.

El proper dijous dia 13 de gener, en el marc solemne del Castell de Vila-seca, el Ball de Diables de Vila-seca presentarà el resultat del seu darrer projecte de patrimonialització: la nova indumentària de Sant Miquel Arcàngel. A les 19h i presentat per l’Alcalde de Vila-seca, Pere Segura; l’acte repassarà el procés d’estudi previ, de disseny i d’elaboració artesana de totes les peces que conformen la nova vestimenta d’aquest element clau del Ball de Diables de Vila-seca i de tots els seus homòlegs d’arrel tradicional.

L’Arcàngel Sant Miquel és un dels tres personatges principals del Ball de Diables i, en contraposició amb Llucifer i la Diablessa -que encapçalen les forces del mal-, és l’encarregat de representar el bé. Aquesta confrontació veu el seu punt àlgid en la representació de l’entremès Ball de Sant Miquel i Diables, que es representarà dissabte 15 de gener a la Plaça de Voltes de Vila-seca, en el marc dels actes que conformen la Nit del Foc vila-secana. Malgrat que molt sovint és recordat pel paper dels versots (versos satírics que parlen de l’actualitat), aquest ball parlat té una part litúrgica que es repeteix any rere any i que representa aquesta confrontació històrica. És, de fet, aquesta representació teatral l’origen dels balls de diables com els entenem avui en dia: amb pirotècnia i a peu de carrer.

De l’aspecte que tindrà el nou Sant Miquel, el Ball de Diables només n’ha revelat l’espasa, que apareix en el cartell de l’Acte de Presentació. El que sí que ha transcendit són els artistes que han col·laborat en l’elaboració dels diversos elements. Antoni Mas, artesà del ferro vila-secà i creador dels Ceptres de Llucifer (1990) i la Diablessa (1994) del mateix Ball de Diables; ha estat l’encarregat de tots els treballs metal·lúrgics. Pel que fa a l’artesania de cuir i a la vessant tèxtil, el reusenc Rubén Ortiz i la vila-secana Mar Altadill han estat els artesans col·laboradors.

Redacció