.

#DespertemTarragona #MésBallesteros #laTarragonaGanadora i #RenovemTGN són alguns dels hastags més emprats pels partits polítics durant aquests dies de campanya per a les pròximes eleccions del 24M. La presència i l’existència a la xarxa és una oportunitat i alhora un desafiament per la comunicació política municipal, ja que la presència dels partits polítics i els seus candidats en el món digital és imprescindible en la política 2.0 A partir de les següents preguntes analitzem la presencia dels vuit partits que es presenten a l’alcaldia de Tarragona i els seus corresponents candidats: quina és la xarxa social més utilitzada? de quins comptes en xarxes socials disposa cada partit? qui els gestiona? quants seguidors tenen els candidats a l’alcaldia de Tarragona? amb quina freqüència s’actualitzen els comptes?

Pàgina de perfil de Twiter dels candidats dels principals partits polítics. Foto: Tarragona21

Pàgina de perfil de Twiter dels candidats dels principals partits polítics. Foto: Tarragona21

Twitter, la xarxa més emprada per partits i candidats als comicis del 24M

Sobre la xarxa social més utilitzada la resposta inqüestionable està a Twitter, ja que tots els partits tenen obert com a mínim dos comptes oficials, un pel partit i un altre pel candidat. En el cas de Ciutadans, per exemple, els 10 primers candidats a llistes disposen d’un compte que autogestionen ells mateixos.

El partit amb més publicacions a Twitter és la CUP que acumula uns 12.700 tweets, seguit del PSC (1.032 tweets) i ICV-EU (1.564). La CUP també és el partit que segueix a més usuaris (1.076) i alhora amb més seguidors (uns 2.312). El segueix de prop Ciutadans amb 2.054 usuaris i té un total de 2.207 seguidors. Cal destacar que el partit amb menys presencia en aquesta xarxa social és ERC amb 1.439 Tweets publicats.

Però curiosament les preferències varien si analitzem el perfils dels candidats. Encapçala aquest ranking Pau Ricomà (@pauricoma) amb 7.074 tweets, seguint 1.659 i amb 1.777 seguidors, suplint així la carència del compte oficial del partit. L’actual alcalde de la ciutat, Josep Félix Ballesteros (@pfballesteros) es troba en segona posició amb un total de 2.371 Tweets, seguint a 1.548 usuaris i amb un total del 4.340 seguidors, després trobem a l alcaldable d ICV-EU Arga Sentis (@argasentis) amb 1.699 Tweets, seguint a 1.709 usuaris i amb 1.416 seguidors. En quarta posició respecte al nombre de tweets publicats trobem a Rubén Viñuales (@rvinualesc), Emili Rivelini (@emillirivelini) i Laia Estrada (@EstradaLaia). El candidat més passiu és, sense cap dubte, l’alcaldable pel PP, Alejandro Fernández (@alejandroTGN) amb uns 55 tweets publicats i seguint a 58 usuaris, tot i que cal destacar la seva gran popularitat a la xarxa, ja que es seguit per uns 1.379 usuaris.

Un tret que cal destacar és l’antiguitat dels comptes, ja que malgrat molts candidats fa temps que van obrir el compte de twitter (@pfballesteros o @argasentis), tot i que d’altres tenen un perfil relativament nou, com es el cas d’alguns candidats de Ciutadans.
L’us de hashtag per fer difusió del lema de precampanya i campanya és un tret comú de tots dels partits. Aquesta és la relació entre partits i hashtags més utilitzats:

PSC #MésBallesteros #TarragonaPositiva

CiU #despertemTarragona

PP #laTarragonaGanadora #votaPP

ICV #RenovemTGN

ERC #activemtarragona, #Noupaís

Ciutadans #TGNpideCambio #ViñualesElCambioSensato

CUP # bufaunnouvent

Ara Tarragona #ElCanviNecessari

 Facebook queda en segon pla, seguit per Youtube, Flicrk i Instagram

Página de Facebook de PSC, CiU, PP i ICV. Foto: Tarragona 21

Página de Facebook de PSC, CiU, PP i ICV. Foto: Tarragona 21

La segona xarxa social més emprada és Facebook, on el partit amb més pes és ERC (3.062), PP (2.755), PSC (2.191), Ciutadans (1.595), ICV (1.231), la CUP (1.348), CiU (1.049 ) i Ara Tarragona (924).

