L’alpinista basca Edurne Pasaban va inaugurar ahir al vespre el Cicle de Muntanya de la Diputació de Tarragona, que enguany arriba a la seva 16a edició. La primera dona que va coronar els catorze cims de 8.000 metres del planeta va aconseguir omplir l’Auditori de la Diputació amb una conferència que girava al voltant del documental “Chhaupadi”, un documental sobre la situació de les dones al Nepal.
I és que en els pobles més remots i aïllats del país encara perviu una colpidora tradició masclista: les dones, quan tenen la regla, són apartades de la comunitat. Se les considera impures. Encara menys poden escalar una muntanya, els déus es poden enfadar. Per ajudar a visibilitzar aquesta injustícia, Pasaban es va sumar a una expedició, l’any 2018, en què quatre joves de la regió es van proposar escalar la muntanya sagrada Saipal, un cim de 7.000 metres que domina tota la zona.
“Volem que les coses canvïin a poc a poc perquè són elles les que han de provocar aquest canvi. Per això intentem donar-los educació a les nenes de la zona, que seran les futures dones de demà i les responsables d’impulsar aquest canvi”, explica l’alpinista. Amb la seva experiència com a escaladora i la seva visió oberta de la feminitat, Edurne Pasaban i el seu equip intenten aconseguir obrir una finestra de canvi i esperança per a les dones de l’Himalaia. “No és fàcil perquè és una qüestió cultural —explica—, però volem contribuir a que aquesta situació canvïi”.
Aquesta va ser la primera de tot un seguit de conferències que, sota el títol “Com a fita, la superació”, es duran a terme durant el mes de març en el Cicle de Muntanya. La programació, dedicada als valors de l’esforç, el compromís i la superació, tindrà sis sessions a l’Auditori de la Diputació i també projectarà documentals a Reus, Amposta i la Bisbal del Penedès. Enguany la proposta es completarà amb una exposició al Palau Bofarull de Reus.
V.Tapias
Equip de redacció