi” als 18 anys va passar a ser un “personatge cabdal de la història d’occident” afirma, en rebre herència directa del seu tiet, l’emperador Juli César. Més de 20 gladiadors oferiran un espectacle dedicat també a August a l’Amfiteatre. S’explicarà la seva vida amb 120 figurants. També hi hauran exposicions, conferències i de format divers dedicats a la seva figura.

No faltaran tampoc les propostes gastronòmiques. Entre les novetats, al Priorat actes entorn del vi, “va ser una trobada entre l’home i la natura i origen de mites, religió i art” comenta el director.

Gran expectació

Tàrraco Viva es consolida cada cop més com un Festival Internacional d’Interès Cultural. Seritjol declara que “no ens obsesionen mai les xifres, l’important és anar creixent poc a poc”. L’any passat més de 100 mil espectadors van visitar el Festival. Les entrades es posaran a la venda a la segona quinzena de març. Es faran presentacions arreu del país com pròximament a Navarra. També s’han fet a altres indrets com França. “El boca-orella” també és imprescindible segons Floria i Seritjol, que destaquen també la tasca de les xarxes socials en aquest sentit.

-Adrià Recasens-