Endarrerida trobem Youtube, ja que no s’ha creat un canal oficial pels comicis del 24M en cap partit i no tots ells disposen de canal. D’entre els més emprats i destacats trobem psccampdetarragona , “Félix Ballesteros, “PPC TV”, “ciudadanos”, “Canal Ara TV”iEsquerraTV”.

A la cua queden net works com Flicrk i Instagram que són utilitzades sobretot per PSC, CiU i PP, així com Pinterest que també té un ús marginal.

Pàgina de Facebook de la CUP, ERC, Ciutadans i Ara Tarragona. Foto: Tarragona21

Pàgina de Facebook de la CUP, ERC, Ciutadans i Ara Tarragona. Foto: Tarragona21

Gestió professionalitzada, continguts diversos i perfils falsos

En referència a la gestió de la xarxa els caps de premsa dels vuit partits polítics han coincidit en dir que els comptes oficials del partit són generalment gestionats per un equip de comunicació, en canvi, en el cas de comptes particulars de cada candidat és ell mateix qui s’encarrega de generar interactivitat amb els usuaris. Tot i que els partits majoritaris com PSC, CiU o PP es recolzen en el suport de voluntaris o en l’ampliació dels professionals per la gestió dels comptes.

Els departaments de comunicació corresponents s’encarreguen de la periodicitat en l’actualització de continguts per tal de garantir la presència activa a la xarxa, tot i que, alguns partits com PP explica que no abusa de les piulades, ja que és més important comunicar bé poques coses que no abusar de les xarxes.

Cal destacar que l’únic partit que no compta amb un departament de comunicació per la campanya electoral és la CUP. Tal com ens ha explicat la mateixa Laia Estrada la CUP té una comissió específica de tres o quatre persones que porten la web i que durant la campanya estan ficades en el tema de xarxes.

Així mateix cal destacar que els continguts entre les diferents xarxes socials canvia. Aprofitant el gran tret participatiu que té Twitter, els partits aprofiten per comentar l’agenda del dia o compartir les notícies que difonen els diversos mitjans. Youtube serveix per difondre vídeos de campanya electoral com altres no institucionals que de vegades tenen més visualitzacions com és el cas de l’enregistrament de l’alcalde Ballesteros cantant.

A partir de les declaracions dels membres de l’equip de comunicació dels alcaldables podem dir que tots els partits, excepte Ciutadans, disposen de bústies de suggeriments online com és el cas de CiU utilitza una adreça electrònica (info@abello.cat) i un servei extern de Whatsupp. Els convergents expliquen que han obert el bloc d Arga Sentis (http://blocs.tinet.cat/argas/) tot i que aquest no s’ha actualitzat des del mes de març i no disposa d un apartat de comunicació entre l’administradora i els lectors. PSC posa a disposició de la ciutadana l’adreça (https://www.facebook.com/psc.tarragona) i un servei extern de Whattsup. ERC també posa a la seva pàgina web una l’adreça electrònica a disposició dels ciutadans (camptarragona@esquerra.org) i d’un blog oficial del candidat (https://pauricoma2015.wordpress.com/. Ara Tarragona ha obert la pàgina “Millorem Tarragona”. Mentre que la CUP posa al servei dels ciutadans una adreça electrònica disponible a la seva web.

Les dades parlen per si soles i si es dubtava del futur de la política 2.0 la gran participació dels partits a les xarxes socials esvaeixen tots els dubtes de la importància de la interactivitat i la immediatesa entre polítics i ciutadans.

Nota: Les xifres de nombre de seguidors i tweets s’ajusten a les dades extretes dels perfils durant la realització del reportatge.